Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eλλάκτωρ: Σχεδιάζει δάνειο από Έλληνες επενδυτές για να αποπληρώσει…. μερικώς τους αλλοδαπούς

Eλλάκτωρ: Σχεδιάζει δάνειο από Έλληνες επενδυτές για να αποπληρώσει…. μερικώς τους αλλοδαπούς

Ευσεβείς ποθοι η αναχρηματοδότηση με 3,5% - 3,8% σχολιάζουν τραπεζικές πηγές

Σχετικά Άρθρα
H Eλλάκτωρ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού Δανείου το Νοέμβριο του 2021, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ με επιτόκια 3,5% - 3,8%, προκειμένου να προχωρήσει σε μερική αποπληρωμή του πράσινου διεθνούς ομολόγου, ύψους 670 εκατ. ευρώ λήξεως 2024 με κουπόνι 6,38%.

Με άλλα λόγια, η κατασκευαστική μετά τον δανεισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ –με το αζημίωτο επιτόκιο 6,3% - από τον ολλανδό μέτοχο του Reggeborgh Ηenry Holterman ανακάλυψε νέα καινοτομία.
Να δανειστεί από τους εγχώριους επενδυτές προκειμένου να μειώσει τους υπέρογκους ετήσιους τόκους, ύψους 42,7 εκατ. ευρώ τους οποίους καταβάλλει στους διεθνείς επενδυτές!
Υπενθυμίζεται ότι το διεθνές ομόλογο της Ελλάκτωρ διαθέτει αξιολόγηση CCC+ και για να αναβαθμιστεί θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Παρά επίσης την άνοδο της τιμής του ομολόγου τους τελευταίους μήνες ( απόδοση 6,5% ) η αγορά κρίνει πως “διαπραγματεύεται φθηνά σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά διεθνή εταιρικά ομόλογα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάλυση του το Ambrosia Capital.

Θα βρεθούμε σε δυσκολία να εξηγήσουμε στους πελάτες μας

Τραπεζικές πηγές της τονίζουν στο bankingnews ότι, “το ομόλογο της Ελλάκτωρ ορθοπόδησε στη τιμή των 85-86 και η απόδοση κινείται στο 6,5%.
Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση αναχρηματοδότησης του παρόντος ομολόγου με επιτόκια 3,5-3,8%.
Είναι, απλώς ευσεβείς πόθοι.
Θα βρεθούμε σε δυσκολία να εξηγήσουμε στους πελάτες μας μια τέτοια μείωση, και δεν θα συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε σε πώληση των ομολόγων μέσω του δικτύου μας”.

Απίθανη η αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου στο 103,19

Τις δυσκολίες για την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών υποχρεώσεων του Ομίλου Ελλάκτωρ, με φθηνότερα επιτόκια, επισήμανε χθες 15/9 το Ambrosia capital σε εκτενή ανάλυση του υπό τον τίτλο “Η διαδικασία της ομαλοποίησης συνεχίζεται”.
Τι ανέφεραν, όμως, οι αναλυτές του Ambrosia Capital R. Segal, Ο. Μemisoglou “δεν θα ήταν δυνατόν για την Ελλάκτωρ να βγει στις αγορές δίχως την οριοθέτηση μεταξύ του κατασκευαστικού κλάδου και των υπόλοιπων τομέων του ομίλου” ( σ.σ Yπενθυμίζεται ότι στο Restricted group, δηλαδή στα ενέχυρα για το ομόλογο έχουν περιληφθεί οι παραχωρήσεις, η διαχείριση περιβάλλοντος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενω έχουν εξαιρεθεί unrestricted οι κατασκευές ).
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές θεώρησαν τoν αποκλεισμό των κατασκευών ανεπαρκή, και αυτός θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο στη συνολική απόδοση των ομολόγων.
Aυτό θα πρέπει να αλλάξει πιο πειστικά για να υπάρξει περισσότερη εγγύηση σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να αναχρηματοδοτήσει στην λήξη των ομολόγων ( Δεκέμβριος 2024, αν και φυσικά αυτό αφήνει ακόμα άπλετο χρόνο. )
Tο ομόλογα της Ελλάκτωρ μπορούν να ανακληθούν στα μέσα αυτού του Δεκεμβρίου, αλλά στην τιμή των 103,19, ή τέσσερις μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, κάνοντας μια τέτοια εταιρική δράση απίθανη.
Οι κατασκευές παρήγαγαν έσοδα 92,8 εκατ. ευρω στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή 27% χαμηλότερα από το επηρεασμένο λόγω της πανδημίας περυσινό εξάμηνο.
Τα προσαρμοσμένα Ebidta ήταν ζημιές 18 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13%.
Ωστόσο, τα μη προσαρμοσμένα Ebidta διαμορφώθηκαν σε ζημιές 44,3 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το μερίδιο της Ελλάκτωρ στην απόφαση διαιτησίας στο Κατάρ”.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης