Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο πανικό προκάλεσε ο Γεωργιάδης - «Συγχώνευση ή λουκέτο» το δίλημμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέο πανικό προκάλεσε ο Γεωργιάδης - «Συγχώνευση ή λουκέτο» το δίλημμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε πως «επιχειρήσεις με έναν, δύο, τρεις εργαζομένους στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες»

Σχετικά Άρθρα
Σάλο προκάλεσε -για ακόμα μία φορά- ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προχωρώντας σε μία δήλωση που μάλλον έρχεται σε σύγκρουση με το αφήγημα της κυβέρνησης περί στήριξης της μεσαίας τάξης.
Ουσιαστικά, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το δίλλημα «λουκέτο ή συγχώνευση» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό τη στιγμή που οι περισσότερες εξ αυτών έχουν δει τον τζίρο τους και τα κέρδη τους να κατακρημνίζονται λόγω του lockdown, δηλ. των μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε.
«Μικρομεσαίοι με 2 - 3 υπάλληλους, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Θα συγχωνευθούν» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Kontra 24 το βράδυ της Τρίτης (21/9/2021). Όπως υποστήριξε «επιχειρήσεις με έναν, δύο τρεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες». Προηγουμένως, δε, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε... διευκρινίσει ότι τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο αν αυτές συγχωνεύονται.
Σύμφωνα με τον υπουργό αν θέλει μια μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσει θα πρέπει να «ακολουθήσει τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας», δηλαδή… συγχώνευση.

Οι… προϋποθέσεις για τη διάσωση των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως ένα μέρος από τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες, θα δίνονται σε μικρές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
«Ένα κομμάτι από το Ταμείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τα δάνεια, θα περάσει μέσα από τις τράπεζες» ανέφερε αρχικά ο υπουργός της ΝΔ.
«Μέσα στο κομμάτι όμως των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες έχουμε προβλέψει πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται» πρόσθεσε πριν αναπτύξει την ανάλυσή του.
«Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που όλες αυτές οι επιχειρήσεις στον τραπεζικό δανεισμό; Ένας είναι. Είναι πάρα πολύ μικρές. Για να καταλάβετε πόσο μικρές είναι, ο ευρωπαϊκός ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης, είναι η επιχείρηση που είναι έως 250 εργαζόμενοι και έως 50 εκατ. τζίρο. Ξέρετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε.
Μάλιστα, τόνισε πως είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία: «να πείσουμε να το τολμήσουν και να συνενωθούν με άλλες επιχειρήσεις» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο: «είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει το μέγεθός τους και να μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές στον σύγχρονο κόσμο».
Ο υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί «ζόμπι» αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά: «θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουν, λέμε ότι μπορούνε να μεγαλουργήσουν εάν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».
«Να ξέρετε: επιχειρήσεις με έναν, δύο τρεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κύμα αντιδράσεων

Οι δηλώσεις προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων τα social media...

 



ΣΥΡΙΖΑ: Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της ΝΔ


Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη τόνισε πως οι χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα έχουν «καμία πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης» αλλά μόνο οι μεγάλες που θα τις εξαγοράσουν.
«Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της ΝΔ, που τελικά έχει δράκο» συμπλήρωσε ο Aλέξανδρος Νικολαΐδης.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης