Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «μαζεύουν» Biden – Johnson… επαναπροσεγγίζουν Macron, αλλά συνεχίζεται η συμφωνία AUKUS

Τα «μαζεύουν» Biden – Johnson… επαναπροσεγγίζουν Macron, αλλά συνεχίζεται η συμφωνία AUKUS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να μετριάσουν τις εντάσεις καθώς η Γαλλία μιλά για «κρίση» των υποβρυχίων

Να χαλαρώσουν τις εντάσεις με τη Γαλλία μετά από μια συμφωνία με την Αυστραλία, που το Παρίσι χαρακτήρισε «μαχαιριά στην πλάτη», επιχειρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζήτησε την Κυριακή να τηλεφωνήσει στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, με τον εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η κλήση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και ότι ο Macron επιθυμεί να λάβει κάποιες «διευκρινίσεις».
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι "πολύ περήφανος" για τη σχέση της χώρας του με τη Γαλλία και ότι "η αγάπη των Βρετανών για τη Γαλλία είναι αναπόφευκτη".
Και αυτές οι κινήσεις έρχονται μετά την είδηση την περασμένη εβδομάδα ότι η Αυστραλία ακύρωσε μια συμφωνία υποβρυχίων με τη Γαλλία, προκειμένου να αγοράσει νέας τεχνολογίας υποβρύχια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας (AUKUS) , περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Οι αντιδράσεις

Το νέο σύμφωνο AUCUS δεν έμεινε ασχολίαστο και από το Πεκίνο, το οποίο επέκρινε έντονα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ανεύθυνη».
«Ήταν ένα ψέμα… μια μεγάλη παραβίαση της εμπιστοσύνης», ανέφεραν οι Κινέζοι.
Η Γαλλία έδειξε ότι εξοργίστηκε μετά τα νέα της συμφωνίας και έφτασε στο σημείο να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
«Υπήρξε ένα ψέμα, μια σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης.
Άρα δεν είναι εντάξει μεταξύ μας, δεν είναι καθόλου εντάξει.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κρίση», δήλωσε ο Jean Yves Le Drian, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Ανακαλέσαμε τους πρέσβεις μας για να κατανοήσουν και να δείξουν σε αυτές τις πρώην χώρες εταίρους τη βαθιά μας δυσαρέσκεια.
Αλλά επίσης, μόλις βρεθούν εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τη θέση μας προκειμένου να υπερασπιστούμε στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά μας τόσο στην Αυστραλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Ο Le Drian είπε επίσης ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ημερομηνία για να σταλούν οι δύο πρέσβεις πίσω.

Η διπλωματική αθωότητα της Ευρώπης

«Με την κλιμάκωση της δυσαρέσκειας, ο Macron ελπίζει να φέρει στο πλευρό του ένα μεγάλο κομμάτι της γαλλικής εγχώριας γνώμης.
Ελπίζει επίσης να αναγκάσει άλλες χώρες της ΕΕ να κατανοήσουν ότι πρέπει τώρα να πάρουν θέση και όχι να αμφισβητούν διαρκώς την ευρωπαϊκή αμυντική και βιομηχανική στρατηγική», σύμφωνα με ανάλυση της Eurasia.
Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον Macron καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.
Η χώρα πρόκειται επίσης να ηγηθεί συζητήσεων σε επίπεδο ΕΕ όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο.
«Νομίζω ότι η Ευρώπη βγαίνει από τη διπλωματική αθωότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Γαλλικής Εξωτερικής Πολιτικής Le Drian.
Στην πραγματικότητα, ο Josep Borrell, επικεφαλής του χαρτοφυλακίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, είχε πει μετά την ανακοίνωση: «Πρέπει να επιβιώσουμε μόνοι μας, όπως άλλοι».

Η Αυστραλία δεν μετανιώνει για την απόφασή της

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison υπερασπίστηκε την απόφασή του και αρνήθηκε κάποια αθέμιτη συμπεριφορά κατά της Γαλλίας.
«Η απόφαση για υποβρύχια έχουν μεγάλο κόστος για τον Αυστραλό φορολογούμενο.
Θα πρέπει να αξιολογείται κάθε φορά, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της Αυστραλίας», δήλωσε ο Scott Morrison στο BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης