Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύψας: Χωρίς covid το καλοκαίρι του 2022 αλλά έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Σύψας: Χωρίς covid το καλοκαίρι του 2022 αλλά έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
Έξαρση της επιδημίας τα Χριστούγεννα και μετά βαθμιαία αποκλιμάκωση εκτιμά ο κ.Σύψας

Την εκτίμηση πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – όπως π.χ. μια νέα μετάλλαξη – το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, με την έννοια ότι ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί είτε διότι θα έχουμε εμβολιαστει είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε αποκτήσει κάποιο είδος ανοσίας διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Ωστόσο, ο κ.Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε έξαρση της επιδημίας και ότι θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.
«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Πολύ μεταδοτική η Delta

Σημείωσε πως η μετάλλαξη Delta είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά.
«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν.
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού.
Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Φοβάμαι τους πενηντάρηδες

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.
Όπως είπε, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους.
«Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί» τόνισε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Στο 65% το τείχος ανοσίας

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60%, ο κ.Σύψας είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι το ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.
Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις, μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο, όπως είπε δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης