Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Ανεμβολίαστο το 40% των Ελλήνων – Αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Κίνδυνος για τους άνω των 50

Μόσιαλος: Ανεμβολίαστο το 40% των Ελλήνων – Αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Κίνδυνος για τους άνω των 50
Δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών υπογράμμισε ο κ.Μόσιαλος
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως το Σεπτέμβριο θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των σχολείων διατύπωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι ανεμβολίαστοι, καθώς έως τα μέσα του μήνα το 40% του πληθυσμού δεν θα έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο.
«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά, δε θα είναι τόσο μεγάλη επίπτωση στα ίδια στα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι;
Θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς;
Θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» διερωτήθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μόσιαλος.

Τρίτη δόση μετά από 8 μήνες

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση ο κ.Μόσιαλος είπε ότι έχει αρχίσει ήδη προγραμματισμός για τους πολύ ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους.
«Δεν πρέπει να γίνει τρίτη δόση πριν τη συμπλήρωση 8 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης, με εξαίρεση αυτούς που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
Τους επόμενους μήνες ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός, μπορεί και να υποχωρήσει.
Θα τελειώσουμε μόνο αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά των εμβολιασμένων» ανέφερε ο κ.Μόσιαλος.

Έως τα τέλη του 2022 θα έχουμε μολυνθεί σχεδόν όλοι

Ο κ.Μόσιαλος υποστήριξε ότι έως τα τέλη του 2022 θα έχει κολλήσει κορωνοϊό η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη.
«Το ερώτημα είναι πόσοι από εμάς θα έχουμε κάνει το εμβόλιο.
Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν τη νόσο ήπια.
Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα στους άνω των 50 ετών, προσεγγίζει το 20% αν δεν έχουν εμβολιαστεί να βρεθούν στο νοσοκομείο.
Η μεγάλη ανησυχία είναι για τις ομάδες άνω των 50» είπε ο κ.Μόσιαλος.

Τι συμβαίνει σε Αγγλία, Ισραήλ

Ο κ.Μόσιαλος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις της Αγγλίας και του Ισραήλ, όπου παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασθέντων, εξακολουθεί να υπάρχει διασπορά του ιού,.
«Στην Αγγλία το 78% έχει εμβολιαστεί πλήρως και ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά γιατί το 22%, δηλαδή 14 – 15 εκατ. είναι ανεμβολίαστοι.
Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε 30.000 κρούσματα σε 15 εκατ. ανεμβολίαστους» είπε ο κ. Μόσιαλος, ενώ σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, διευκρίνισε ότι υπήρξε παρεξήγηση όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασθέντων.
«Υπήρξε και υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι έχουν εμβολιαστεί λίγο πολύ όλοι οι Ισραηλινοί…
Άρα πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε να αυξάνει ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει τη νόσο;
Στην πραγματικότητα έχει εμβολιαστεί το 60,5% δηλαδή ένα 40% δεν έχει εμβολιαστεί, και αν δούμε σε ορισμένες κοινότητες όπως των υπερορθόδοξων που είναι 1 εκατ. μόνο το 35% έχει εμβολιαστεί εκεί.
Στις κοινότητες των Αράβων του Ισραήλ που είναι περίπου 2 εκατ., λιγότερο από το 50%, και σε κλειστές και πολυπληθείς κοινότητες η δυνατότητα και η πιθανότητα διασποράς είναι πολύ μεγάλη» υποστήριξε ο κ.Μόσιαλος, τονίζοντας ότι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό είναι 13 φορές μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους.

Τι καταφέρνουν τα εμβόλια

«Τα εμβόλια επιτελούν 3 στόχους:
Ο 1ος να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη.
Ο 2ος αν κολλήσουμε να περάσουμε τη λοίμωξη σχετικά ήπια κι ο 3ος είναι να μειώσουν την πιθανότητα διασποράς.
Αυτά τα εμβόλια τα κάνουν και τα τρία.
Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία από 81% στους άνω στους 80 ετών μέχρι 100% στους κάτω των 30 ετών όσον αφορά την αποτροπή νοσηλειών και σοβαρής νόσησης.
Με τα στοιχεία της Δανίας τα ποσοστά αποτελεσματικότητας υπερβαίνουν το 90%.
Έχουμε χάσει λίγο σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, άλλα η αποτελεσματικότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή» είπε ο κ.Μόσιαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης