Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Παραμένει η απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως 31 Αυγούστου - Τaliban: Δεν θα αφήσουμε τους Αφγανούς να φύγουν

G7: Παραμένει η απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως 31 Αυγούστου - Τaliban: Δεν θα αφήσουμε τους Αφγανούς να φύγουν
Δεν επιτρέπεται σε Αφγανούς η πρόσβαση στο αεροδρόμιο, δήλωσαν οι Taliban
Σχετικά Άρθρα

Παραμένει η απόφαση μη παράτασης της αποχώρησης των Δυτικών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των G7, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να υιοθετεί την εισήγηση του Πενταγώνου για να μην αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός.
Στο μεταξύ, να μην επιτρέψουν σε Αφγανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα προτίθενται Taliban, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσαν την Τρίτη 24 Αυγούστου, ενώ για μια ακόμη φορά απέρριψαν το ενδεχόμενο παράτασης των επιχειρήσεων εκκένωσης των δυτικών δυνάμεων.
«Αυτοί [οι Αμερικανοί] έχουν την ευκαιρία, έχουν πόρους, μπορούν να απομακρύνουν όλους τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε τους Αφγανούς να φύγουν και δεν πρόκειται να παρατείνουμε την προθεσμία» δήλωσε ο Zabihullah Mujahid, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσης μετά την 31η Αυγούστου θα αποτελεί «παραβίαση» της υπόσχεσης της κυβέρνησης Biden για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.
«Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο έχει πλέον κλείσει.
Δεν επιτρέπεται σε Αφγανούς η πρόσβαση, στους αλλοδαπούς επιτρέπεται η πρόσβαση, αλλά σταματάμε την πρόσβαση Αφγανών υπηκόων διότι είναι μεγάλο το πλήθος, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι, μπορεί να επικρατήσει πανικός» πρόσθεσε ο Mujahid.

G7: Οι Taliban θα πρέπει να λογοδοτήσουν

Οι Taliban που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών», δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που είχαν σήμερα.
Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών. 
Στο μεταξύ, στον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden προσέκρουσε το αίτημα των G7 για παράταση στη διορία για αποχώρηση από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ψηφιακή σύνοδος που είχε συγκαλέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ήταν πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία να πειστεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα πέραν της 31ης Αυγούστου. 

Merkel: Καμία παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν αποφασίστηκε στη διάσκεψη της G7

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αngela Merkel.
«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Merkel σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.
Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες. 

Von der Leyen: Ασφαλές το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.
Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.
«Η κατάσταση είναι πράγματι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό και μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.

«Ασφαλή διέλευση» και μετά τις 31 Αυγούστου ζητά ο Johnson

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η βασική προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Βoris Johnson.
«Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής ότι θα χορηγήσουν ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν», είπε ο Johnson μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της «Ομάδας των 7».
«Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους Ταλιμπάν) θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα αυτού, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», πρόσθεσε.

Πεντάγωνο: Δεν άλλαξε ο σχεδιασμός για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.
«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης