Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μιτζάλης (ξενοδόχοι Καβάλας) στο BN: Το καλοκαίρι μας έδωσε «καύσιμα» για να μπορέσουμε να κινηθούμε και το χειμώνα

Μιτζάλης (ξενοδόχοι Καβάλας) στο BN: Το καλοκαίρι μας έδωσε «καύσιμα» για να μπορέσουμε να κινηθούμε και το χειμώνα

Μας αφορά να έχουμε ασφαλή και υπεύθυνο όχι μόνο πελάτη αλλά και προσωπικό, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Καβάλας, αναφερόμενος στην πανδημία και τους εμβολιασμούς

Το 70% του 2019 κατάφεραν να ανακτήσουν τα ξενοδοχεία της Καβάλας, κατά τους δύο πιο δυνατούς καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.
Μιλώντας στο ΒΝ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης εκτιμά ότι χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία της επαρχίας.
Ειδικά για την Καβάλα, εκτιμά ότι ο επαγγελματικός τουρισμός ίσως να μην της λείψει φέτος, οι οργανωμένες εκδρομές όμως και τα γκρουπς καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ενισχύσουν ξανά τον τουρισμό της περιοχής, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και έπειτα.


Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το success story του τουρισμού κατά τους μήνες αιχμής (Ιούλιος – Αύγουστος) στα νησιά. Μπαίνετε και εσείς στο «κάδρο» της επιτυχίας, εννοώ, η Καβάλα και η ηπειρωτική Ελλάδα γενικότερα;

Εμείς ξεκινήσαμε αρχές Ιουλίου και ο φετινός μήνας ήταν καλύτερος από αυτό που περιμέναμε αρχικά, όπως και ο Αύγουστος ακόμα καλύτερος.
Δηλαδή, πλησίασε σε μερικές περιοχές τα αποτελέσματα του 2019, αλλά σε μέσο όρο πρέπει να είμαστε περίπου στο 70% του 2019 για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
Από κει πέρα βασιστήκαμε κυρίως στον οδικό τουρισμό από την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια, ενώ δεν είχαμε καθόλου διεθνή τουρισμό, αυτόν που συνήθως έχει η Καβάλα και την στηρίζει και το Φθινόπωρο.

Εννοείτε τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία;

Εννοώ διεθνείς αγορές, δηλαδή Τουρκία και εκτός Ευρώπης.
Αυτός είναι ένας οργανωμένος τουρισμός που έρχεται με το τέλος των διακοπών των υπολοίπων και δεν θα τον δούμε φέτος το Φθινόπωρο.
Έρχεται εκτός σεζόν και δεν έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη.
Παρ΄όλα αυτά, ήταν ένα καλό καλοκαίρι που μας έδωσε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια «καύσιμα» ώστε να κινηθούμε τον χειμώνα.
Εκτιμώ ότι από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, διότι εμείς πιστεύουμε ότι ως περιοχή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αντίστοιχη κίνηση μετά την άνοιξη του 2022.
Φυσικά, το κομμάτι της θερινής σεζόν από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο ελπίζουμε να κινηθεί καλά και την επόμενη χρονιά.

Τι ποσοστό καλύπτουν οι Έλληνες και τι οι Βαλκάνιοι;

Ανάλογα με την περιοχή, αλλά πιστεύω ότι ένα 30% των επισκεπτών μας ήταν Έλληνες και το υπόλοιπο Βαλκάνιοι, δηλαδή ένα 70%.

Ήρθαν περισσότεροι Έλληνες φέτος; Έκαναν χρήση των προγραμμάτων των υπουργείων;

Έγινε και αυτό, δηλαδή οι Έλληνες που ήρθαν χρησιμοποίησαν και αυτά τα πακέτα, αλλά σε αναλογία θεωρώ ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.
Δεν ήρθαν πολλοί παραπάνω για καλοκαιρινές διακοπές, από ό,τι συνήθως.
Αυτό που μας έλειψε ήταν σίγουρα η Κεντρική και η Δυτική Ευρώπη.

Οι αεροπορικές δηλαδή αφίξεις, ουσιαστικά...

Οι αεροπορικές ναι, είχαμε στην περιοχή λιγότερους Γερμανούς από ό,τι συνήθως, λιγότερους Βρετανούς κλπ.
Οφείλεται στο ότι με τη μεγάλη αλλαγή των υγειονομικών μέτρων, ήταν πολύ ευμετάβλητες οι συνθήκες, άργησαν να κλείσουν διακοπές αυτοί οι άνθρωποι, δεν είχαν κλείσει πακέτα από νωρίς, με αποτέλεσμα να μην είχαν την ίδια ευκαιρία να ταξιδέψουν στην περιοχή μας.

Γενικά μιλώντας, επειδή η Καβάλα είναι ένας προορισμός που βασίζεται πάρα πολύ στον οδικό τουρισμό, θεωρείτε φέτος ότι υπήρξε μια άνοδος στις αφίξεις του οδικού τουρίστα γενικότερα; Να το πούμε αναβάθμιση;

Σε σχέση με πέρυσι, σαφώς.
Η περσινή χρονιά ήταν για εμάς σχεδόν νεκρή, ειδικά ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας που κινήθηκε πέρυσι σε επίπεδα χαμηλότερα και του Ιουλίου.
Φέτος δεν είχαμε μια τέτοια εικόνα, αντίστοιχη με άλλες χρονιές. Φτάσαμε στο 70%, το 80% και το 85% σε πληρότητες, ανάλογα με το κατάλυμα.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια περιοχή που στηρίζεται πολύ στους Βαλκάνιους. Αυτοί σταματούν συνήθως τις διακοπές τους γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τι θα κάνετε από δω και πέρα;

Τώρα ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος των Βαλκάνιων οδικών τουριστών λόγω του ότι ανοίγουν τα σχολεία και για αυτό είπαμε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι αυξημένη η κίνηση. Στις παραλιακές περιοχές, κίνηση θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά η πόλη που βασιζόταν σε προσκυνηματικό ή περιηγητικό τουρισμό, αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει καθόλου και δεν έχει ανακτηθεί.

Είστε όμως και ένας προορισμός που θα συνεχίσετε και το χειμώνα. Τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά των ξενοδοχείων;

Ναι, αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία από ό,τι συνήθως. Αυτό εντοπίζουμε τώρα, δηλαδή το τμήμα του τουρισμού που μας κρατούσε ζωντανούς τον χειμώνα ήταν διττό: Το ένα κομμάτι είναι ο επαγγελματικός τουρισμός ο οποίος πιστεύουμε να συνεχίσει, το άλλο ήταν διεθνής ή εσωτερικός τουρισμός που είχε να κάνει πιο πολύ με οργανωμένα πακέτα, γκρουπς δηλαδή, εκδρομές, που αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ειδικές μορφές τουρισμού δηλαδή δεν αναμένεται να δούμε το Φθινόπωρο και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτές αναμένονται από του χρόνου και ίσως το δεύτερο εξάμηνο...

Οι συνάδελφοί σας στον ορεινό όγκο λένε ότι η «πίτα» θα είναι μικρότερη, λόγω μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων, οι οποίοι ενδεχομένως δεν ταξιδέψουν εξαιτίας περιοριστικών μέτρων. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Τα τριήμερα του χειμώνα ανήκουν κατά βάση στον ορεινό όγκο, όπου εκεί ο κόσμος προγραμματίζει αποδράσεις σε παραδοσιακά καταλύματα.
Εμείς στην πόλη της Καβάλας συνήθως δεν βλέπουμε τέτοιο τουρισμό.
Θεωρώ όμως ότι μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα.
Πιστεύω ότι τελικά η καμπάνια θα αποδώσει, είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση αυτό, και το ποσοστό των εμβολιασμένων στο τέλος θα αυξηθεί.

Θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να είναι εμβολιασμένοι;

Βλέπω σιγά σιγά ότι ο χρόνος βοηθά τον εμβολιασμό, είτε με την πειθώ είτε με τον εξαναγκασμό, αυτό είναι θέμα πολιτικής δεν αφορά εμάς τους ξενοδόχους.
Αυτό που σίγουρα μας αφορά είναι να έχουμε ασφαλή και υπεύθυνο όχι μόνο πελάτη αλλά και προσωπικό, γιατί σίγουρα είμαστε ένας από τους τομείς που εκτιθέμεθα μπροστά στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Οπότε να κρατήσουμε ότι είστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού, μετά τη φετινή επιτυχία;

Θεωρούμε ότι είχαμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ό,τι είχαμε όλοι υπολογίσει και σίγουρα κανείς δεν περίμενε να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, άλλωστε δεν ήταν αυτός ο στόχος σε καιρό πανδημίας.
Θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, αυτοί που θα παραμείνουν ανοιχτοί στη συνέχεια θα περάσουν ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά πιστεύω ότι το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης.

Στο επίπεδο της στήριξης, περιμένετε κάτι να ανακοινωθεί για εσάς ενόψει ΔΕΘ;

Έχουν ανακοινωθεί και έχουν νομοθετηθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία, κάποια από αυτά, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μιλάω για το κεφάλαιο κίνησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και το Γέφυρα 2 για τα δάνεια. Είναι μέτρα που αναμένουμε να υλοποιηθούν και από κει και πέρα, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε μείωση στο καθεστώς του ΦΠΑ και αυτό είναι κάτι που ο κλάδος χρειάζεται οπωσδήποτε προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στη Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης