Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Η πολιτική ελίτ εκλέγει νέα εκλογική επιτροπή «αποκλειστικά για πατριώτες», πολιτικά πιστούς στο Πεκίνο

Χονγκ Κονγκ: Η πολιτική ελίτ εκλέγει νέα εκλογική επιτροπή «αποκλειστικά για πατριώτες», πολιτικά πιστούς στο Πεκίνο
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στο πλαίσιο του νέου συστήματος, όπου όλα τα πρόσωπα που διεκδικούν δημόσια θέση οφείλουν να ελέγχονται για την πολιτική τους πίστη, να πιστοποιείται ότι δεν εγείρουν απειλή για την εθνική ασφάλεια
Σχετικά Άρθρα

Η πολιτική ελίτ του Χονγκ Κονγκ ορίζει σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου την ισχυρή επιτροπή που θα επιλέξει τον επόμενο κυβερνήτη της μητρόπολης και περίπου τα μισά μέλη του νομοθετικού σώματος, στο πλαίσιο του νέου συστήματος «αποκλειστικά για πατριώτες» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο.
Περίπου 4.800 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν να ψηφίσουν για να επιλέξουν την εκλογική επιτροπή, ή το 0,6% των 7,5, εκατ. κατοίκων της μητρόπολης.
Το 2016, το δικαίωμα αυτής της ψήφου το είχαν 233.000 άνθρωποι.
Η μεγάλη πλειονότητα των 1.500 εδρών για τις οποίες γίνεται η σημερινή ψηφοφορία θα καλυφθεί μέσω απευθείας διορισμού ή τα μέλη θα επιλεγούν από ομάδες εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων και στην πράξη μόνο οι 364 έδρες είναι διαθέσιμες.
Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι 6.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη μητρόπολη προκειμένου να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες, ούτε να διαταραχθεί η εκλογική διαδικασία.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στο πλαίσιο του νέου συστήματος, όπου όλα τα πρόσωπα που διεκδικούν δημόσια θέση οφείλουν να ελέγχονται για την πολιτική τους πίστη, να πιστοποιείται ότι δεν εγείρουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.


Τον Δεκέμβριο, η επιτροπή αυτή θα ορίσει τα 40 από τα 90 μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου της μητρόπολης – άλλα 30 θα επιλεγούν από ομάδες ειδικών συμφερόντων, και μόλις 20 θα εκλεγούν απευθείας.
Τον επόμενο χρόνο, θα επιλέξει τον νέο κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, που όμως θα υπόκειται σε έγκριση από τις κινεζικές αρχές.
Το Πεκίνο επιμένει ότι το νέο πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό και ότι θα αποτρέψει την άνοδο «αντικινεζικών» στοιχείων στην εξουσία.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση και ότι θα καταστήσει το Χονγκ Κονγκ αντανάκλαση της αυταρχικής ηπειρωτικής Κίνας που διοικείται από το κομμουνιστικό κόμμα.
«Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι απολύτως αποκομμένοι από τις εκλογικές διαδικασίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Nathan Lo, επιφανής προσωπικότητα του φιλοδημοκρατικού κινήματος που διέφυγε πέρυσι στη Μεγάλη Βρετανία.
«Όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές θα γίνουν μαριονέτες σε ένα θέαμα υπό τον απόλυτο έλεγχο του Πεκίνου, χωρίς κανένα ουσιαστικό ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης