Πρόσωπα

Βίκτορ Όσιμεν: Ο «μαχητής» της ζωής που έκανε το ποδόσφαιρο να υποκλιθεί ξανά!

Βίκτορ Όσιμεν: Ο «μαχητής» της ζωής που έκανε το ποδόσφαιρο να υποκλιθεί ξανά!

Δύσκολα παιδικά χρόνια, τραυματισμοί όταν δεν… έπρεπε και μία υπέροχη ιστορία σαν «παραμύθι». Το BN Sports ξεδιπλώνει το κουβάρι του Βίκτορ Όσιμεν.

«Εκεί που ζούσαμε, είχε ακριβώς δίπλα μας ένα βουνό από σκουπίδια. Με τους φίλους πηγαίναμε κάθε Σάββατο και Κυριακή για να βρούμε ρούχα και παπούτσια». Εικόνες βγαλμένες από εφιάλτη και λόγια που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως προέρχονται από το στόμα ενός νεαρού ποδοσφαιριστή.

Ο Βίκτορ Όσιμεν άνοιξε λογαριασμό στη φετινή σεζόν, στα χρώματα της Νάπολι, σκοράροντας δις κόντρα στη Λέστερ για το Europa League. Ο εφιάλτης δίχως φρένα όταν ήταν παιδάκι, μέχρι το «μπαμ» στο Βέλγιο που τον έκανε να κοστίζει εκατομμύρια μπροστά στα γκολ του. Το ρεκόρ, οι διακρίσεις και μία δικαίωση για τη… μαμά του!

Το ένα «τάκλιν» της ζωής, μετά το άλλο…

Γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου του 1998 στο Λάγος της Νιγηρίας, ο Βίκτορ Όσιμεν ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέρφια της οικογένειας. Η μία από τις αδερφές του (το μεγαλύτερο παιδί) στάθηκε σαν… μάνα δίπλα του, όταν σε ηλικία έξι ετών, την είδε να φεύγει από την ζωή και να μένει με πατερά του ώστε να τα βγάλει πέρα.

Πιο πριν, από τα τρία του, ο Όσιμεν πήγαινε μαζί με τη μητέρα του και πουλούσαν… νερό ώστε να έχουν το ελάχιστο εισόδημα που έβγαινε. Μόλις εκείνη απεβίωσε, ο μικρός Βίκτορ ανέλαβε εκείνος την συγκεκριμένη δουλειά. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νιγηριανός επιθετικός έμαθε πως και ο πατέρας του (που είχε το μεγαλύτερο εισόδημα), έμεινε άνεργος, με αποτέλεσμα όλα τα αδέρφια να κάνουν διάφορες δουλειές για να φέρουν λεφτά στο σπίτι.

«Στο τέλος της μέρας, μαζευόμασταν γύρω από το τραπέζι, βάζαμε τα χρήματα πάνω και τα δίναμε στην αδερφή μου για να πάρει κάποιο φαγητό για να το μοιραστούμε», ήταν τα λόγια του Νιγηριανού. Το διέξοδο, βρισκόταν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Στις αλάνες έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής, και στην ακαδημία της Ουλτιμέιτ Στράικερς, το απίστευτο ταλέντο του.
MrockEj.jpg

Συστήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17…

Η πρώτη φορά που το όνομά του έπαιξε δυναμικά στο προσκήνιο, ήταν το 2015. Συγκεκριμένα, είχε κληθεί στην εθνική ομάδα της Νιγηρίας Κ17 για το αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο νεαρός επιθετικός τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με συνολικά δέκα γκολ (!) και ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του τροπαίου.

Κάπου εκεί, άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους σκάουτερ των ευρωπαϊκών ομάδων και να παρακολουθείται στενά στην ομάδα της Νιγηρίας. Με βάση εκείνες τις εμφανίσεις, δύο χρόνια αργότερα, ο νεαρός ποδοσφαιριστής έγινε διεθνής με την πρώτη ομάδα.

Στα ραντάρ της Βόλφσμπουργκ και η εκτόξευση στο Βέλγιο…

Τον Γενάρη του 2017 και σε ηλικία 18 ετών, ο νεαρός ποδοσφαιριστής μπαίνει δυναμικά στο μπλοκάκι της Βόλφσμπουργκ και με 3,5 εκατ. ευρώ, φοράει τα χρώματα του γερμανικού συλλόγου. Το ταλέντο του ήταν ευδιάκριτο όμως τα δεδομένα της Γερμανίας δεν του άφησαν περιθώρια να προσαρμοστεί πλήρως. Δοκιμάστηκε ως φορ, εξτρέμ αλλά και «10άρι» δίχως να εντυπωσιάσει ή να κάνει κάτι αξιόλογο.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2018 παραχωρήθηκε δανεικός στην Σαρλερουά για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς στα 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν και η αφετηρία της απόλυτης καθιέρωσής του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στο Βέλγιο έκανε… θαύματα και γρήγορα έγινε από τα κορυφαία ταλέντα στο άθλημα. Μέσα σε μία σεζόν, μέτρησε 20 γκολ σε 36 εμφανίσεις και είδε την τιμή να φτάνει… ταβάνι αλλά και τον βέλγικο σύλλογο να τρίβει τα χέρια του.

Απότομη άνοδος και… ρέκορντμαν!

Η Σαρλερουά ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς, μόνο και μόνο για να τον… πουλήσει. Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας πως η αξία του έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα και αρκετές ομάδες τον θέλουν, πλήρωσε την οψιόν ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και λίγες εβδομάδες μετά, η Λιλ έβγαλε από τα ταμεία της 22,5 εκατ. ευρώ (!) για να τον αποκτήσει. Μπορεί μέσω αυτής της μεταγραφής να φάνηκε πως ο Όσιμεν κάνει ξανά μεγάλα βήματα, όμως η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά.

Στο γαλλικό πρωτάθλημα, όχι μόνο καθιερώθηκε, αλλά έκανε ακόμα πιο μεγάλες εμφανίσεις. Στο τέλος της «μέρας», εκτός από τις 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, είχε, παράλληλα και 18 τέρματα με έξι ασίστ. Ουσιαστικά, αποτελούσε το βαρύ «πολυβόλο» του γαλλικού συλλόγου, με τη φήμη του να μην σταματάει να ανεβαίνει. Η μισή… Premier League και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, στρώθηκαν στα πόδια του για να τον αποκτήσουν.

Ο ίδιος, αποφάσισε να κάνει το… «μπαμ» και να δεχθεί την πρόταση της Νάπολι. Δεν ήταν μόνο το συμβόλαιο των «παρτενοπέι» αλλά τα χρήματα που χρειάστηκαν για να μετακομίσει. Συγκεκριμένα, η Νάπολι δαπάνησε 70 εκατ. ευρώ (!) για να πείσει τη Λιλ να του επιτρέψει να αλλάξει χρώμα στη φανέλα του. Την ίδια στιγμή, έγινε η ακριβότερη πώληση των Γάλλων αλλά και η μεγαλύτερη μεταγραφή του ιταλικού συλλόγου στην ιστορία. Το αντίθετο δρομολόγιο, στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, ακολούθησε ο Ορέστης Καρνέζης ως ένα «μικρό» έμψυχο αντάλλαγμα.

Ο σοβαρός τραυματισμός που δεν τον λύγισε και η «δίψα» για το κάτι παραπάνω…

Η μοίρα έπαιξε περίεργα παιχνίδια στον διεθνή φορ, καθώς, μόλις άρχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, είδε έναν σοβαρό τραυματισμό να τον αφήνει εκτός για μεγάλο διάστημα. Συνολικά έλειψε για 2,5 μήνες, μένοντας πίσω σε αρκετά σημεία και χάνοντας τη θέση βασικού, για την οποία προοριζόταν.

«Έχω μάθει να επιβιώνω και αυτό με βοηθάει να ξεπερνάω τα εμπόδια». Με αυτό το σλόγκαν, ο Βίκτορ Όσιμεν έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να τον λυγίσει και τα συνολικά 10 γκολ που πέτυχε στη περσινή σεζόν, τα λένε όλα. Φέτος, το ταξίδι έχει ξεκινήσει διαφορετικά. Στην πρεμιέρα των ομίλων πέτυχε δύο τέρματα και χάρισε τον έναν βαθμό στη Νάπολι μέσα στη Λέστερ. Ο δικός του στόχος, είναι να αποζημιώσει τον ιταλικό σύλλογο για να το τεράστιο ποσό που έδωσε ένα χρόνο νωρίτερα.

Το παράδειγμά του, ξεπερνάει τα αφανή όρια του ποδοσφαιρικού κύκλου. Ουσιαστικά, είναι ένας άνθρωπος που καθρεφτίζει το πραγματικό νόημα της ζωής και πως τίποτα δεν είναι αδύνατον, αν δεν παλέψεις πρώτα. Ο Βίκτορ Όσιμεν έκανε ξανά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο να… υποκλιθεί.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης