Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων και στο φυσικό αέριο μετά το ρεύμα - Τι αναμένει η κυβέρνηση

tags :
Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων και στο φυσικό αέριο μετά το ρεύμα - Τι αναμένει η κυβέρνηση
Το κόστος παραγωγής μιας θερμικής MWh από φυσικό αέριο έχει τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους
Τσουνάμι αυξήσεων, έρχεται τους επόμενους μήνες στις τιμές της ενέργειας και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αφορά μόνο τον ηλεκτρισμό ή τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο η χρήση του οποίου είναι πλέον εκτεταμένη στον τομέα της θέρμανσης.
Η άνοδος των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου είναι εκρηκτική. Η τιμή TTF -που είναι το σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- έχει ξεπεράσει τα 60 ευρώ/MWh ενώ υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα σε λίγες ημέρες. Μόνο χθες Τρίτη 14/9 η άνοδος ήταν της τάξης του 6,5%. Την περασμένη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, οι spot τιμές TTF ήταν στα 51,2 ευρώ/MWh κα ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα βρίσκονταν στα 47,6 ευρώ/MWh.

Έτσι πέραν των αυξήσεων που έρχονται στον ηλεκτρισμό, ανάλογες είναι και οι αυξήσεις που αναμένονται για το φυσικό αέριο τόσο για οικιακή, όσο και για εμπορική κατανάλωση. Αυξήσεις που θα φανούν πιο καθαρά στους καταναλωτές από την αρχή του 2022 λόγω της εξάμηνης υστέρησης στην αποτύπωση των διεθνών τιμών.
Σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό με αυτές τις τιμές φυσικού αερίου αλλά και με την τιμή των ρύπων να κινούνται πάνω από 60 ευρώ/τόνο εκτιμάται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 121,72 ευρώ/MWh, για το Σεπτέμβριο θα φθάσει στα 140 ευρώ/MWh και έως το τέλος του έτους ίσως να ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης