Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τίμημα κρίθηκε από διοίκηση εισηγμένης ότι δεν είναι δίκαιο!

Τίμημα κρίθηκε από διοίκηση εισηγμένης ότι δεν είναι δίκαιο!
Σχεδόν πάντα, οι διοικήσεις στηρίζουν τις αποφάσεις των βασικών μετόχων, αφού έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και άρα διοίκηση και βασικός μέτοχος ταυτίζονται
Σχετικά Άρθρα

Ίσως είναι η πρώτη ή από τις ελάχιστες φορές όπου διαβάζουμε σε αιτιολογημένη γνώμη διοίκησης εισηγμένης, ότι το τίμημα που δίνεται στη δημόσια πρόταση δεν είναι εύλογο!
Ή για την ακρίβεια όπως αναφέρεται "το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα (€ 2,88 ανά Μετοχή) εκπληρώνει μεν τις απαιτήσεις του άρθρου 9 παρ.5 του Ν.3461/2006 ώστε να θεωρείται δίκαιο και εύλογο αλλά δεν εμπίπτει στο εύρος τιμών που προσδιόρισε ο Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος ήτοι € 3,03 - € 3,52 ανά Μετοχή".
Επίσης αναφέρεται πως "με βάση τα αποτελέσματα των μεθόδων υπολογισμού του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την αξιολόγηση του προσφερόμενου τιμήματος της Δημόσιας Πρότασης για την αγορά του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας από τον Προτείνοντα, προκύπτει ότι το Προσφερόμενο Τίμημα, ύψους €2,88 ανά μετοχή, είναι εκτός του εύρους τιμών, όπως αυτό προέκυψε από τις επιλεγμένες μεθόδους αποτίμησης".
Από τη μία θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει αυτήν την «αιτιολογημένη» γνώμη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόθεση να φύγει η εισηγμένη από το ΧΑ, αφού δεν πρόκειται να πουλήσουν οι άλλοι μέτοχοι ή αφού δεν είναι στις προθέσεις του μετόχου.
Από την άλλη ήδη η μετοχή κινείται υψηλότερα από το ύψος της δημόσιας πρότασης, προεξοφλώντας την… αποτυχία της.
Ο λόγος για τη δημόσια πρόταση στην Ideal, αλλά η στήλη στέκεται στο γεγονός ότι συχνά για να μην γράψουμε σχεδόν πάντα, οι διοικήσεις στηρίζουν τις αποφάσεις των βασικών μετόχων, αφού έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και άρα διοίκηση και βασικός μέτοχος ταυτίζονται.
Εδώ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα ή μία βασική διαφορά αν προτιμάτε. 
Τόσες και τόσες δημόσιες προτάσεις έχουν περάσει από το ΧΑ.
Το ΒΝ έχει πολλές φορές σχολιάσει και καυτηριάσει τη στάση των βασικών μετόχων αλλά και των αρμόδιων αρχών που τους παρέχουν το δικαίωμα, να βγάζουν τσάμπα τις εταιρείες τους.
Όμως δεν έχουμε δει και αντιδράσεις από διοικήσεις.
Να πει κάποιος ότι «αυτό το τίμημα μπορεί να είναι εύλογο αλλά...», είναι κάτω από τα ίδια κεφάλαια ή κάτω από την αξία των περιουσιακών στοιχείων ή ακόμα και σχεδόν όσο το καθαρό ταμείο.
Είχαμε στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις.
Δεν έχουμε δει και κάποιον αναλυτή να το σχολιάζει στην έκθεση αποτίμησης, αλλά και πως να το πει, αφού πληρώνεται από τη διοίκηση για να βγάλει αποτίμηση και αν δώσει υψηλότερο τίμημα, θα πάει αλλού ο βασικός μέτοχος μέχρι κάποιος να του δώσει αυτό το νούμερο που θέλει.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία αρχή η απόφαση της διοίκησης της Ideal και ελπίζουμε η αγορά να ρυθμίσει μόνη της τη στρέβλωση των προηγούμενων ετών (από αλλού δεν περιμένουμε πρωτοβουλίες) και να σταματήσουμε να βλέπουμε φθηνές αποχωρήσεις.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης