Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης: Ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι σύνθετες

Μητσοτάκης: Ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι σύνθετες
Στην Αθήνα διεξάγεται το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα «παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» που στηρίζει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της, επενδύοντας στον τομέα της 'Αμυνας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ «σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που γίνεται στην Αθήνα.
«Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας τιμούσαμε τις συμμαχίες μας. Από το 1952 το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά της αρχιτεκτονικής της Ασφάλειας και της 'Αμυνας της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Μητσοτλακης και πρόσθεσε πως «η δύναμη του ΝΑΤΟ εδράζεται στις αξίες και τις αρχές του. Ενότητα, αλληλεγγύη και σεβασμός στη Δημοκρατία και τους νόμους».
«Σήμερα», όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας εξελίσσεται ταχύτατα και συχνά με τρόπο αναπάντεχο. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τη στρατηγική σταθερότητα των περασμένων δεκαετιών».
Κατά τον ίδιο, «το 2021σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο για το ΝΑΤΟ. Η ατζέντα 2020 - 2030 δίνει τον τόνο».
«Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι σύνθετες. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι κρίσιμη η συνεργασία όλων μας. Και η συνεργασία συνεχίζει να ορίζει τη Συμμαχία μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου».
Σημείωσε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση «που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Robert Bauer (πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ): Ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Robert Bauer καλωσόρισε τους συνέδρους και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Χαρακτήρισε «εξαιρετική την οργάνωση του Συνεδρίου» με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού και τις φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα.
Τόνισε ότι η χώρα μας «είναι ένα ανθεκτικό κράτος και ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
«Από το 1952 που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ συνεισφέρει στη βασική αποστολή μας: την προστασία των πολιτών των κρατών - μελών μας» ανέφερε.
Σημείωσε ότι στην εποχή μας το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και τόνισε ότι «η Ρωσία δείχνει επιθετική συμπεριφορά, η Κίνα αμφισβητεί τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, η τρομοκρατία απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας, οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη φύση των ένοπλων συγκρούσεων, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές από ποτέ ενώ η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί συγκρούσεις».
«Χρειαζόμαστε ενότητα και ασφάλεια, την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική να σταθούν μαζί με κοινές αξίες, ιστορία και στόχους», ανέφερε ο Robert Bauer .
Κάνοντας αναφορά στον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Robert Bauer υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εκπλήρωσαν το καθήκον τους «με θάρρος και δέσμευση» και μάλιστα, εκ μέρους της Στρατιωτικής Επιτροπής ευχαρίστησε το προσωπικό που υπηρέτησε «με θυσίες και επαγγελματισμό» ενώ ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις.

Φλώρος: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην αναθεώρηση του στρατηγικού πλαισίου της Συμμαχίας, στάθηκε στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι για το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός πακέτου για την 'Αμυνα που θα αποτελείται από «ανθεκτικότητα, διατήρηση της τεχνολογικής αιχμής, συνεργασίες και μια φιλόδοξη προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή».
«Οφείλουμε να αντιδρούμε άμεσα στις προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν υπερθεματίσει το πόσο σημαντικό είναι για τη Συμμαχία να μπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να προσαρμόζεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».
Υπογράμμισε ότι «γ Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «χτίζει γέφυρες σταθερότητας» ενώ «ως σύμμαχος θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της».

Παναγιωτόπουλος: Σειρά προκλήσεων στο Αφγανιστάν

Στο παρόν και το μέλλον του ΝΑΤΟ έκανε αναφορά ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κατά τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να «αποτραπεί η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν» και «να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της χώρας» για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση.
Όπως είπε, «είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν, ειδικά όσους κινδυνεύουν άμεσα».
Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε μια σειρά προκλήσεων στο Αφγανιστάν όπως ο κίνδυνος αύξησης μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας».
«Ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν πρέπει να μας γίνει μάθημα για το μέλλον για να ισχυροποιήσουμε την κοινή μας αντίληψη για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει απειλές από κάθε κατεύθυνση», συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «το ΝΑΤΟ πρέπει να εξελιχθεί σε πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών» που θα προωθεί την ανταλλαγή απόψεων «για το σχεδιασμό των εθνικών πλάνων του κάθε κράτους - μέλους».
«Η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία. Τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα κρίνουν το αποτέλεσμα ενόπλων συγκρούσεων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η διαλειτουργικότητα, οι κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις «που φέρνουν σε επαφή προσωπικό από διαφορετικά κράτη - μέλη» και επιτρέπουν «καλύτερη επικοινωνία» ενώ «χτίζουν κοινή αντίληψη».
Τέλος, για την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι «αποτελεί καθοριστική πρόκληση της εποχή μας» καθώς «επηρεάζει τη ζωή και την ασφάλεια μας» ενώ «απειλεί όλες τις κοινωνίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης