Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές κινήσεις κοιτάζει προς τις 910 μονάδες

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με επιλεκτικές κινήσεις κοιτάζει προς τις 910 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με καλή άνοδο και η Ελληνική Αγορά έχει λόγους να ακολουθήσει και να απομακρυνθεί από τις 900 μονάδες. Έχουμε καλά εταιρικά αποτελέσματα και πρέπει να πούμε πως κάποια δίνουν μία εικόνα συνολικά για τον κλάδο που δραστηριοποιούνται και άρα για τις ομοειδείς εισηγμένες. Το ξεκίνημα πάντως είναι ανοδικό αλλά και κάπως επιφυλακτικό. Ξεχωρίζει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όπως ήταν αναμενόμενο και ο ΟΠΑΠ. Οι τράπεζες κινούνται ανοδικά αλλά ήπια.

JUMBO: Περιμένουν καλά αποτελέσματα οι αναλυτές και πάνω από αυτά του 2020 αλλά όχι και πάνω από του 2019. Το σημαντικό εδώ είναι να μάθουμε τι γίνεται με τα αποθέματα, αν έχει βρει άλλες αγορές η εταιρεία και να αγοράζει πιο φθηνά προϊόντα και τι γίνεται με τα κόστη. Αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση στα κόστη θα επηρεάσει τα επόμενα τρίμηνα και περιμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα παραμένουν όμως θετικοί και η στήλη έχει την ίδια άποψη.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πολύ ισχυρά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και περίπου όπως τα περίμεναν οι αναλυτές. Τα καθαρά κέρδη αφού αφαιρεθούν τα έκτακτα, από την αποτίμηση των αποθεμάτων και τη θέση στη Cenergy ανήλθαν στα 32,2 εκατ. ευρώ από 17,2 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 85,2 εκατ. ευρώ από 66,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε πως η εισηγμένη έβγαλε διευκρινιστική ανακοίνωση, καθώς ανέφερε μέρισμα στον τίτλο του δελτίου τύπου των αποτελεσμάτων χωρίς να λέει κάτι παραπάνω στην ανακοίνωση. Φυσικά και αναφερόταν στο μέρισμα που ήδη έχει δώσει και δεν είναι νέο μέρισμα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα σημειώνουμε πως η καθαρή θέση υποχώρησε στα 757,8 εκατ. ευρώ από 764 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές αλλά δεν κάλυψαν τις επενδυτικές με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δανεισμός, ενώ αυξήθηκαν οι απαιτήσεις και τα αποθέματα. Η λογιστική κατάσταση πάντως μας αρέσει και περιμένουμε να δούμε καλύτερη πορεία από τη μετοχή. Η μετοχή άνοιξε με άνοδο και κάνει όγκο. Πήγε μέχρι τα 2,10 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Πολύ αισιόδοξο το μήνυμα της διοίκησης και δέσμευση για μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η χαμηλότερη εισφορά βελτιώνει σημαντικά τον ισολογισμό για τα επόμενα δέκα περίπου χρόνια. Θα πιάσει είπε η διοίκηση τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα EBITDA, αλλά μάλλον οι αναλυτές θα πρέπει να βελτιώσουν την εκτίμηση για το μέρισμα που έχουν δώσει. Με άνοδο 1% στο ξεκίνημα.

ΕΧΑΕ (απάντηση): Η στήλη όταν η μετοχή στα τέλη του προηγούμενου έτους είχε φτάσει κοντά στα 2,5 ευρώ και με αποτίμηση 150 εκατ. ευρώ έγραφε πως θέλουμε κάποιος μεγάλο παίκτη να μπει δυνατά και να πάρει μεγάλο ποσοστό και να τα «αλλάξει όλα». Αυτό εννοούσαμε. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τόσα καλά το τελευταίο διάστημα και το ΧΑ να είναι αδιάφορο.

Δεν γίνεται να ακούμε δηλώσεις «δεν είναι δουλειά μας να φέρνουμε εταιρείες στο ΧΑ». Δεν γίνεται να αφήνουν να φεύγουν τόσες εταιρείες και από την άλλη να μη γίνονται προσπάθειες να έρθει κάποια μεγάλη ελληνική στο ΧΑ. Η απαξίωση είναι τρομακτική και δε μας αξίζει. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές. Περισσότερα σε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ συναδέλφου σε άλλη κατηγορία στο ΒΝ.

INTRACOM (απάντηση): Η εταιρεία δεν έχει δώσει ενημέρωση για το πότε θα δημοσιεύσει εξάμηνο. Συνήθως δημοσιεύει στο τέλος της προθεσμίας.

ATTICA GROUP: Νέα ανοδική κίνηση και προσπαθεί και πάλι να πιάσει την αντίσταση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης