Η μετάλλαξη Delta αρχίζει να υποχωρεί διεθνώς, αυτό δείχνουν τα στοιχεία σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική, παρά τις διακυμάνσεις και παρ΄ ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε με την πανδημία που μεταλλάσσεται και αιφνιδιάζει.
Οι κυβερνήσεις όπως και στην Ελλάδα συνειδητοποιούν ότι τα αποτυχημένα lockdowns δεν μπορούν να είναι επιλογή, τα lockdowns ήταν ένα έγκλημα με τεράστιες συνέπειες.
Κατέστρεψαν την οικονομία, κατέστρεψαν την κοινωνία και την νόσο δεν αντιμετώπισαν άπαξ και υπήρξε lockdown 1, 2 και 3.
Όπως φαίνεται και μετά τα στοχοποιημένα – και ανεφάρμοστα – μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε νέα καθολική καραντίνα.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική και δικαιώνει όλους όσους τάχθηκαν κατά από την πρώτη στιγμή των απαράδεκτων μεθόδων καραντίνας για τον συνολικό πληθυσμό.
Τα lockdowns απέτυχαν παταγωδώς, οπότε εύλογα εγκαταλείπονται.
Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές, η Delta μειώνεται και τα lockdowns εγκαταλείπονται.
Τα νέα αυτά είναι θετικά για την οικονομία και το χρηματιστήριο και το ερώτημα είναι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψει;
Η αλήθεια είναι ότι λόγω αυτών των νέων λογικά το χρηματιστήριο έπρεπε να είναι στις 1000 μονάδες αντί 907 μονάδες.
Ο βασικός λόγος που οι επενδυτές είναι προσεκτικοί και προβληματισμένοι είναι ότι ανησυχούν ότι πλησιάζει μεγάλη διόρθωση διεθνώς με επίκεντρο την Wall και θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες αγορές.
Εάν η διόρθωση επιβεβαιωθεί στην Wall ίσως μέσα στον Σεπτέμβριο, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να διολισθήσει προς τις 800 μονάδες ή στο χειρότερο σενάριο τις 780 μονάδες που φαίνεται ότι είναι το ακραία adverse scenario για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Χωρίς το δυσμενές αυτό σενάριο, μιας διόρθωσης στην Wall street, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ανοδικά περιθώρια αλλά με την διόρθωση στην Wall ξεχάστε την άνοδο και ετοιμαστείτε για πτώση έως 12% στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ως προς την οικονομία και χωρίς 4ο lockdown το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 3,8% με 4% από αρχική εκτίμηση 3,3% με 3,5%.
Το β΄ τρίμηνο του 2021 δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό καθώς το β΄ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ κατέρρευσε και επίσης η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στον τελευταία μήνα του β΄ τριμήνου του 2021.
Το γ΄ τρίμηνο θα είναι καλύτερο με ποιοτικά κριτήρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών