Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βαρύ το τίμημα του Αυγούστου - Στους 726 οι θάνατοι, με 92.243 κρούσματα - Ανησυχία και πίεση στο ΕΣΥ

Βαρύ το τίμημα του Αυγούστου - Στους 726 οι θάνατοι, με 92.243 κρούσματα - Ανησυχία και πίεση στο ΕΣΥ

Τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα διαφαίνεται τα τελευταία 24ωρα - Από τα νησιά στις πόλεις και στις ηπειρωτικές περιοχές «επιστρέφει» ο ιός - 300 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αν και με εμφανή τα σημάδια σταθεροποίησης, ο απολογισμός του Αυγούστου αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αφήνει «πικρή» γεύση, με τους επιδημιολογικούς δείκτες καθηλωμένους σε υψηλά επίπεδα.
Ο «σκληρότερος» μήνας του καλοκαιριού, όπως αποτυπώθηκε στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δίνει τη σκυτάλη σε ένα δύσκολο φθινόπωρο το οποίο, καθώς επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πιέσει το σύστημα υγείας, με μικρότερη ωστόσο ένταση συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.
Όπως είχε υπογραμμίσει την Πέμπτη 26 Αυγούστου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με το τοπίο να ξεκαθαρίζει τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν, οπότε η επιστροφή για την πλειονότητα των παραθεριστών θα σημάνει και τη μετατόπιση της επιδημίας από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, ενώ το επίπεδο δυσκολίας θα ανεβάσουν το άνοιγμα των σχολείων και αργότερα η πτώση της θερμοκρασίας.

Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, η πίεση το ΕΣΥ εντείνεται

Η πανδημία φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τα μαθηματικά μοντέλα. Η διασπορά του ιού είναι μικρότερη σε σχέση με μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Αυγούστου, οπότε ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 4.608. Ωστόσο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, με σταθερή αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και τους θανάτους -οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό υπολογίζονται στις 300 ανά ημέρα και, χάρη στην ταχύτερη διακίνηση λόγω μικρής ηλικίας/εμβολιασμού των ασθενών που συντελούν σε πολλά εξιτήρια την ημέρα, η συνολική δύναμη κλινών θα κυμανθεί περί τις 2-2.500 ασθενείς, εικόνα παρόμοια με τη χθεσινή.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων με τη συνεχή αύξηση κατά 5-8, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αγγίξει τους 340-380 έως τις 5 Σεπτεμβρίου· η εκτίμηση επαληθεύεται ήδη, με τους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σήμερα στους 344, 319 (92.73%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους και 25 (7.27%) πλήρως εμβολιασμένους.
Το νέο προφίλ της πανδημίας, όπως το είχε περιγράψει η κυρία Παπαευαγγέλου, με το έντονο επιδημιολογικό φορτίο να μεταφέρεται από τη νησιωτική Ελλάδα
στην Ηπειρωτική και από τους νέους στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα διαγραφεί εντονότερα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο απολογισμός του Αυγούστου – Τριπλάσιοι θάνατοι από τον Ιούλιο

Μέσα στις 31 ημέρες του απερχόμενου και τελευταίου καλοκαιρινού μήνα, η πανδημία έσπασε τρεις φορές το φράγμα των 4.000 νέων κρουσμάτων
(4.181, 4.206 και 4.608 στις 10, 17 και 24 Αυγούστου αντίστοιχα), και έφτασε τα 92.243 κρούσματα συνολικά.
Από τις πλέον ανεπιθύμητες εξελίξεις ήταν η διακοπή της καθοδικής πορείας των διασωληνωμένων ασθενών που βρέθηκαν ξανά σε ανοδική τροχιά.
Οι 482 της 1η Ιουνίου μειώθηκαν σε 189 την 1η Ιουλίου και σε 176 την 1η Αυγούστου, για να «σκαρφαλώσουν» σήμερα στους 344.
Την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αποτυπώνει και ο συνολικός αριθμός ασθενών με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για COVID-19 που στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις 606, στην είσοδο του Αυγούστου 1.550 περίπου και πλέον ξεπερνούν τους 2.500.
Ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα του καλοκαιριού ήταν η αύξηση κατά 180% στους θανάτους από COVID-19.
Με 22 νέους θανάτους, οι συνάνθρωποί μας που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στον μήνα έφτασαν τους 726 συνολικά, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον Ιούλιο και τους 259.

Επιστρέφει στα ηπειρωτικά ο κορωνοϊός

Τόσο η διασπορά του ιού στην επικράτεια όσο και τα στοιχεία από τα αστικά λύματα που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 επιβεβαιώνουν ότι ο ιός επιστρέφει στην ηπειρωτική χώρα.
Με εξαίρεση νησιά όπως η Μύκονος, η Νάξος και η Ρόδος στα οποία εντοπίζονται πολλά κρούσματα, (37, 21 και 113 αντίστοιχα), τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται σταθερά στην Αττική κοντά στα 1.000 (901), τη Θεσσαλονίκη (373), την Αχαΐα (162) και τη Λάρισα (112), και έπειτα 65 στην Αιτωλοακαρνανία, 47 στη Βοιωτία, 61 στην Καβάλα, 78 στην Κοζάνη, 53 στην Κορινθία και 96 στη Μεσσηνία και 53 στην Πιερία.
Αντίστοιχα και στα αστικά λύματα, η αύξηση εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στη Λάρισα (+38%), στην Ξάνθη (+86%) και στην Αλεξανδρούπολη (+99%) και οριακή αύξηση (+14%) στο Βόλο.
Στην Πάτρα, παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+4%).
Αντιθέτως, πτωτικές ήταν οι τάσεις στο ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο (-44%), στα Χανιά (-55%), στο Ηράκλειο (-73%), επιβεβαιώνοντας την επιτυχία των τοπικών lockdown, με σημαντική τέλος μείωση και στα Ιωάννινα (-88%).

Στους 13.691 οι θάνατοι

Τα νέα 31/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.628, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 587.964, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.404 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.691 θάνατοι.
h11_2.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (338 χθες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 84,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 25 (7,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

h22_0.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.971 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή +11,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_10.jpg



Καπραβέλος: Ξυπνά ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος covid – Μόνο ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Δραματική προειδοποίηση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα απευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», ο οποίος κάνει λόγο για πρωτόγνωρη πίεση στο ΕΣΥ για μήνα Αύγουστο.
«Εδώ και 15 ημέρες είπα ότι ξυπνάει ο εφιάλτης του 3ου και 4ου κύματος.
Η διασπορά του ιού είναι τεράστια και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη.
Σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι καλυμμένες.
Τα περιστατικά με τη Δέλτα παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επιδείνωση.
Κανείς αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος, είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
Οι υγειονομικές ανάγκες είναι πολύ άσχημες, γιατί δεν μπήκαμε ακόμα στα δύσκολα.
Πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε πίεση στο σύστημα υγείας.
Πέρυσι δεν είχαμε το όπλο στα χέρια μας και αυτό είναι το κρίμα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.
Όπως είπε, «οι εμβολιασμένοι έρχονται με απλή συμπτωματολογία, και το δρόμο προς την εντατική κατά συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 95% την έχουν οι ανεμβολίαστοι».
«Είναι μεσήλικες μεταξύ 50 και 65 ετών εκείνοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Οι υγειονομικές περιφέρειες δίνουν κλίνες από αυτές που προορίζονται για άλλα νοσήματα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.

Βατόπουλος: Να μην χαθεί άλλη σχολική χρονιά – Πιθανό να τελειώσουμε το 2022 με την covid

Τη θέση πως πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην χαθεί άλλη σχολική χρονιά διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να τελειώσουμε με την covid το 2022.
Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, έως τότε θα έχει ανοσοποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σιγά σιγά θα αρχίσει να φεύγει η επιδημία.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα να νοσήσει κανείς γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ ενώ είπε ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές, ούτε για το ποιες ή πόσες θα είναι.
Ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε πως σε λίγο καιρόλίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα.
«Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο άνοιγμα των σχολείων.

Άνοιγμα σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.
Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γίνεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.
«Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση, ενώ τόνισε πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι.
«Έχουμε τρία όπλα: εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα, αποστάσεις κλπ) και τα τεστ» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Παιδί το ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού

Αποκαλυπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ήταν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, σε δύο μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2021, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών εκτοξεύτηκε στο 20% από το 7,5% επί του συνόλου.
Η μεγάλη διασπορά σε περίοδο διακοπών επιπλέον, προμηνύει τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτήσει η επερχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων, άνοιγμα με βαρύ επιδημιολογικό τίμημα όπως μαρτυρά και το παράδειγμα της Σκωτίας: τα κρούσματα σε παιδιά έφτασαν στο 30% μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Αυγούστου.
Τα ανησυχητικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους 12-17 ετών ο οποίος, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, προφυλάσσει πολλαπλά τους νέους, γεγονός που οδήγησε στο «πράσινο φως» από τις Επιτροπές Εμβολιασμών ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19:

  • επιτρέπουν στους νέους να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • είναι ασφαλή, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • θωρακίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μετα-ανάλυση 28 μελετών σε πάνω από 80.000 νέους διαπίστωσε καταθλιπτικά συμπτώματα στο 25% και άγχους στο 20% κατά το lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Άλλη έρευνα κατέδειξε την αύξηση από το 6,3% στο 16,9% υποτροπών σε παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Κυρίως όμως, οι εμβολιασμοί νέων θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας και, ενδεχομένως,«ο εμβολιασμός των μαθητών να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε αναμένεται η έγκρισή της

Σε 2.343 νέα κρούσματα κροωνοϊού αποτυπώνεται η εικόνα της διασποράς για χθες 30/8 κατόπιν 49.602 ελέγχων, με τα 614 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη και 116 στην Αχαΐα, και το επιδημιολογικό βάρος να μετατοπίζεται από τα νησιά σε ηπειρωτικές περιοχές όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας (86), Καρδίτσας (21), Πιερίας (50), Λακωνίας (35), Μεσσηνίας (75) και Κορινθίας (35).
Παράλληλα, όπως είχε υπογραμμίσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η πανδημία μεταφέρεται σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με την αναμενόμενη αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους.
Στους περισσότερους από 2,5 χιλιάδες νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό προστέθηκαν 214 το περασμένο 24ωρο, 19 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ στους 338 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 309 (91.42%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είχε επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμού διασποράς της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το σχέδιο για την τρίτη (αναμνηστική) δόση εμβολίου και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, των οποίων η μειωμένη ανοσοαπόκριση από τον εμβολιασμό αναδείχθηκε από έρευνα του καθηγητή Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ματθαίου Σπελέτα, αναφορικά με την κυτταρική και χυμική ανοσία στις συγκεκριμένες ομάδες.
Η έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
Πάντως, από αύριο 1/9 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Τέλος οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Σεπτεμβρίου

Στην αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων από 1η Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.
Οι θέσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση έως την παραπάνω προθεσμία θα καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό για το οποίο ανοίγει την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες η σχετική πλατφόρμα για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού, το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε όσους «είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:

  • την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση
  • επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος
  • όσοι εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή στις θέσεις τους, εφόσον ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων προς αποφυγή τυχόν αρρυθμιών, ενώ το ποσοστό των επικουρικών θα είναι μικρότερο των υπαλλήλων σε αναστολή.

Διάθεση δύο self – test από 30/8 – Ποιους αφορά

Από 30/8 ξεκίνησε η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης