Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Αφγανιστάν καταλύτης για τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου - Τι συμφώνησαν Putin και Χι

Το Αφγανιστάν καταλύτης για τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου - Τι συμφώνησαν Putin και Χι

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για στρατηγική συνεργασία στην περιοχή καθώς Μόσχα και Πεκίνο είχαν πυκνώσει τις επαφές τους, τις τελευταίες εβδομάδες

Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτροπή της βίας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων οι ηγέτες Κίνας και Ρωσίας, Xi Jinping and Vladimir Putin, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.
Σε σύνοδο μέσω τηλαδιάσκλεψης με αφορμή και το φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αλλά και να εδραιώσουν τακτικές διμερείς συνομιλίες για το ζήτημα του Αφγανιστάν, μετά και την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Με βάση το δημοσίευμα, οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για στρατηγική συνεργασία στην περιοχή καθώς Μόσχα και Πεκίνο είχαν πυκνώσει τις επαφές τους, τις τελευταίες εβδομάδες

Ανησυχία

Η κοινή διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε αντανάκλαση της ανησυχίας των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη χώρα και τη δημιουργία μιας πηγής αστάθειας για την περιοχή της κεντρικής Ασίας, μια περιοχή που οι δύο χώρες είχαν συνηθίσει να κυριαρχούν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αναλόγως τώρα η απομάκρυνση των Αμερικανών συνιστά μια ευκαιρία, εφόσον βέβαια το νέο καθεστώς μπορέσει να κρατήσει σε σχετική σταθερότητα τη χώρα και αποφύγει τη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες.

Αλλαγή status quo

Οι Κινέζοι από τη μεριά τους είχαν δείξει από νωρίς και πριν καν οι Ταλιμπάν φτάσουν να καταλάβουν τη Καμπούλ πως αντιλαμβάνονται την ευκαιρία που δημιουργεί μια αλλαγή στο status quo.
Αντιστοίχως μετά και την είσοδο τους στην Καμπούλ, το Πεκίνο είχε διατηρήσει χαμηλούς τόνους καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Αναγνώριση από Μόσχα

Η Μόσχα είχε κρατήσει πιο επικριτική στάση, όμως είναι σαφές πως έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελετά ακόμη και την πιθανότητα αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Vladimir Putin, ο οποίος σχολίασε πως αν και το νέο καθεστώς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτελεσματικό, οι άλλες χώρες θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με αυτό.
Αναφορικά δε, με την αναγνώριση της νέας κυβέρνησης τόνισε: «Για το ζήτημα της αναγνώρισης (της νέας κυβέρνησης), θα πρέπει να συντονίσουμε τις θέσεις μας και να χτίσουμε ένα διάλογο».

Παγκόσμια Τράπεζα – Αφγανιστάν

Μάλιστα, ο Putin έδειξε να συμφωνεί με τον Xi πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο να ξεπαγώσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν που έχουν δεσμευτεί και να επανακκινήσει τα προγράμματα βοήθειας από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και των κατοίκων της.
«Η έλλειψη κονδυλίων από τα ταμεία του Αφγανιστάν μπορεί να σπρώξει αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να αναζητήσουν άλλες πηγές εισοδήματος, το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μήνυμα

Εξάλλου, η Μόσχα έχει φροντίσει να στείλει το δικό της προειδοποιητικό (για να μην πούμε απειλητικό) μήνυμα προς τους Ταλιμπάν μέσα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα τους.
Η Κίνα αντιθέτως χρησιμοποίησε την οδό της οικονομικής πειθούς ανοίγοντας παράθυρο οικονομικής συνεργασίας με τους Ταλιμπάν για την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων σε μέταλλα και σπάνιες γαίες που διαθέτει η χώρα, ενώ πριν λίγες ημέρες χρησιμοποίησε και τη διπλωματία των εμβολίων αποστέλλοντας τρία εκατομμύρια δόσεις από τα κινεζικά εμβόλια κατά της Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης