Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γραφείο Προϋπολογισμού, αγορά και πανδημία προσγειώνουν απότομα το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη

Γραφείο Προϋπολογισμού, αγορά και πανδημία προσγειώνουν απότομα το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη
Ο Πρωθυπουργός κατά την χθεσινή 21/9 παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας παρουσίασε μία ιδιαίτερη αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρωθυπουργός κατά την χθεσινή 21/9 παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας παρουσίασε μία ιδιαίτερη αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ιδιαίτερα δύο κρίσιμους δείκτες.
Ο πρώτος αφορά στην αύξηση των εξαγωγών και ο δεύτερος στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίοι αμφότεροι δικαιώνουν την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Τα στοιχεία που παραθέτει με ειδικό ενημερωτικό η κυβέρνηση δείχνουν ότι:

  • Το 1ο επτάμηνο 2021 -όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ- η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου το 2020 και 19,95% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
  • Στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019.
  • Το Enterprise Greece δέχτηκε 208 αιτήματα για επενδύσεις την τελευταία διετία –με εμφανή άνοδο το τελευταίο εξάμηνο. Οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) και προώθησε 24 μεγάλες επενδύσεις προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 3.335 θέσεις εργασίας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί για πληθωρισμό και στο βάθος αυξήσεις επιτοκίων στην ΕΚΤ

Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και προσγειώνει το κυβερνητικό αφήγημα αναφέροντας χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ότι μόνο εάν η φετινή ανάπτυξη κλείσει στο 9% θα δούμε επιστροφή στο 2019.
Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται σχεδόν ανέφικτο με τις εγχώριες και ξένες εκτιμήσεις.

Ακρίβεια και το 2022

Ωστόσο, το Γραφείο χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τον πήχη της αισιοδοξίας παρουσιάζοντας ως βασικό αγκάθι τόσο τον πληθωρισμό που θα συμπιέσει τα εισοδήματα και θα πλήξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ήδη ο ΟΟΣΑ μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου Lawrence Boon κάνει λόγο για ανατιμήσεις προϊόντων από το 2021 που τείνουν να γίνουν μόνιμες και πληθωρισμό και το 2022.

Σενάρια πλέον για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Πάντως το Γραφείο – αποκωδικοποιώντας και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Luis De Quindos-, βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι το κίνδυνο να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια για να συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού πανευρωπαϊκά.
Θυμίζουμε ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 3% και στην Ελλάδα με 1,9%. Εξέλιξη, που αν συμβεί θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν δάνεια.

Αυξημένη κατανάλωση λόγω αποταμίευσης δεν συνιστά ποιοτικό χαρακτηριστικό ανάπτυξης

Αναφέρει, επίσης, ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν αποτέλεσμα και της κατανάλωσης από τη μεγάλη αποταμίευση που παρατηρήθηκε κατά τους μήνες του lockdown – άρα δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά- και εξίσου σημαντικό είναι ότι οι κίνδυνοι της πανδημίας στην οικονομία δεν έχει φύγει, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο Άκης Σκέρτσος που τόνιζε ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέου lockdown. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι η πορεία των αυξημένων κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει το καμπανάκι και στην Αθήνα.

Το επερχόμενο lockdown στην Θες/νίκη προοίμιο νέων lockdown και σε άλλες πόλεις

Σήμερα θα μεταβεί στην συμπρωτεύουσα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η Υφυπουργός Ασημίνα Γκάγκα για να δούνε την έκταση του προβλήματος.
Αυξημένα κρούσματα, χαμηλή εμβολιαστική κίνηση, σχολεία και γεμάτες ΜΕΘ συνθέτουν ένα πολύπλευρο ζήτημα με το ενδεχόμενο του νέου lockdown να είναι προ των πυλών, ως προοίμιο για το τι θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα στο χειμώνα.
Θυμίζουμε ότι και πέρυσι τέτοιο καιρό υπήρχε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και η κυβέρνηση άφησε να εορταστεί και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου πριν επιβάλλει lockdown. Και δημοσίως, προσφάτως, ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί ότι ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης αυτή η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων.

Θα έχουμε χειμώνα ενεργειακής κρίσης με επιβάρυνση των νοικοκυριών

Πάντως, πέρα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ειδικοί της ενέργειας και της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό ο χειμώνας θα είναι χειμώνας ενεργειακής κρίσης.
Και εκφράζουν την άποψη ότι παρά τα 150 εκατ. ευρώ που θα ρίξει η κυβέρνηση καλύπτοντας το κόστος των πρώτων κιλοβατώρων, τα χρήματα δεν θα φτάσουν και εν τέλει ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί πολύ αυτόν τον χειμώνα.
Παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου, μάλιστα, τονίζουν ότι τα πρώτα τιμολόγια λιανικής ακόμα και του Σεπτεμβρίου θα έχουν αυξήσεις που θα φτάσουν ακόμα και το 100% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πόσο μάλλον όταν θα αρχίσει το κρύο στους χειμωνιάτικους μήνες.
Και φυσικά δεν μιλάμε καν για τις βιομηχανίες που θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας στις τιμές των προϊόντων.

Μηνύματα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση

Τα μηνύματα, λοιπόν, που παίρνει η κυβέρνηση από την αγορά δεν είναι και τόσο αισιόδοξα παρά την καλυτέρευση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, όπως έχουμε ξαναγράψει υπάρχει μία βεντάλια κοινωνικών μετώπων που θα οξυνθούν μέσα στο χειμώνα όπως είναι τα κρούσματα στα σχολεία και η δυσαρέσκεια των γονιών, τα γενικότερα ζητήματα στην Παιδεία και τη νεολαία.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης