Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο θέσεις εργασίας και ανεργία

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq - Στο επίκεντρο θέσεις εργασίας και ανεργία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ οι Nasdaq και S&P 500

Σχετικά Άρθρα
Συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και σήμερα 2/9 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street προς νέα ιστορικά υψηλά, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ήταν λιγότερα από όσα ανέμεναν οι αναλυτές, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα ως ένδειξη βελτίωσης των δεικτών της απασχόλησης.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020.
Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τα αυριανά συνολικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ώστε να αποκωδικοποιήσουν το πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει από την άνοιξη του 2020.
Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 720.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 943.000 τον Ιούλιο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 35.443,82 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 να κατέγραψε άνοδο +0,26% στις 4.535,75 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq να σημείωσε άνοδο +0,14% στις 15.331,2 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα χαμηλότερα επίπεδα την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σημάδι ότι η αγορά απασχόλησης ανακάμπτει.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν πτώση κατά 14.000 στις 340.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου 2021, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στις 345 χιλ. αιτήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 1.000 στις 354.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στα 2,7 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου.
Αύριο 3/9 αναμένονται τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν 720.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα και ότι η ανεργία υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,2% από 5,4% προηγουμένως.
To εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν πιθανότατα λόγω των ελλείψεων και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά στις υπηρεσίες.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 4,3% στα 70,1 δισ. από 73,2 δισ. τον Ιούνιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του ελλείμματος στα 71 δισ.δολάρια.
Οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,2% στα 282,9 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές αγαθών κινήθηκαν 1,2% χαμηλότερα στα 236,3 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,3% στα 212,8 δισ. τον Ιούλιο.
Οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν κέρδη 1,8% στα 148,6 δισ. δολάρια.
Nα επιτρέψει τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της covid-19 στις ΗΠΑ, ζήτησε η Moderna από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Ο FDA εξετάζει τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιτρέψει μόνο σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό να λαμβάνουν τρίτες δόσεις είτε από το εμβόλο της Moderna είτε από το εμβόλιο της Pfizer.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας παρέδωσε τα αποτελέσματα από τις κλινικές έρευνες που διεξήγαγε σε σχεδόν 350 συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Η δοσολογία της τρίτης δόσης είναι 50 μικρογραμμάρια, δηλαδή η μισή ποσότητα των δύο αρχικών δόσεων.
Τα 50 εκατ. συνδρομές επί πληρωμή έφτασε η υπηρεσία streaming μουσικής του YouTube.
Πρόκειται για ορόσημο, καθώς ανταγωνίζεται την Amazon, την Apple και το Spotify.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μετά από μια αργή έναρξη από το λανσάρισμά της το 2018, η υπηρεσία streaming μουσικής του YouTube προσέλκυσε εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στα 50 εκατ. συνδρομητές τον Αύγουστο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τα στοιχεία.
Είναι σαφώς υψηλότερα από τα 30 εκατ. συνδρομητές που ανέφερε το YouTube τον περσινό Οκτώβριο και αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση για τη Μουσική YouTube, η οποία κοστίζει 10 δολάρια τον μήνα, και το YouTube Premium, ένα διευρυμένο προϊόν, με έξτρα δυνατότητες για παρακολούθηση βίντεο, που κοστίζει 12 δολάρια τον μήνα.
Πρόστιμο 225 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στο WhatsApp ιδιοκτησίας Facebook από την αρμόδια ιρλανδική επιτροπή για παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το WhatsApp δεν ενημέρωσε σωστά τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι κάνει με τα δεδομένα τους.
Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι το WhatsApp δεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για το πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται οι προσωπικές τους πληροφορίες, καθώς και πώς μοιράζεται δεδομένα με το Facebook.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν την αυριανή ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία ενδεχομένως θα καθορίσει τις κινήσεις της Federal Reserve στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 474,60 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να ηγείται των κερδών με άνοδο 2%.
Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 πρόσθεσε 0,11% στις 4.232,10 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,10% στις 15.840,59 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20% στις 7.163,90 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,07% στις 6.763,08 μονάδες.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων από Federal Reserve και ΕΚΤ, ενώ αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, με κάποια από τα μέλη της να ζητούν την επαναξιολόγηση της στρατηγικής της τράπεζας στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άλμα του πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο.
Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ο Robert Holzmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και ο Klaas Knot, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, άνοιξαν τη δημόσια συζήτηση αυτή την εβδομάδα δηλώνοντας ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού δικαιολογούν πλέον τον περιορισμό των μέτρων στήριξης.
Αυξάνουν σε 40 οι μετοχές που απαρτίζουν τον γερμανικό DAX, σύμφωνα με απόφαση του Deutsche Börse.
Η απόφαση έρχεται στη σκιά του σκανδάλου της Wirecard, που έπληξε και το γερμανικό χρηματιστήριο.
Αμέσως μετά ξεκίνησε μια διαβούλευση αναφορικά με το τι θα πρέπει να αλλάξει στον δείκτη, που έχει ήδη ιστορία 32 ετών.
Τελική απόφαση είναι από τα μέσα Σεπτέμβρη ο δείκτης να απαρτίζεται από τις σαράντα μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα, θα εισαχθεί και ένας κανόνας κερδοφορίας: για να είναι επιλέξιμη μια εταιρεία, θα πρέπει να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA την τελευταία διετία.
Οι νέοι κανόνες ωστόσο δεν θα ισχύσουν για τα υφιστάμενα μέλη του δείκτη.
Όσοι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί με βάση τον δείκτη όταν αυτός έκανε ντεμπούτο το 1988, είδαν μέση ετήσια απόδοση 8,3%, περιλαμβανομένων των μερισμάτων, σημειώνουν οι Financial Times. Μια αρχική επένδυση 1.000 ευρώ σήμερα θα είχε φτάσει τις 15.887 ευρώ.
Ανάλογα κέρδη προσέφερε ο βρετανικός FTSE 100, ενώ όσοι είχαν επιλέξει τον αμερικανικό S&P 500 θα είχαν ετήσια απόδοση 11%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άλμα +12,1% έκαναν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,3% στην ευρωζώνη και στο 2,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν οι τιμές Ενέργειας, ακολούθησαν τα ενδιάμεσα προϊόντα και στη συνέχεια τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Αναμονή στην Ασία

Στάση αναμονής τήρησαν και οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας.
Πτώση -0,4% σημείωσε ο Αsia Dow στις 3.939 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,33% στις 28.543 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 26.039 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,84% στις 3.597 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 57.691 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης