Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας σε Politico: Ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση της στήριξης από την ΕΚΤ - Πάνω από το 6% η ανάπτυξη το 2021

Στουρνάρας σε Politico: Ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση της στήριξης από την ΕΚΤ - Πάνω από το 6% η ανάπτυξη το 2021
Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια»
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει να ανακάμψει από την πανδημία ακόμα πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στο Politico, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα φέτος.
Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην ΕΚΤ για να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο των αγορών assets ακόμα και μετά τη λήψη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP).
Τα σχόλια του κ. Στουρνάρα έρχονται στον απόηχο της αναβάθμισης των προβλέψεων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,6% στο 5,9%.
«Αναμένω ότι η πρόβλεψη μας να είναι υψηλότερη από το 6%» είπε χαρακτηριστικά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Στο τέλος του 2021, πιθανότατα, θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με πριν την πανδημία» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5% κατά τα μέσο όρο τα επόμενα δέκα χρόνια».
Όπως σχολιάζει το Politico, μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τη χώρα μετά τη βάναυση ύφεση και τα αυξημένα επίπεδα χρέους που προκάλεσαν την κρίση της ευρωζώνης. Όμως ακόμα και όταν το ΑΕΠ φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, θα είναι ακόμα κατά ένα τέταρτο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει κάποια βοήθεια τα επόμενα χρόνια από τα περίπου 40 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, μαζί με τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, είπε ο κ. Στουρνάρας. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση- καθώς και του ψηφιακού και και του πράσινου μετασχηματισμού.
aaaa_2.JPG

Μέτρα στήριξης

Υπό το πρίσμα της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξη, ο κ. Στουρνάρας χαιρέτισε τα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που θα ρίξουν επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ στην οικονομία το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα.
Συνολικά, είπε, η ισχυρή ανάπτυξη θα βοηθήσει να μειωθεί το ποσοστό χρέους της χώρας ως προς το ΑΕΠ από λίγο κάτω από το 200% φέτος στο 187% το 2022. Μέχρι το 2019, σημείωσε, η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το ποσοστό τους χρέους της ως προς το ΑΕΠ σε περίπου 180%, και το χρέος της θα ήταν ήδη επενδυτικού βαθμού αν δεν ήταν η πανδημία».

Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας και η ΕΚΤ

Στον απόηχο των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης Scope και DBRS, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η «προσδοκία» του είναι πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά τη λήξη του PEPP.
«Δεν πρόκειται για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά για την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε, αναφερόμενος στον στόχο της ΕΚΤ να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλό σε όλη την περιοχή μέσω της συνεχούς αγοράς ομολόγων. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ χρειάζεται «υπομονή και επιμονή»

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική εμπιστοσύνη,
«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό εκ μέρους μας να δηλώσουμε νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή» δήλωσε και συμπλήρωσε «αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο νωρός για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την επέκταση ή μη του ΡΕΡΡ μετά τον Μάρτιο του 2022».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει σημαντική υποστήριξη ακόμη και μετά το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υποβαθμίζουν τον στόχο του 2% - βασική μέτρηση για την χαλάρωση της στήριξης.
«Το κανονικό πρόγραμμα (ΑΡΡ) της ΕΚΤ, για παράδειγμα, ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναβαθμονομηθεί» είπε και συμπλήρωσε «για να αποφευχθεί οποιοδήποτε αναποδιά, το APP θα επωφεληθεί από υψηλότερους όγκους αγορών και από ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά ευελιξίας του PEPP.
Η εμπειρία μας με το PEPP έδειξε ότι με την ευελιξία... επιτύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με τον πληθωρισμό και την παραγωγή σε χαμηλότερους όγκους αγορών», σημείωσε.

Η πορεία του πληθωρισμού

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να διατηρηθεί περισσότερο από το αναμενόνενο και ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές πληθωρισμού. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αναγκάσει την ΕΚΤ να αλλάξει πορεία από από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
«Αποδεχθήκαμε ότι υπάρχει υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος όσον αφορά τον πληθωρισμό» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
«Στο παρελθόν, ωστόσο, είχαμε προβλέψει τον πληθωρισμό (στην υψηλότερη πλευρά), αναμένοντας ότι θα κινηθεί προς το 2% μεσοπρόθεσμα», είπε.
Η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής πρέπει να επιδεικνύει «υπομονή και επιμονή», όσο οι αγορές και το συναίσθημα των καταναλωτών παραμένουν εύθραυστες και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, υποστήριξε. «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος για να αυξηθούν οι πληθωριστικές ανησυχίες», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης