Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη ανησυχία στη Γερμανία για ακυβερνησία, μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου

Έντονη ανησυχία στη Γερμανία για ακυβερνησία, μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου
Το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνομιλιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις εκλογές, σημαίνει ότι η Merkel δεν θα αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο της καγκελαρίου
Σχετικά Άρθρα

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν γρήγορα στο ποιος θα τη διαδεχθεί μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής (26/9/2021) και να αποφύγουν τις παρατεταμένες συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, όπως συνέβη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.
Το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνομιλιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις εκλογές, σημαίνει ότι η Merkel δεν θα αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο της καγκελαρίου.
Θα παραμείνει στο πόστο αυτό εωσότου η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου εκλέξει τον/τη διάδοχό της.

Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος

«Εύχομαι έναν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο Helge Braun στο Reuters, προσθέτοντας πως ακόμα κι αν η τωρινή κυβέρνηση συνεχίσει να κυβερνάει, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό, θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο εύρος της εξουσίας της.
«Επομένως, προειδοποιώ να μην χαθεί χρόνος λόγω ενός μακράς διάρκειας σχηματισμού κυβέρνησης.
Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα κόμματα να εκφράσουν σύντομα τις προτιμήσεις τους μετά τις εκλογές, σχετικά με ποιων συνασπισμών τάσσονται υπέρ, επομένως να μην χαθεί αδιάκοπα χρόνος στις συνομιλίες».

Το 2017 χρειάστηκαν έξι μήνες

Δεν υπάρχουν επίσημοι περιορισμοί στις εξουσίες της Merkel μέχρι την επιλογή ενός διαδόχου, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει τη συναίνεση και δεν ελήφθησαν ριζικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα προηγούμενα έτη.
Μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017, χρειάστηκαν έξι μήνες προτού ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του Braun έγιναν την ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν ποσοστό στήριξης 26%, σταθεροί σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, ενώ το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel και των Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει ποσοστό στήριξης 21%, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Οι Πράσινοι βρίσκονται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων με ποσοστό 15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης