Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Η Ελλάδα προκαλεί - Παραβιάζει συνεχώς εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Η Ελλάδα προκαλεί - Παραβιάζει συνεχώς εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα
Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει 206 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, 27 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, 95 παρενοχλήσεις στον αέρα και 790 παραβιάσεις στη θάλασσα, δήλωσε η Τουρκάλα ταγματάρχης Pınar Kara

Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, αλλά και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, ανακοίνωσε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Μέχρι στιγμής το 2021, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει 206 παραβιάσεις του εναέριου χώρου, 27 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, 95 παρενοχλήσεις στον αέρα και 790 παραβιάσεις στη θάλασσα, σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, δήλωσε η Τουρκάλα ταγματάρχης Pınar Kara, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Εκτός από τον οπλισμό της Ελλάδας στα νησιά κοντά στην Τουρκία, κατά παράβαση μακροχρόνιων συνθηκών, η Τουρκία καταδικάζει επίσης τις ελληνικές προσπάθειες να διεκδικήσει μαξιμαλιστικό θαλάσσιο έδαφος στην Ανατολική Μεσόγειο και να περιορίσει τα τουρκικά ύδατα σε μια μικρή περιοχή στο νότο, αν και η Τουρκία έχει περισσότερες ακτές της Μεσογείου στην περιοχή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η Ελλάδα διατηρεί την παράνομη στάση της που οδηγεί σε κλιμάκωση των εντάσεων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar τον Ιούλιο, καθώς παρότρυνε την Αθήνα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές και τις προκλητικές της ενέργειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επίσης προέτρεψε την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις της για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση και έτσι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ευημερήσουν.
Η Τουρκία απορρίπτει τις θαλάσσιες αξιώσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων».
Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία επέκρινε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας το μπλοκ να υιοθετήσει μια δίκαιη στάση και να εγκαταλείψει την προνομιακή μεταχείριση της Ελλάδας με το πρόσχημα της αλληλεγγύης.
Αναφερόμενο στο Κυπριακό, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η παρουσία της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο ως «κατοχή» δεν θα μπορέσουν να καλύψουν αγριότητες κατά των Τουρκοκυπρίων.
«Δεν θα ωφελήσει τους Έλληνες, τους Ελληνοκύπριους ή τους υποστηρικτές τους» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης