Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει την μη συστημική Attica bank; - Εάν όχι bail in με εμπλοκή καταθετών και ο ρόλος Bain

Το ΤΧΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει την μη συστημική Attica bank; - Εάν όχι bail in με εμπλοκή καταθετών και ο ρόλος Bain
Εάν δεν προσέξει η κυβέρνηση που παίζει με την φωτιά η Attica bank μπορεί να τινάξει το αφήγημα στον αέρα…
Σχετικά Άρθρα

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και υπαίτιοι για την χρεοκοπία είναι η διαχρονική ανικανότητα των διοικήσεων αλλά και η όσμωση της τράπεζας με την εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.
Σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων που επίσης φέρει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της Attica bank, μια τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια κατηγορεί όλους τους άλλους αλλά η Attica bank, η διοίκηση και ο σύλλογος εργαζομένων τα πήγαν περίφημα…σαν δεν ντρέπονται...
Πρόκειται για το κύκνειο άσμα, οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι θα συμβεί.
Νομίζει ο σύλλογος εργαζομένων ότι θα κάνει κουμάντο και στην επόμενη ημέρα, δεν έχουν κατανοήσει οι άνθρωποι ότι έχουν τελειώσει.
Όλο αυτό το σαθρό καθεστώς όπου οι εργαζόμενοι ασκούν εξουσία, όπου οι διοικήσεις συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα τελειώνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 που είναι η καταληκτική ημερομηνία

Λύση πρώτη

Εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε επόμενη φάση εμπλοκή της Bain Capital… υπό ένα όρο…

Η πρώτη λύση και στρατηγικά πιο ορθή είναι να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτοντας το 68% της αύξησης κεφαλαίου.
Λέμε 68% καθώς τα warrants θα περιέλθουν δωρεάν στο δημόσιο και ακολούθως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Λόγω του reverse split 60 προς 1 η ίδια αναλογία θα αφορά και τα 992,5 εκατ warrants.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποκτήσει το 68% της Attica bank που σημαίνει στα 240 εκατ δηλαδή 163 εκατ.
Περίπου 50 εκατ θα εισφέρει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών κατά την άποψη μας κακώς καθώς έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. και τα υπόλοιπα θα καλύψει είτε ένας επενδυτής τύπου Bain Capital που ενδιαφέρεται είτε το ΤΧΣ.
Όμως υπάρχει ένα ζήτημα.
Είναι 100% βέβαιο ότι η DGComp η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψει το ΤΧΣ να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση μιας μη συστημικής τράπεζας;
Ο ESM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δώσει την συγκατάθεση του να ανακεφαλαιοποιηθεί μια μη συστημική τράπεζα;
Είναι γνωστό ότι το ΤΧΣ έχει ένα ξεκάθαρο προορισμό να ανακεφαλαιοποιεί 4 συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και καμία άλλη τράπεζα.
Στο παρελθόν έκλεισαν 18 τράπεζες ακριβώς επειδή ο ESM δεν έδινε το πράσινο φως.
Μπορεί το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank;
Εάν παρθεί πολιτική απόφαση έχει καλώς.
Εάν όμως δεν μπορεί τότε η Attica bank θα οδηγηθεί σε bail in δηλαδή οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι θα εμπλακούν στην διάσωση της τράπεζας.
Εάν το πρόβλημα ξεπεραστεί, και το ΤΧΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει μια μη συστημική τράπεζα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συμβούν τα εξής.
Το ΤΧΣ άμεσα θα αντικαταστήσει όλη την διοίκηση, θα διορίσει νέα διοίκηση και από ότι πληροφορούμαστε δύο κορυφαίους τραπεζίτες θα ξεκινήσει η επιθετική εξυγίανση.
Ο Πρόεδρος είναι πολύ γνωστός στην τραπεζική αγορά ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος είναι πολύ γνωστός στην τραπεζική αγορά.
Στο μεσοδιάστημα η Bain Capital θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica bank

Λύση δεύτερη

Εάν η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ο ESM δεν δώσουν το πράσινο φως για την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank τότε νομοτελειακά θα συμβεί το εξής.
Η Attica bank θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του resolution δηλαδή της εξυγίανσης μέσω bail in όπου ομολογιούχοι και καταθέτες και εισφέρουν κεφάλαια.
Προφανώς και η Attica bank θα βγει από το χρηματιστήριο και η καταστροφή θα είναι μονόδρομος.
Η καλή τράπεζα θα πουληθεί σε μια μεγάλη συστημική.

Το bankingnews αποκάλυψε πρόσφατα – προκαλώντας πανικό – ότι το funding gap δηλαδή το έλλειμμα ρευστότητας εάν σπάσει η Attica bank σε κακή και καλή τράπεζα είναι 1,5 δισεκ. που θα το εισφέρει το ΤΕΚΕ.
Το 1,5 δισεκ. είναι τεράστιο ποσό και σίγουρα η ενεργοποίηση του bail in θα αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς θα αποδείξει ότι είμαστε μια οικονομία διάτρητη και ένα τραπεζικό σύστημα – πέρνα των 4 βασικών – υπό διάλυση.
Η κυβέρνηση δεν θέλει bail in και ίσως υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Ωστόσο εάν δεν προσέξει η κυβέρνηση που παίζει με την φωτιά η Attica bank μπορεί να τινάξει το αφήγημα στον αέρα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης