Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Γιατί η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική - Ποιοι οι κίνδυνοι για τις αγορές

tags :
BlackRock: Γιατί η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική - Ποιοι οι κίνδυνοι για τις αγορές
Το νέο πλαίσιο πολιτικής απαιτεί σαφώς περαιτέρω χαλάρωση, αναφέρει η BlackRock
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει την άσκηση της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής αναλύει η BlackRock.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η EKT πέτυχε έναν πρώτο σημαντικό στόχο όταν έθεσε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της στις αρχές Ιουλίου: να ανανεώσει τη στρατηγική της.
Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα της προσφέρει την ευκαιρία να δείξει πώς θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο στην πράξη - ιδιαίτερα σε σχέση με το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που έχει σκοπό να τονώσει την οικονομία διατηρώντας χαμηλές τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η επίμονη υποτίμηση του στόχου της για τον πληθωρισμό κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε τις πληθωριστικές προσδοκίες να πέσουν πολύ κάτω από τον στόχο της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές είναι απαισιόδοξες για την ικανότητα της ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η ΕΚΤ υιοθετεί έναν «συμμετρικό» στόχο για τον πληθωρισμό, στο ύψος του 2%.
Όταν το επιτόκιο πολιτικής φτάσει κοντά στο πραγματικό επίπεδο κάτω από το οποίο τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, η ΕΚΤ θα ανεχθεί μια προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η πολιτική στήριξης μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι θα ήταν στο πλαίσιο της στρατηγικής του 2003.
Στη συνεδρίαση πολιτικής του τέλους Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκανε ένα πρώτο πρακτικό βήμα, αλλάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια.
Προς το παρόν, αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή στη διάρκεια των αγορών περιουσιακών στοιχείων, υπό την αίρεση μιας συζήτησης στο συμβούλιο στο μέλλον.
Δεσμευόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2% σε σταθερή βάση, η ΕΚΤ οδήγησε σε νέες προβλέψεις για το πότε θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, πρέπει να πάρει μια απόφαση σχετικά με το ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Για να είμαστε σαφείς, δεν πρόκειται για τριμηνιαία ανασκόπηση του ρυθμού του πανδημικού προγράμματος.
Πρόκειται για το «κανονικό» πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να δείχνουν μεσοπρόθεσμα ποσοστά πληθωρισμού πολύ χαμηλότερα από τον νέο στόχο του 2%, φαίνεται σαφές ότι ο ρυθμός του APP πρέπει να ενισχυθεί.
Σημειώνεται πως το APP καθορίζεται από τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του διοικητικού συμβουλίου.
Η απόφαση για τον ρυθμό του πανδημικού προγράμματος, αντίθετα, αφορά περισσότερο τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και είναι ισορροπημένη, δεδομένων της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών το καλοκαίρι και των ελαφρώς αναβαθμισμένων προοπτικών πληθωρισμού.

Kίνδυνος

Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να ερμηνεύσουν μια απόφαση για μείωση του ρυθμού υποστήριξης ως περιοριστική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ.
Μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών.
Το νέο πλαίσιο πολιτικής, λοιπόν απαιτεί σαφώς περαιτέρω χαλάρωση.
Η επιβράδυνση του πανδημικού προγράμματος θα έστελνε λάθος σήμα.
Επίσης, για να καταστεί το νέο της πλαίσιο αξιόπιστο, η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προσωρινά πάνω από το 2%.
Ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική πολιτική.
Επισημαίνεται πως ενώ η στήριξη της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής σταθεροποίησε σε μεγάλο βαθμό τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα εισοδήματα των νοικοκυριών των ΗΠΑ ενισχύθηκαν σημαντικά από μια σειρά μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.
Μέχρις ότου η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία και δεδομένα, δεν μπορεί να εγκαταλείψει την επιδίωξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών.
Είναι επομένως ζωτικής σημασίας το διοικητικό συμβούλιο να αποδείξει πώς το νέο του πλαίσιο θα αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά στις μακροοικονομικές συνθήκες.
Η νέα στρατηγική δίνει στην ΕΚΤ περισσότερα περιθώρια για τολμηρές πολιτικές δράσεις, κυρίως στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης