Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων ανοίγει η μεγαλύτερη ανάπτυξη - Σειρά παίρνουν δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι

Νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων ανοίγει η μεγαλύτερη ανάπτυξη - Σειρά παίρνουν δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι
Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Πρόσθετες παρεμβάσεις με επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση «πατώντας» πάνω στον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέες συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ταχύτητες κοντά στην περιοχή του 6,5% για το σύνολο του έτους από 5,9% προκρίνοντας έτσι σχέδια για εμβόλιμες φοροελαφρύνσεις αλλά και για προγράμματα δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα σε ακίνητα του Δημοσίου.
Στη βάση αυτή ένα καλάθι από τα 70.000 ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτάχυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ όπως προβλέπουν και οι διεθνείς οίκοι με την Moody’s Analytics να ανεβάζει το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022 ανοίγει το δρόμο για νέες παροχές καθώς μία επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έσοδα ενώ ήδη η ταχύτερη για φέτος ανάπτυξη κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο «απελευθερώνει» δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Το μέτρο που εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 800 εκ. ευρώ αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου και συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματος τους από 22 έως και 676 ευρώ.
Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα,
για εισόδημα 15.000 ευρώ η 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα,
για εισόδημα 18.000 ευρώ η 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ,
για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα,
για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο η 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ,
για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ η 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα και
για εισόδημα 30.000 ευρώ η καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους. Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι την σταδιακή πιθανότατα σε δύο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.
Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Επίσης ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την δυναμική της οικονομίας εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην προεκλογική ατζέντα όπως η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης