Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές - Στο επίκεντρο Evergrande και Fed - Πιέσεις στη Wall, πτώση -1,7% ο S&P, στο -2,19% o Nasdaq

Στο «κόκκινο» οι αγορές - Στο επίκεντρο Evergrande και Fed - Πιέσεις στη Wall, πτώση -1,7% ο S&P, στο -2,19% o Nasdaq

Στη Wall Street μεταφέρονται οι κλυδωνισμοί από την κατρακύλα της Evergrande

Σχετικά Άρθρα
Με ισχυρές απώλειες κινήθηκαν σήμερα 20/9 οι δείκτες στη Wall Street, εν μέσω μεγάλων απωλειών σε Ασία και Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μια διάχυση της κρίσης από την ταραγμένη αγορά ακινήτων της Κίνας.

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της.
Οι βαριές απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων, με την Evergrande να σημειώνει βουτιά -12,2% στο Χονγκ Κονγκ προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς και στην αμερικανική αγορά.
Οι ανησυχίες για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης ακινήτων που αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη προκάλεσαν ένα ρευστοποιήσεων σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street, εν μέσω φόβων για ένα ντόμινο καταρρεύσεων στην κινεζική αγορά εάν η Evergrande καταρρεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική και παγκόσμια οικονομία.
Το ομόλογο της Evergrande με κουπόνι 8,25%το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύεται κοντά στο 29 cents στο δολάριο σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.
Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις από τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Fed για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της Fed, J. Powell θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 22/9 μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι το tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες διευκρινίσεις για τη στάση που θα κρατήσει η Fed.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -1,78% στις 33.970,475 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε  -1,7% στις 4.357,7316 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -2,19% στις 14.713,9 μονάδες
sp.JPG
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Brooks Automation θα πουλήσει τις δραστηριότητες αυτοματισμού ημιαγωγών στην εταιρεία Thomas H. Lee Partners έναντι 3 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ακυρώνοντας τα προηγούμενα σχέδια για να διαχωρίσει τις δραστηριότητες από τη μονάδα βιοεπιστημών της.
Μετά από την πώληση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α΄ μισό του επομένου έτους, η THL θα αναλάβει τις δραστηριότητες αυτοματισμού ημιαγωγών, ενώ η ομάδα βιοεπιστημών θα λειτουργεί ως αυτόνομη, εισηγμένη εταιρεία, ανακοίνωσε η Brooks Automation.


Στο βαθύ κόκκινο οι ευρωαγορές, βουτιά 2,3% ο γερμανικός DAX

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του κολοσσού των ακινήτων China Evergrande και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, μεταξύ άλλων.
Συγκεκριμένα, η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της.
Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις από τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Fed για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ο όγκος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γίνεται όλο και «λιγότερο σημαντικός» καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται και το πρόγραμμα γίνεται μέσο για την καθοδήγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.
Τα σχόλια της Schnabel ήταν πιθανό να θεωρηθούν ως προάγγελο για μια περαιτέρω μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η άνοδος του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ μείωσε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΡΕΡ στις αρχές του μήνα, και αναμένεται να το ολοκληρώσει τον Μάρτιο.
Νέο πρόσωπο από σήμερα για το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης: ο δείκτης DAX εκσυγχρονίζεται και διευρύνεται, καθώς περιλαμβάνει πλέον 40 επιχειρήσεις.
Στις 30 επιχειρήσεις του δείκτη προστέθηκαν από σήμερα άλλες 10, οι οποίες ως τώρα παρέμεναν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax.
Πρόκειται για τις Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε -2,3% στις 15.132,06 μονάδες μετά την αναδιάρθρωση του δείκτη με την προσθήκη άλλων 10 τίτλων στους 30 που ήδη τον απαρτίζουν.
Ο γαλλικός CAC 40 έχασε -1,7% στις 6.455,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,9% στις 6.903,91 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομία κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο 201 σε ετήσια βάση και κάτα 1,5% σε μηνιαία.
Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 12,4%, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι τιμές της ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς ενισχύθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και 3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Οι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν 17,1% και 1,4%. Κύρια αιτία για την υψηλή άνοδο των τιμών ενέργειας ήταν η έντονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.
Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου του τομέα ενέργειας κατά 8,3% αυξημένος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.
Το ισπανικό εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 11,2% στο 11μηνο του 2021, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους, και διαμορφώθηκε στα 6,99 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 20,1% στα 186,52 δισ. Ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου πριν από έναν χρόνο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 21,7% στα 179,53 δισ. ευρώ.
Στα εταιρικά νέα η βρετανική SSE Plc δεν έχει λάβει καμία απόφαση να διασπάσει τον όμιλο, τόνισε ο παραγωγός ενέργειας, ως απάντηση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως βρίσκεται κοντά σε διάσπαση εξαιτίας των πιέσεων του ακτιβιστή επενδυτή Elliott.
«Το ΔΣ παραμένει πλήρως επικεντρωμένο στις στρατηγικές επιλογές οι οποίες θα οδηγήσουν την αξία των μετόχων μακριά από τον πλούτο των καθαρά μηδενικών ευκαιριών που δημιουργεί η εταιρεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της.
Η Telegraph ανέφερε πως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας της Βρετανίας, βρίσκεται κοντά στο να διασπαστεί σε δύο ξεχωριστές blue chip εταιρείες.
Ο Αμερικανός επενδυτής βρίσκεται σε συζητήσεις με το δ.σ. της SSE για να διαχωρίσει τις παλαιές δραστηριότητες δικτύων χονδρικής της εταιρείας από τις αναπτυξιακές δραστηριότητες ανανεώσιμων για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Merck ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στις δραστηριότητες ηλεκτρονικών στα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται να αξιοποιεί την αύξηση παγκοσμίως της ζήτησης για ημιαγωγούς και οθόνες.
Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. Ευρώ στη μονάδα ηλεκτρονικών μέχρι το τέλος του 2025.
Τα λεφτά θα διατεθούν για την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε μακροπρόθεσμα assets, τόνισε η Merck KGaA.
Η εταιρεία στοχεύει σε ανάπτυξη ετησίως 3%-6% μέχρι το 2025 στις δραστηριότητες τους, που κατασκευάζει επεξεργαστές μνήμης και άλλους επεξεργαστές.
Η Deutsche Lufthansa προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου αξίας 2,14 δισ. Ευρώ καθώς η γερμανική αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της.
Ξεκινώντας από την Τετάρτη και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, κάτι λιγότερο από 6 εκατ. νέες μετοχές θα προσφερθούν στους μετόχους, διπλασιάζοντας τον τωρινό αριθμό, σε τιμή εγγραφής των 3,58 ευρώ για κάθε μία νέα μετοχή.
Τα μεικτά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν 1,5 δισ. Ευρώ της συμμετοχής της Lufthansa στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης της Γερμανίας, ανέφερε η εταιρεία.
Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το εν λόγω Ταμείο ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στο περασμένο έτος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.
Το Ταμείο απέκτησε συμμετοχή 20% στη Lufthansa, έναντι 300 εκατ. ευρώ, αλλά έκτοτε έχει πουλήσει μέρος του ποσοστού, επικαλούμενο την επιτυχία των μέτρων που έλαβε η αεροπορική εταιρεία για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Εάν το Ταμείο συμμετέχει στην ΑΜΚ, συμφωνεί να μην εκποιήσει τις μετοχές μέχρι έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση του, και πρέπει να αποχωρήσει πλήρως το αργότερο 24 μήνες μετά από αυτό το σημείο.

Απώλειες άνω του 3% στο Χονγκ Κονγκ – Πτώση -12,2% για Evergrande

Απώλειες -3,54% κατέγραψε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καθώς συνεχίζεται η «βουτιά» της μετοχής της Evergrande, η οποία υποχώρησε κατά -12,2% καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με ολοένα περισσότερη επιφύλαξη τις προοπτικές της ενώ πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα.
Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της.
Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες -2,10% στις 7.248,20 μονάδες.
Τα βλέμματα των επενδυτών αυτήν την εβδομάδα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), καθώς αναμένουν ενδείξεις σχετικά με τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Σημειώνεται πως οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης