Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Αργία στη Wall Street

Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Αργία στη Wall Street
Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν σήμερα 6/9 τις συναλλαγές  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα για νέα στοιχεία όσον αφορά το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) των €1,850 τρισ. συνολικά.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.932,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% στις 6.743,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 7.188,52 μονάδες.
Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προσέφερε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη.
Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός (ο οποίος δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια) αυξήθηκαν έντονα και η αύξηση μπορεί να αποδοθεί μόνο εν μέρει σε εφάπαξ παράγοντες.
Φαίνεται σαφώς ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει το ίδιο αίνιγμα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα: πώς να αντιμετωπίσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, παρόλο που οι αγορές εργασίας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την πανδημία.

Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,64%, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται ανοδικά κατά 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,79%.

Καθοδικά κινείται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix και τη μηνιαία έκθεσή του.
Ο δείκτης υποχώρησε 2,6 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στις 19,6 μονάδες.
Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση διατηρήθηκε αμετάβλητη στις 30,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες μειώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στις 9,0 μονάδες.
Έχουμε καλύψει όσα χάσαμε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και τώρα το ερώτημα είναι αν απλά παίρνουμε ανάσα ή αν κάνουμε στροφή, δήλωσε ο Manfred Huebner, Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix.
Απρόσμενη άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιούλιο στη Γερμανία, κυρίως λόγω της ζήτησης για πλοία.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ετήσια άνοδος ανήλθε στο 24,4%.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία με την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω της πανδημίας.
H Bundesbank έχει προειδοποιήσει για ανάκαμψη πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν στο β΄εξάμηνο του 2021.
Με τον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο αναπτύχθηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε σε μηνιαία βάση, φτάνοτνας στις 55,2 μονάδες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις υπογράμμισαν τις συνεχείς και σοβαρές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού τον περασμένο μήνα, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν σε επιταχυνόμενη αύξηση των τιμών εισροών.
Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό συρρίκνωση.

Κλειστή η Wall Street λόγω της αργίας της Labor Day

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο και οι αγορές των ομολόγων λόγω της αργίας της Labor Day.
Πρόκειται για το αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αργία καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία του Όρεγκον το 1887 και επτά χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε σε πανεθνική κλίμακα.
Η αργία εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά.

Κέρδη στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός με τον οποίο η αμερικανική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα «φρενάρει» την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα εγείρει ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί η Fed.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +1,75%, διευρύνοντας τα κέρδη του για δεύτερη σερί συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Y. Sugha ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.
Τα κέρδη των ιαπωνικών μετοχών έρχεται εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο διάδοχος του Sugha θα αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο μοναδικός αντίπαλος του Sugha για την ηγεσία του κόμματος προς το παρόν είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, F. Kisida, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ξοδέψει περισσότερα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά +1,24%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite κέρδισε 1,02% και ο Shenzen σημείωσε άλμα +2,16%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,51%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε μικρή πτώση, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,33%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης