Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος με ρουκέτες και επιθέσεις με drones στο Αφγανιστάν - Ένα 24ωρο από την ιστορική αποχώρηση των Αμερικάνων

Χάος με ρουκέτες και επιθέσεις με drones στο Αφγανιστάν - Ένα 24ωρο από την ιστορική αποχώρηση των Αμερικάνων
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 114.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν τις προηγούμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Χάος επικρατεί στο Αφγανιστάν, και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, κατά την οποία θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την χώρα όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Λίγες ώρες από την ιστορική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων – ύστερα από 20 χρόνια – η κατάσταση στην Καμπούλ είναι εκρηκτική.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όμως αναχαιτίστηκαν από το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που είναι εγκαταστημένο σε αυτό.

Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ, σύμφωνα με ανάρτηση του Nasher News στον λογαριασμό του στο Telegram.
«Με την χάρη του Παντοδύναμου Θεού, οι στρατιώτες του Χαλιφάτου στόχευσαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ με έξι πυραύλους Katyusha», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των δυνάμεων των ΗΠΑ αναχαίτισαν πέντε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν νωρίς σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε αμερικανικός αξιωματούχος.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος από τις 15 Αυγούστου και μετά όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη.
Εκεί εδώ και ημέρες έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρησης αερομεταφοράς ξένων και Αφγανών πολιτών που ήθελαν να εγκαταλείψουν την χώρα.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 114.000 πολίτες απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Λευκός Οίκος: Χωρίς διακοπή οι επιχειρήσεις εκκένωσης του Αφγανιστάν… παρά τις ρουκέτες

Μήνυμα πως οι επιχειρήσεις εκκένωσης του Αφγανιστάν συνεχίζονται χωρίς διακοπή στέλνει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιβεβαίωσε πως νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 30/8 το πρωί, το αεροδρόμιο της Καμπούλ δέχθηκε νέα επίθεση με τουλάχιστον 5 ρουκέτες, οι οποίες ωστόσο αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει τοποθετηθεί.
«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή.
Επαναβεβαίωσε στους διοικητές τη διαταγή να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν κατά προτεραιότητα ό,τι απαιτείται για την προστασία των δυνάμεών μας στο πεδίο», υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, η οποία σημείωσε πως ο πρόεδρος Biden ενημερώθηκε για την επίθεση με ρουκέτες.
Σημειώνεται πως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivnan υποστήριξε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με τους Ταλιμπάν έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια ασφαλής δίοδος για όλους εκείνους τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά την 31η Αυγούστου.
Περίπου 100 κράτη εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ζητείται ξένοι και Αφγανοί πολίτες αλλά και ευπαθείς ομάδες να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί για την ασφαλή έξοδο όσων θέλουν να φύγουν από την χώρα.

Επίθεση με drone

Της επίθεσης με ρουκέτες είχε προηγηθεί επίθεση με drone κατά βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος φέρεται να στόχευε το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η επίθεση με drone έγινε χθες Κυριακή 29/8 και ήταν το δεύτερο πλήγμα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μετά την επίθεση της περασμένης Τρίτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που άφησε πίσω του 13 Αμερικάνους στρατιώτες και δεκάδες Αφγανούς πολίτες.
Σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους, η επίθεση έγινε μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι θεωρούνται αντίπαλοι και των Ταλιμπάν.
Παράλληλα οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ.
«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ.
Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν εναντίον του αεροδρομίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).
4_46.jpg

Ταλιμπάν: Καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ με drone στην Καμπούλ

Στην καταδίκη της αμερικανικής επίθεσης με drone κατά οχήματος που φερόταν να είναι φορτωμένο με εκρηκτικά προχώρησαν οι Ταλιμπάν.
Εκπρόσωπος τους υποστήριξε πως δεν είχαν λάβει ενημέρωση για το επικείμενο χτύπημα, το οποίο – όπως είπε – προκάλεσε απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.
«Είναι παράνομο οι ΗΠΑ να εξαπολύουν επιθέσεις κατά βούληση σε άλλες χώρες.
Αν υπήρχε πιθανή απειλή στο Αφγανιστάν θα έπρεπε να έχει αναφερθεί σε εμάς, όχι να γίνει μια αυθαίρετη επίθεση που προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων» υποστήριξε ο Zabihullah Mujahid, ο οποίος υποστήριξε ότι 7 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 νεκρούς, ανάμεσα τους 6 παιδιά.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν ότι ο καμικάζι προετοίμαζε για λογαριασμό του ISIS-K επίθεση με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν.
Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για θανάτους αμάχων από την χθεσινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροπλάνο.
«Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες.
Δεν είναι σαφές το τι συνέβη και θα συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνα.
Θα μας λυπούσε βαθιά κάθε ενδεχόμενη απώλεια της ζωής αθώων» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του USCENTCOM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης