Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τα αποτελέσματα δίνουν τον τόνο – Η προσοχή σε παράγωγα και FTSE

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Τα αποτελέσματα δίνουν τον τόνο – Η προσοχή σε παράγωγα και FTSE
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται είναι εκπληκτικά! Μέχρι στιγμής βλέπουμε τρομερή ανάκαμψη από τις εισηγμένες. Πολλές έχουν ξεπεράσει τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2019 και κάποιες όλη τη χρήση, μόνο με το πρώτο εξάμηνο. Από την άλλη μέρος αυτής της κερδοφορίας θεωρούμε πως έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών.

Ακόμα και με μία αισιόδοξη εκτίμηση για το δεύτερο εξάμηνο δε βλέπουμε τσάμπα μετοχές, πλην μερικών περιπτώσεων. Ίσως με τα κέρδη του 2022 να έχουμε. Όμως από την άλλη η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, των ναύλων, αλλά και του ενεργειακού κόστους μας προβληματίζουν. Η ανάκαμψη των οικονομιών μπορεί να ανατραπεί από αυτές τις αυξήσεις. Η εξίσωση είναι δύσκολη. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να επιλέγουμε μετοχές που θα επηρεαστούν λιγότερο.

Εκπληκτικά τα νούμερα της Jumbo. Εκπληκτικά τα νούμερα της ΣΙΔΜΑ. Δυνατά τα αποτελέσματα της ΓΕΒΚΑ. Εξαιρετικό το growth της Byte. Η Aegean δημοσίευσε θετικό EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με σημαντική άνοδο. Θυμίζουμε πως στο κλείσιμο σήμερα έχουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση του τζίρου στο ΧΑ σήμερα. Επίσης έχουμε λήξη παραγώγων σειράς Σεπτεμβρίου.

Το ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι… χαλαρό. Πάνω βέβαια από τις 910 μονάδες είναι ο Γενικός Δείκτης, αλλά η άνοδος είναι ήπια και χαμηλότερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών. Ο τζίρος επίσης χαμηλός. Δεν βλέπουμε πολλές μετοχές να ξεχωρίζουν. Προσπαθεί η Jumbo να βγάλει αντίδραση λόγω των αποτελεσμάτων και ενισχύεται περίπου 1%. Ήπιες οι διακυμάνσεις για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

AEGEAN: Βελτιωμένα κάπως τα αποτελέσματα αφού άνοιξε ξανά ο τουρισμός. Οι ζημιές μειώθηκαν στα 78,4 εκατ. ευρώ από 158,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε πως τα ίδια κεφάλαια παρά την αύξηση ανέρχονται στα 47 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 326 εκατ. ευρώ.

JUMBO: Τρομερή η ρευστότητα και αποτελεί ασφάλεια για τους επενδυτές. Δεν είναι αισιόδοξο το μήνυμα, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα των εκτιμήσεων πρέπει να δώσουν μία κίνηση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με όρεξη και σήμερα η Εθνική. Ήπιες οι κινήσεις των άλλων συστημικών.

ATTICA GROUP: Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η συγκεκριμένη ξεχωρίζει και σήμερα και κάνει νέο υψηλό. Στα 1,1850 ευρώ και στο +5,33%. Η στήλη διατηρεί το στόχο των 1,20 ευρώ που είχε δώσει από τον Μάρτιο όταν την έβαλε στις επιλογές της με τιμή 0,80 ευρώ. Απόδοση 50% μας είναι αρκετή. Ας κερδίσουν και οι υπόλοιποι. Και μάλλον θα κερδίσουν.

ΣΙΔΜΑ: Όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση και επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα, η μετοχή μπορεί να βγει από την επιτήρηση. Εκπληκτικά τα EBITDA και υψηλά τα καθαρά κέρδη που βέβαια περιέχουν και έκτακτα. Το όφελος από την αναδιάρθρωση των δανείων είναι στα 14 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε πως οι ταμειακές ροές δεν ήταν καλές. Σε αυτόν τον κλάδο θέλουμε καλές ταμειακές ροές ώστε να μην έχουμε αύξηση δανεισμού σημαντική.

ΓΕΒΚΑ: πολύ δυνατά και τα δικά της νούμερα και φαίνεται πως το growth μπορεί να διατηρηθεί και να δώσει συνολικά στη χρήση μία καλή κερδοφορία. Δε μας φαίνεται υψηλό το εκτιμώμενο p/e για φέτος. Στο +3,79% και στα 1,37 ευρώ με χαμηλό όγκο και αποτίμηση 33 εκατ. ευρώ.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Αν δεν λυθεί το θέμα με τον μέτοχο που πουλάει δε θα δούμε προκοπή. Αναμένουμε βελτίωση αποτελεσμάτων αλλά πρέπει να βρεθεί λύση με το πακέτο μετοχών. Φθηνή η μετοχή, αλλά οι αγοραστές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης