Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται ισχυρή διόρθωση για τον S&P 500, στις 3.500 μονάδες ή πτώση -20% έως τέλος του 2021

Morgan Stanley: Έρχεται ισχυρή διόρθωση για τον S&P 500, στις 3.500 μονάδες ή πτώση -20% έως τέλος του 2021
Ραγδαία πτώση αναμένει για τον δείκτη S&P 500 η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Για μέγαλη διόρθωση στις αγορές κάνει λόγο με ανάλυσή της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.340 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.
Πριν από περίπου έναν μήνα η αμερικανική τράπεζα τοποθετούσε την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 3.900 μονάδες – και το έκανε εξαιρετικά απρόθυμα καθώς η αγορά πίεζε για bullish αναλύσεις και, συνακόλουθα, πρακτικές.
Πλέον, στον απόηχο της κρίσης που απειλεί να προκαλέσει ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande, οι διεθνείς αγορές κατρακυλούν, με άλλον έναν «κινεζικό» ιό να μολύνει κατ’ αρχάς τα futures, στέλνοντάς τα κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών.
Ως εκ τούτου, από τις καυτές… αγορές μεταφερόμαστε, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε έναν αργό, βαρύ και επίπονο χρηματιστηριακό χειμώνα.
Αν μη τι άλλο, η Morgan Stanley προκρίνει ένα «παγωμένο» σενάριο και κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση, «δεδομένων της πτώσης στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και της επαναφοράς του PMI σε χαμηλότερα επίπεδα».
Έτσι, οι αναλυτές της τράπεζας, ικανοποιημένοι που δεν χρειάζεται πλέον να κρύβουν τις απόψεις τους περί φούσκας στις αγορές, χλευάζουν συναδέλφους τους που βλέπουν νέα υψηλά.
«Ο δείκτης S&P 500 είναι ο υψηλότερης ποιότητας δείκτης στον κόσμο.
Εν ολίγοις, θα πρέπει να έχει καλύτερη απόδοση αυτή τη στιγμή» αναφέρουν.
large_cap_leads.jpg
Το ερώτημα 

Ειδικότερα, το ερώτημα, όπως το θέτει η τράπεζα, είναι αν η μετάβαση στο μέσο του τρέχοντος οικονομικού κύκλου θα τελειώσει με μια διόρθωση αυτού του δείκτη, όπως συνήθως, ή αν είναι διαφορετικά αυτήν τη φορά τα πράγματα;
Η εκτίμησή της, λοιπόν, έχει ως εξής: «Με τον στόχο μας για το τέλος του έτους 10% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, η άποψή μας είναι σαφής:
Η μετάβαση στο μέσο του κύκλου θα τελειώσει με διόρθωση στον S&P 500».
Έτσι, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι «ταύροι», που δεν μπορούν να εξηγήσουν πόσο «κοκκίνισαν» τα χρηματιστηριακά ταμπλό τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, ο επενδυτικός οίκος εξηγεί ότι έχει ορίσει δύο βραχυπρόθεσμους «δρόμους» κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε «φωτιά»

είτε σε «πάγο».

MS_ice_0.jpg

Το σενάριο της «φωτιάς» σχετίζεται με την απότομη άρση των μέτρων στήριξης της Fed, ενώ το σενάριο του «πάγου» σχετίζεται με αναθεωρήσεις κερδών επί τα χείρω λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της πίεσης που θα ασκήσουν στα περιθώρια κέρδους.
Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley προκρίνει το «παγωμένο» σενάριο, με πτώση ως -20% στον S&P 500.
Aπό την άλλη, το σενάριο της «πυρκαγιάς» εκτιμά πτώση ώς -10%.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «παρουσιάσαμε δύο πιθανά σενάρια για το γιατί / πώς θα ακολουθήσει η διόρθωση.
Το παραδοσιακό τέλος σε μια μετάβαση σε μεσαίο κύκλο είναι το σενάριο της "πυρκαγιάς", σύμφωνα με το οποίο η οικονομία υπερθερμαίνεται και η Fed αρχίζει να αίρει τα μέτρα στήριξης.
Στις μεταβάσεις των ετών 1994 και 2004, αυτό σήμαινε αυξήσεις επιτοκίων.
Το 2011 σήμανε απλά το τέλος του QE.
Αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα έλθει αργότερα φέτος/αρχές του επόμενου έτους.
Δεδομένου ότι το tapering προαναγγέλθηκε στο Jackson Hole πριν από 3 εβδομάδες, είναι τυχαίο ότι οι αγορές μετοχών ήταν πιο… ήπιες τον Σεπτέμβριο;
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η οικονομία επιταχύνεται από την επιβράδυνση του καλοκαιριού αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσει τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Εκτός από την αναμενόμενη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων αργότερα φέτος, επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο Γενικός Λογαριασμός του Treasury (TGA) έχει μειωθεί κατά 1 τρισεκ. δολ. από τον Μάρτιο (exhibit 3)».

MS_tga.jpg

Αν και αυτό ήταν μια καλή αντιστάθμιση για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη του M2 (exhibit 4), αυτή η αντιστάθμιση πιθανώς έχει ολοκληρωθεί τώρα.
Συμπερασματικά, αυτή είναι η στιγμή της μετάβασης στον μεσαίο κύκλο, με τα P/Es για το χρηματιστήριο να συρρικνώνονται (exhibit 5).

PE_completing_decline.jpg

Κάτω από τις 50 μονάδες ο PMI 

Περαιτέρω, η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι «οι καταναλωτές δεν είναι τόσο αφελείς όσο συχνά φάνηκαν να είναι.
Γνωρίζουν ότι το τελευταίο έτος ήταν ελάχιστα ευχάριστο να δουλεύουν από το σπίτι ενώ λάμβαναν επιδόματα από την κυβέρνηση παρότι πολλοί δεν είχαν ανάγκη (το 85% όλων των Αμερικανών έλαβε επιδόματα)».
Εν τω μεταξύ, οι τιμές είναι στα ύψη.
Αυτό είναι ένα κακό γεγονός για την ψυχολογία και ενισχύει όχι μόνο τη θεωρία για τον στασιμοπληθωρισμό».
Τέλος, ενώ η Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις τα πήγαν εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «οι τρέχουσες τάσεις είναι επίσης πιθανό να υποχωρήσουν» και ο καλύτερος τρόπος για να μετρηθεί η εξασθενημένη δυναμική στις επιχειρήσεις θα προέλθει από τις έρευνες Purchasing Manager Surveys.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι δείκτες PMI κατέγραψαν ρεκόρ, πλέον φαίνεται να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των PMIs θα είναι πιθανότατα χειρότερη δυνατή, ήτοι κάτω από 50 μονάδες, αν όχι χαμηλότερα (exhibit 10).
Διευκρινίζεται πως μια οικονομία αναπτύσσεται όταν ο PMI είναι πάνω από τις 50 μονάδες.
Αυτό, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, θα σημαίνει ότι ο δείκτης PMI μειώνεται κατά 10-20% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, άρα, «δεδομένης της συσχέτισης με τον S&P 500, οι επιπτώσεις θα είναι ότι ο S&P θα μπορούσε να δει τουλάχιστον 10-20% πτώση κατά τους επόμενους 3 μήνες (exhibit 11)».
pmis_headed_lower_vs_spx.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης