Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης

Νευρικότητα στη Wall Street - Ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης
Απώλεις στη Wall ανησυχίες για την ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα 8/9 οι δείκτες της Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή τους, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αναζωπύρωσαν τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι η προσπάθεια ανάκαμψης των τελευταίων μηνών χάνει τον βηματισμό της λόγω και της ραγδαίας διασποράς του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού.
Ανησυχίες που επιβεβαίωσε στην πορεία της συνεδρίασης η δημοσίευση της έκθεσης Beige Book της Fed, η οποία επίσης κατέγραψε επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης το τελευταίο δίμηνο, αυξάνοντας τους φόβους για μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη και στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,2% στις 35.031,07 μονάδες
O δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,13% στις 4.514,07 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,57% στις 15.286,6 μονάδες

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard σημειώνει εξάλλου σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια της για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στις νέες θέσεις εργασίας.
«Η ζήτηση είναι επαρκέστατη για εργαζόμενους και υπάρχουν περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας από τους άνεργους», δήλωσε ο Bullard μιλώντας στους Financial Times.
Όταν ταιριάξουν αυτά τα δύο, θα διαμορφώσουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας καθώς θα μπαίνουμε στο 2022, εκτίμησε.
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου 2021 , καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, επισημαίνει η Federal Reserve στην τελευταία έκθεση Beige Book που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα 8/9.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού οδήγησαν σε οπισθοχώρηση τους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.
Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και προς πώληση κατοικιών, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η PayPal ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της ιαπωνικής εταιρείας buy now, pay later Paidy έναντι 2,7 δισ. δολαρίων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για να διεκδικήσει την κορυφή στον κλάδο.
To deal έρχεται μετά τη συμφωνία της ανταγωνίστριας Square τον περασμένο μήνα για εξαγορά της αυστραλιανής Afterpay έναντι 29 δισ. δολαρίων, μια κίνηση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν πιθανότατα η απααρχή μιας ενοποίησης στον κλάδο.
"Η εξαγορά θα επεκτείνει τις δυνατότητες, τη διανομή και την αξία της PayPal στην αγορά πληρωμών στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, συμπληρώνοντας την υφιστάμενη διασυνοριακή επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας στη χώρα", ανέφερε η PayPal σε ανακοίνωσή της.
Η εξαγορά της Paidy θα βοηθήσει την PayPal να επεκταθεί σε μια χώρα όπου ο όγκος των ηλεκτρονικών αγορών έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των αγορών εξακολουθούν να πληρώνονται με μετρητά, ανέφερε η PayPal σε μια παρουσίαση για επενδυτές.
Η Paidy, με περισσότερους από 6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών που επιτρέπουν στους Ιάπωνες αγοραστές να κάνουν αγορές online και στη συνέχεια να τις πληρώνουν κάθε μήνα σε ένα κατάστημα ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές  μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και με την πανδημία να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.
Το ερώτημα είναι εάν θα επικρατήσουν τα «γεράκια» στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της.
Η κεντρική τράπεζα στην συνεδρίαση του Ιουλίου ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να περιμένει ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Οι επενδυτές περιμένουν πλέον να δουν αν η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde θα επιβεβαιώσει αυτή την πολιτική στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο μετά τις αποφάσεις της τράπεζας ή θα προσαρμόσει τη στάση της σταθεροποιώντας ή ακόμα και μειώνοντας τις αγορές των ομολόγων στο PEPP από τα τρέχοντα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πάντως συνεχίζουν να θεωρούν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση παραμένουν υποτονικές.
Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,47% στις 15.610,28 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,75% στις 7.095,53 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε πτώση 0,85% στις 6.668,89 μονάδες.
Η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi σημείωνε πτώση 1,4% αφού συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική βιοφαρμακευτική Kadmon Holdings σε μία συμφωνία ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.
Κατά των ευρωπαϊκών αρχών στράφηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει τις μεγάλες τράπεζες ασφαλέστερες μετά την οικονομική κρίση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται με διεθνείς ομοτίμους.
«Ήταν σωστό και παραμένει σωστό να ρυθμίζουμε τις μεγάλες τράπεζες ιδιαίτερα προσεκτικά», δήλωσε ο Sewing.
«Αλλά έχουμε κάνει πολλά στην Ευρώπη για να μην μεγαλώνουν οι τράπεζες.
Αυτή είναι μια αμφίβολη πορεία», είπε, επισημαίνοντας τον κατακερματισμένο κανονισμό ως βασικό λόγο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την πορεία της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το β΄τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +1,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,2% στις 4.043 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 30.181 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,45% στις 26.237 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 3.675 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,37% στις 58.061 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης