Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια των Taliban όλο το Αφγανιστάν - Έπεσε η κοιλάδα του Panjshir – Διαψεύδουν οι αντάρτες

Στα χέρια των Taliban όλο το Αφγανιστάν - Έπεσε η κοιλάδα του Panjshir – Διαψεύδουν οι αντάρτες
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν που είχε καταφύγει στην Panjshir, διέφυγε στο Τατζικιστάν αναφέρουν οι Ταλιμπάν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν έχουν πλέον οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν και την κοιλάδα του Panjshir, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των ανταρτών.
Με την κατάκτηση και της κοιλάδας του Panjshir, οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τη μεγάλη αντεπίθεση που άρχισαν πριν από περίπου έναν μήνα και που τους έφερε στην εξουσία και στον έλεγχο του Αφγανιστάν.
Εικόνες στα social media δείχνουν μέλη των Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά από την πόρτα του επαρχιακού κυβερνείου της Panjshir και αφού το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί σκληρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης.

Με αυτή τη νίκη ο λαός μας θα ζήσει με ειρήνη και ελευθερία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid ανακοίνωσε πως έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους την κοιλάδα του Panjshir και άρα όλη την χώρα.
«Η κοιλάδα του Panjshir περιήλθε πλήρως στα χέρια του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» ανέφερε ο Zabihullah Mujahid, τονίζοντας ότι μαχητές των ανταρτών είτε σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης είτε διέφυγαν στο εξωτερικό.,
«Με αυτή τη νίκη και τις τελευταίες μας προσπάθειες, η χώρα βγήκε από τη δίνη του πολέμου και ο λαός μας θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή με ειρήνη και ελευθερία σε όλη την χώρα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της κοιλάδας του Panjshir – πολέμησαν τους Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 – ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια σε βάρος τους.
«Είναι αδέλφια μας και θα δουλέψουμε μαζί για τον κοινό σκοπό και την ευημερία της χώρας» είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι παρά τις εκκλήσεις των Ταλιμπάν για διαπραγματεύσεις, οι αντάρτες απάντησαν αρνητικά.
Επιπλέον, ο Zabihullah Mujahid υποστήριξε πως ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Amroulah Saleh, που είχε καταφύγει στην Panjshir και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν.

Διαψεύδουν οι αντάρτες

Από την πλευρά τους πάντως οι αντάρτες του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης διαψεύδουν ότι έπεσε η κοιλάδα του Panjshir ενώ ο αρχηγός τους ο Massoud έγραψε σε μήνυμα του στο twitter πως είναι ασφαλής.
Μάλιστα ο Ali Maisam Nazary, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, υποστήριξε πως ήταν ψευδής ο ισχυρισμός των Ταλιμπάν για επικράτηση και νίκη, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της αντίστασης εξακολουθούν να πολεμούν.
«Οι δυνάμεις του Εθνικού Μετώπου είναι παρούσες σε όλες τις στρατηγικές θέσεις σε όλη την κοιλάδα και συνεχίζουν να μάχονται» υποστηρίζει ο Ali Maisam Nazary.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως οι δυνάμεις τους κατέλαβαν την Bazarak, την πρωτεύουσα της επαρχίας και ότι κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών.

Σύντομα η νέα κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αναφέρθηκε και στη νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας – όπως είπε – θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.
Όπως υποστήριξε, μένουν ανοιχτά ακόμα κάποια «τεχνικά ζητήματα».
Μάλιστα ο Zabihullah Mujahid προειδοποίησε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν και ζήτησε από τα μέλη του αφγανικού στρατού να επιστρέψουν για να υπηρετήσουν στις νέες υπηρεσίες ασφαλείας.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο είναι πολύ ευαίσθητο στο θέμα των εξεγέρσεων.
Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να προκαλέσει εξέγερση θα παταχθεί σκληρά.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που σχηματίστηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια θα κληθούν να επανενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας στο πλευρό των Ταλιμπάν» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Όχι σε διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως το Εθνικό Μέτωπο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός και συνομιλίες με τους Ταλιμπάν .
Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στις βαριές απώλειες που υπέστησαν οι δυνάμεις της αντίστασης κατά τις εχθροπραξίες του Σαββατοκύριακου.
Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (ΕΜΑ) έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Panjshir (...) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.
Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».
Ωστόσο, η πρόταση αυτή έπεσε στο κενό.
Σημειώνεται πως η κοιλάδα του Panjshir είναι εδώ και χρόνια προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν.
Είναι μια δυσπρόσιτη περιοχή στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ και ήταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια αστραπιαία προέλαση μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Κομισιόν: Θα κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν βάσει πράξεων και όχι υποσχέσεων

Η ΕΕ θα κρίνει τη νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν από τις πράξεις και όχι από τις υποσχέσεις της υποστηρίζει η Κομισιόν, διαμηνύοντας πως η παρουσία της ΕΕ στην Καμπούλ θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ασφαλείας.
Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα μιας ευρωπαϊκής παρουσίας στο Αφγανιστάν, η Nabila Massrali, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι προς το παρόν η ΕΕ περιμένει να αξιολογήσει την κατάσταση με τη νέα Αφγανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το χρονοδιάγραμμα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σλοβενία, παρέθεσε πέντε κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί η συμπεριφορά της νέας αφγανικής κυβέρνησης.
«Το καθεστώς των Ταλιμπάν θα κριθεί βάσει πράξεων και όχι υποσχέσεων» υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ αναμένει από το νέο αφγανικό καθεστώς να δεσμευτεί ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει βάση για εξαγωγή διεθνών τρομοκρατών, ότι θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, ότι θα δεσμευτεί στο σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής μεταβατικής κυβέρνησης, ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και τέλος ότι θα επιτρέψει την απομάκρυνση ξένων υπηκόων και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης