Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το κλίμα επενδυτικής απραξίας συνεχίστηκε στο ΧΑ στις 894 μον. - Fed και Evergrande επιδρούν στη βραχυχρόνια τάση

Το κλίμα επενδυτικής απραξίας συνεχίστηκε στο ΧΑ στις 894 μον. - Fed και Evergrande επιδρούν στη βραχυχρόνια τάση
Οι επενδυτές δεν πείθονται από τα «καλά» νέα - ΑΕΠ, αναβαθμίσεις, Ταμείο Ανάκαμψης - για ελληνική οικονομία ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος για μέγαλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές
(upd18) Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 894 μονάδες, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες και με αρνητικό πρόσημο η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ενώ δεν ακολούθησε για μια ακόμη συνεδρίαση την άνοδο των διεθνών αγορών .
Οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, με τα πακέτα να καλύπτουν το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς. 

Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +0,98% η οποία ήταν και η μοναδική που διατήρησε το θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση και ακολούθησε η Εθνική +0,83%, με οριακά κέρδη η Eurobank +0,14% ενώ ήπια υποχώρησε η Πειραιώς -0,36%.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank στο +4,25% από υψηλό ημέρας +13,92% και έχοντας συσσωρεύσει απώλειες 32% τον τρέχοντα μήνα και από την αρχή του έτους 62% καθώς είναι μια τράπεζα η οποία έχει αποτύχει κεφαλαιακά, επιχειρηματικά και στρατηγικά,
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο πέριξ των 900 μονάδων με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου, καθώς δεν πείθονται από τα «καλά» νέα - ΑΕΠ, αναβαθμίσεις, Ταμείο Ανάκαμψης - για την ελληνική οικονομία ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος για μέγαλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.
Στις διεθνείς αγορές καταγράφονται ανοδικές τάσεις μετά το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις της κινέζικής εταιρείας Evergrande, με τις αγορές παγκοσμίως να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
Ωστόσο, σε συμφωνία με μερίδα ομολογιούχων κατέληξε ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.
Αύριο Πέμπτη 23/9 είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.
Ακόμα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν θα καλυφθούν τα κουπόνια για το ομόλογο εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ, που επίσης λήγει την Πέμπτη.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 22/9 στα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της FED, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα αρχίσει να άρει σταδιακά τα νομισματικά κίνητρα εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες Τέρνα Ενεργειακή -1,52%, Jumbo -1,14%, ΔΕΗ -1,12%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +3,45% και ΕΧΑΕ +31,81%....
Αύριο 23/9 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Οι αναλυτές περιμένουν πως η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αντισταθμίσει την απώλεια του μεριδίου αγοράς αλλά και τα αυξημένα κόστη λόγω εκπομπών ρύπων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,03%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασεις με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα της Alpha Bank +1,7% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σε θετικό πρόσημο, με την ΔΕΗ +1,75%....ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,37%.
Λίγο μετά τις 11:30, με την πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,31%.
Περί τις 14:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Alpha Bank η οποία διατήρησε το θετικό πρόσημο σ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,37%.
Λίγο πριν τις 16:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,07%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε αμετάβλητος στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,61 μονάδες και χαμηλό 891,54 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,03 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 966 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 751 χιλ. τεμάχια αξίας 10,18 εκατ. ευρώ.
Ο Τιτάν 25 χιλ. τεμάχια αξίας 390 χιλ. ευρώ και η Jumbo 245 χιλ. τεμάχια αξίας 3,41 εκατ. ευρώ.
Η Autohellas 30 χιλ. τεμάχια αξίας 237 χιλ. ευρώ και ο  Sarantis 10,8 χιλ. τεμάχια αξίας 95,7 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 894 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 850 μονάδες και οι 830 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 635 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520  και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,74% και το ιταλικό 10ετές στο 0,67% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 79 μονάδες ή 0,79% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Το ΤΧΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει την μη συστημική Attica bank; - Εάν όχι bail in με εμπλοκή καταθετών και ο ρόλος Bain

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και υπαίτιοι για την χρεοκοπία είναι η διαχρονική ανικανότητα των διοικήσεων αλλά και η όσμωση της τράπεζας με την εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.
Σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων που επίσης φέρει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της Attica bank, μια τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια κατηγορεί όλους τους άλλους , ενώ πιστεύει ότι θα κάνει κουμάντο και στην επόμενη ημέρα, δεν έχουν κατανοήσει οι άνθρωποι ότι έχουν τελειώσει.
Όλο αυτό το σαθρό καθεστώς όπου οι εργαζόμενοι ασκούν εξουσία, όπου οι διοικήσεις συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα τελειώνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 που είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Η πρώτη λύση και στρατηγικά πιο ορθή είναι να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτοντας το 68% της αύξησης κεφαλαίου.
Λέμε 68% καθώς τα warrants θα περιέλθουν δωρεάν στο δημόσιο και ακολούθως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Λόγω του reverse split 60 προς 1 η ίδια αναλογία θα αφορά και τα 992,5 εκατ warrants.
Το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 68% της Attica bank που σημαίνει στα 240 εκατ δηλαδή 163 εκατ.
Περίπου 50 εκατ θα εισφέρει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών κατά την άποψη μας κακώς καθώς έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. και τα υπόλοιπα θα καλύψει είτε ένας επενδυτής τύπου Bain Capital που ενδιαφέρεται είτε το ΤΧΣ.
Το σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η DGComp η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψει το ΤΧΣ να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση μιας μη συστημικής τράπεζας;
Ο ESM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΧΣ, θα δώσει την συγκατάθεση του να ανακεφαλαιοποιηθεί μια μη συστημική τράπεζα;
Στο παρελθόν έκλεισαν 18 τράπεζες ακριβώς επειδή ο ESM δεν έδινε το πράσινο φως.
Μπορεί το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank;
Εάν παρθεί πολιτική απόφαση έχει καλώς.
Εάν όμως δεν μπορεί τότε η Attica bank θα οδηγηθεί σε bail in δηλαδή οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι θα εμπλακούν στην διάσωση της τράπεζας.
Εάν το πρόβλημα ξεπεραστεί, και το ΤΧΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει μια μη συστημική τράπεζα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συμβούν τα εξής.
Το ΤΧΣ άμεσα θα αντικαταστήσει όλη την διοίκηση, θα διορίσει νέα διοίκηση και από ότι πληροφορούμαστε δύο κορυφαίους τραπεζίτες θα ξεκινήσει η επιθετική εξυγίανση.
Ο Πρόεδρος είναι πολύ γνωστός στην τραπεζική αγορά ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος είναι πολύ γνωστός στην τραπεζική αγορά.
Στο μεσοδιάστημα η Bain Capital θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica bank
Η δεύτερη λύση στην περίπτωση που η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ο ESM δεν δώσουν το πράσινο φως για την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank τότε νομοτελειακά θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του resolution δηλαδή της εξυγίανσης μέσω bail in όπου ομολογιούχοι και καταθέτες και εισφέρουν κεφάλαια.
Προφανώς και η Attica bank θα βγει από το χρηματιστήριο και η καταστροφή θα είναι μονόδρομος.
Η καλή τράπεζα θα πουληθεί σε μια μεγάλη συστημική.
Το bankingnews αποκάλυψε πρόσφατα – προκαλώντας πανικό – ότι το funding gap δηλαδή το έλλειμμα ρευστότητας εάν σπάσει η Attica bank σε κακή και καλή τράπεζα είναι 1,5 δισεκ. που θα το εισφέρει το ΤΕΚΕ.
Το 1,5 δισεκ. είναι τεράστιο ποσό και σίγουρα η ενεργοποίηση του bail in θα αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς θα αποδείξει ότι είμαστε μια οικονομία διάτρητη και ένα τραπεζικό σύστημα – πέρνα των 4 βασικών – υπό διάλυση.
Η κυβέρνηση δεν θέλει bail in και ίσως υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Ωστόσο εάν δεν προσέξει η κυβέρνηση που παίζει με την φωτιά η Attica bank μπορεί να τινάξει το αφήγημα στον αέρα…

Αλλαγή στρατηγικής του καναδικού fund Fairfax που είναι βασικός μέτοχος στην Eurobank με ποσοστό 33%

Αλλάζει πλήρως στρατηγική ο P. Watsa ο επικεφαλής του Fairfax του καναδικού fund που είναι βασικός μέτοχος στην Eurobank με ποσοστό 33% για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά την Eurobank που πλέον αντιμετωπίζει θετικότερα.
Να σημειωθεί ότι ο Watsa έρχεται στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2021 και πέραν από την διοίκηση Καραβία της Eurobank θα συναντήσει τόσο τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.
Το καναδικό fund το τελευταίο διάστημα καταγράφει αξιόλογες επιδόσεις και εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη εσόδων και υπό διαχείριση κεφαλαίων.
Το ενδιαφέρον είναι – όπως πρόσφατα αποκάλυψε το bankingnews – ότι το Fairfax άλλαξε στρατηγική για την Eurobank και την Ελλάδα.
Η επικρατούσα – για καιρό – άποψη ήταν ότι όταν ξεπεράσει το 1 ευρώ η μετοχή της Eurobank π.χ. στο 1,05 ευρώ, το καναδικό fund θα πουλήσει μέσω placement μέρος των μετοχών που κατέχει στην Eurobank π.χ. από το 33% θα πουλούσε το 13% και θα κρατούσε το 20%.
Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται ότι έχει αλλάξει.
Οι καναδοί εκτιμούν
1)Ότι άπαξ και η κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία έχουν καλή συνεργασία θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές που θα διεξαχθούν ίσως και το 2022
2)Η Eurobank ανακάμπτει με στόχο να εμφανίσει κέρδη 450 εκατ το 2021 και 500 εκατ το 2022 ενώ από το 2023 θα μπορούσε να φθάσει και τα 650 εκατ ευρώ.
Η ανάκαμψη της Eurobank με όρους κερδών θα είναι ξεκάθαρη τα επόμενα τρίμηνα.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα που θα πάρει η Eurobank από το σκέλος των δραστηριοτήτων των καρτών θα προσεγγίσει τα 300 εκατ ευρώ.
Επίσης θα προχωρήσει και η εξαγορά της HSBC Ελλάδος, έναντι deal που με βάση το αρνητικό goodwill θα αποτιμηθεί περί τα 120 εκατ ευρώ.
Υπό αυτό το διττό πρίσμα, το Fairfax έχει εκτιμήσει ότι ίσως δεν πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει placement.
Η νέα στρατηγική είναι ότι αντί να πουλήσει τις μετοχές με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια 0,58 θα μπορούσε να πουλήσει στο 0,80 ή 0,90 P/BV σε βάθος χρόνου…
Ποιος ο βασικός στόχος του Fairfax;
Το Fairfax ουσιαστικά έχει 4 πηγές εσόδων από την Ελλάδα.
α) Την Eurobank και το 33% που κατέχει αξίας 1,05 δισεκ. ευρώ
β) Την Eurolife η οποία εμφανίζει βελτιούμενες επιδόσεις και παραμένει σταθερή αξία στον κλάδο ασφαλειών
γ) Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που αποτέλεσαν ισχυρό κέρδος.
δ)  Εάν συμπεριλάβουμε και την Grivalia η οποία σήμερα είναι ενσωματωμένη στην Eurobank αλλά προσεχώς θα αποσχιστεί εκ νέου… το Fairfax θα μπορούσε να επιτύχει απόδοση από την Ελλάδα 3 δισεκ.
Το θέμα της Grivalia θα μας απασχολήσει στο μέλλον, γιατί θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Fairfax θα αποσχίσει την εταιρία ακινήτων, θα πάρει πίσω τα 940 εκατ κεφάλαια.
Η Eurobank θα αντικαταστήσει τα 940 εκατ είτε μέσω της κερδοφορίας αφού σε δύο χρόνια θα επιτύχει κέρδη 1 δισεκ. ευρώ, είτε θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό των δύο προηγούμενων επιλογών.
Πως θα κινηθεί η μετοχή της Eurobank;
Η μετοχή της Eurobank στα 0,8380 ευρώ ή 3,1 δισεκ. κινείται εντός των βασικών εκτιμήσεων με προοπτική σε βάθος λίγων μηνών να βρεθεί στα επίπεδα των 0,93 ευρώ.
Στα μέσα του 2022 υπολογίζεται ότι η μετοχή θα μπορούσε να βρεθεί στα 1,05 ευρώ ή αποτίμηση 3,88 δισεκ. που θα συνεπάγεται με όρους P/BV 0,70…
Είναι ένα σενάριο που θα μπορούσαμε να δούμε στο επόμενο διάστημα.

Η επικαιρότητα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που προβληματισμός επικρατεί και για το αυξημένο ιικό φορτίο στα σχολεία της χώρας.
Οι επιστήμονες φοβούνται μην τυχόν και επαναληφθούν οι εικόνες του περσινού φθινοπώρου, όταν και η Θεσσαλονίκη μπήκε σε καθεστώς lockdown το Νοέμβριο.
Αν και ο κ. Πλεύρης είπε πως δεν τίθεται θέμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη και ότι η ηγεσία του υπουργείου μεταβαίνει στην πόλη για να προλάβει καταστάσεις, το σενάριο επιβολής ενός μίνι lockdown δεν αποκλείεται, μια και οι νοσοκομειακοί γιατροί μεταδίδουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα με αυξημένες νοσηλείες και πλήρη κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη, συναγερμός έχει σημάνει και για μια σειρά από περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναφέρονται αυξημένα κρούσματα, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη 4 περιφερειακές ενότητες – Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Καβάλα – τελούν ήδη υπό περιοριστικά μέτρα.
Άλλωστε τα δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας ενισχύουν και τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμένων, καθώς έξι στους δέκα πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πέρα όμως από τη Βόρεια Ελλάδα, αγωνία υπάρχει και για τα σχολεία, καθώς θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 22/9 οι ασιατικές αγορές, αποτυπώνοντας όμως τη νευρικότητα και τις ανησυχίες για τις εξελίξεις γύρω από την Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,67% και ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,40%.
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 22/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στα αποτελέσματα της της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις της κινέζικής εταιρείας Evergrande, με τις αγορές παγκοσμίως να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +0,90%, ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC στο +0,79% ( 28,11 δολ. ).

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με άνοδο +0,83% με όγκο 1,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ, με πτώση -0,36% με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8392 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 3,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0884 ευρώ, με άνοδο +4,25% με όγκο 552 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 41 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ , Motor Oil ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΔΕΗ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,20 ευρώ, με πτώση -0,58% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,14 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 7,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,31 ευρώ, με πτώση -1,12% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -0,59% και  αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,52 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +1,5% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,71 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 821 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,98 ευρώ, με άνοδο +3,45% και κεφαλαιοποίηση 743 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0302 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,74% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 7 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, αναμένοντας σήμερα τα αποτελέσματα από την διήμερη συνεδρίαση της FED, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα αρχίσει να άρει σταδιακά τα νομισματικά κίνητρα εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,74% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,767%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,74% με το αμερικανικό 10ετές 1,33% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,79% ή 79 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 52 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  22 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,67%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/9/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης