Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Μπόχουμ - Ινστιτούτο Karolinska: Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και νέους

Πανεπιστήμιο Μπόχουμ - Ινστιτούτο Karolinska: Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και νέους
Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ποιες ήταν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και νέους
Σχετικά Άρθρα

Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και νέους, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της European Respiratory Society.
Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ποιες ήταν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων σε παιδιά και νέους, αλλά Ευρωπαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν προξενείται καμία βλάβη στη λειτουργία των πνευμόνων.

Ινστιτούτο Karolinska

«Η πανδημία της COVID-19 έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν και πώς επηρεάζεται ο πνεύμονας μετά από μόλυνση με κορωνοϊό, ειδικά σε νέους.
Μέχρι τώρα, αυτό δεν ήταν γνωστό», δήλωσε η Ida Mogensen, επικεφαλής συντάκτρια της σουηδικής μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska.
Η Mogensen και η ομάδα της ανέλυσαν πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 661 νεαρούς ενήλικες που γεννήθηκαν στη Στοκχόλμη μεταξύ 1994 και 1996 και οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη πριν από την πανδημία.
Εξετάστηκαν κλινικά πριν από την πανδημία μεταξύ 2016 και 2019 και ξανά μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαΐου 2021, οπότε μετρήθηκαν η πνευμονική λειτουργία, πιθανές φλεγμονές και τα λευκά αιμοσφαίρια.
Από τους 661 συμμετέχοντες, οι 178 ή το 27% είχαν αντισώματα κατά του ιού, κάτι που υποδηλώνει ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στη λειτουργία των πνευμόνων μεταξύ των νέων με λοίμωξη COVID-19 και εκείνων που δεν είχαν μολυνθεί, ενώ ακόμη και οι συμμετέχοντες με «άσθμα δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας» τους.

Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ

Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Μπόχουμ, στη Γερμανία εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων μετά από μόλυνση με Covid σε συμμετέχοντες ηλικίας 5 έως 18 ετών μεταξύ Αυγούστου 2020 και Μαρτίου 2021.
Στη μελέτη συμμετείχαν 73 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα κορωνοϊού και 45 συμμετέχοντες χωρίς Covid-19 «αλλά μπορεί να είχαν κάποια άλλη λοίμωξη».
Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δύο εβδομάδων και έξι μηνών μετά τη μόλυνση συγκρίθηκαν μεταξύ των δύο ομάδων.
Από τους 73 ασθενείς, οι 26 εμφάνισαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης και 14 από τους 45 στην ομάδα ελέγχου είχαν λοίμωξη που δεν ήταν COVID-19.
Επιπλέον, 19 από τους 73 ασθενείς ανέφεραν νέα ή επίμονα συμπτώματα μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊό και οκτώ είχαν τουλάχιστον ένα αναπνευστικό σύμπτωμα.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις δύο ομάδες, διαπίστωσαν ότι «δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές και ενδείξεις ανώμαλης πνευμονικής λειτουργίας».
«Σε παιδιά και εφήβους, οι σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές είναι σπάνιες» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτά τα ευρήματα θα προσφέρουν κάποια σιγουριά στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Anne Schlegtendal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης