Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Έως το 2025 στο 2% ο πληθωρισμός, το 2023 η αύξηση των επιτοκίων

EKT: Έως το 2025 στο 2% ο πληθωρισμός, το 2023 η αύξηση των επιτοκίων
Η εσωτερική πρόβλεψη είναι πιθανό να εντείνει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα άρουν τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης

Αδημοσίευτη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «δείχνει» γρηγορότερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων, στο μονοπάτι που χάραξε η Fed, καθώς ο πληθωρισμός φτάνει τον στόχο του 2% έως το 2025.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια σε δύο χρόνια - τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο καταθέσεών είναι στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%.
Μέχρι τώρα πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα επιτόκια αναφοράς στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα παρέμεναν αρνητικά μέχρι το 2024 - αν και ορισμένοι προεξοφλούσαν αυξήσεις το 2023.
Το τελευταίο σενάριο, λοιπόν, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις προβλολές της ΕΚΤ, τις οποίες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Philip Lane συζήτησε με Γερμανούς τραπεζίτες αυτήν την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η μη δημοσιευμένη μελέτη είναι πιθανό να εντείνει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα άρουν τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Line chart of Eurozone deposit facility rate (%) showing Going down: How the ECB cut rates to a record low
Ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το επόμενο έτος εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει, οι περισσότεροι αναμένουν από την ΕΚΤ να το κάνει πολύ αργότερα.
Η BlackRock αυτή την εβδομάδα είπε: Ενδέχεται να δούμε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αργότερα.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε φέτος σε όλο τον κόσμο ενώ στην Ευρωζώνη έφτασε το 3% το τελευταίο δεκαήμερο τον Αύγουστο.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε «παροδικούς» παράγοντες και προέβλεψε ότι η αύξηση των τιμών θα εξασθενήσει το επόμενο έτος, πριν φτάσει το 1,5% το 2023.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις με ορίζοντα τριετίας, ενημερώνοντάς τες ανά τρίμηνο.
Line chart of Harmonised index of consumer prices (annual % change) showing ECB expects inflation to fade
Αλλά το προσωπικό του συντάσσει επίσης ένα «μεσοπρόθεσμο σενάριο αναφοράς», το οποίο «βλέπει» σε ορίζοντα πενταετίας.
Ο Lane είπε στους Γερμανούς οικονομολόγους ότι αυτό το σενάριο έδειξε ότι ο πληθωρισμός επανήλθε στο 2% αμέσως μετά το τέλος της τριετούς περιόδου πρόβλεψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης