Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αποκάλυψη: Στη Γιουχάν σχεδίαζαν την απελευθέρωση πολλών ειδών κορωνοϊού στη φύση 18 μήνες πριν το πρώτο κρούσμα το 2019

Νέα αποκάλυψη: Στη Γιουχάν σχεδίαζαν την απελευθέρωση πολλών ειδών κορωνοϊού στη φύση 18 μήνες πριν το πρώτο κρούσμα το 2019
Στη Γιουχάν σχεδίασαν επίσης να δημιουργήσουν νέους ιούς, γενετικά ενισχυμένους για να μολύνουν τους ανθρώπους πιο εύκολα
Περίπου 18 μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημία, επιστήμονες στη Γουχάν της Κίνας υπέβαλαν πρόταση για την απελευθέρωση ενισχυμένων αερομεταφερόμενων κορωνοϊών στη φύση, σε μια προσπάθεια εμβολιασμού τους από ασθένειες που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν μεταπηδήσει στον άνθρωπο, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από την Telegraph, η οποία επικαλείται διαρροές από τις προτάσεις επιχορήγησης το 2018.
Νέα έγγραφα δείχνουν ότι μόλις 18 μήνες πριν από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων Covid-19, οι ερευνητές είχαν υποβάλει σχέδια για την απελευθέρωση νανοσωματιδίων που διεισδύουν στο δέρμα και περιέχουν «νέες πρωτεΐνες ακίδες» κορωνοϊών σε νυχτερίδες στο Γιουνάν της Κίνας.
Σχεδίασαν επίσης να δημιουργήσουν νέους ιούς, γενετικά ενισχυμένους για να μολύνουν τους ανθρώπους πιο εύκολα, και ζήτησαν 14 εκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Μηχανισμών (Darpa) για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η έρευνα του Daszak

Η προσφορά υποβλήθηκε από τον ζωολόγο Peter Daszak της αμερικανικής EcoHealth Alliance, ο οποίος ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη γενετική μηχανική «ώστε να διευκολύνει τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα»- μέθοδο που θα απαντούσε τυχαία σε μια μακροχρόνια ερώτηση της επιστημονικής κοινότητας ως προς το πώς εξελίχθηκε ο SARS-CoV-2 για να γίνει τόσο μολυσματικός στους ανθρώπους.

Η πρόταση του Daszak περιελάμβανε επίσης σχέδια για την ανάμειξη στελεχών υψηλού κινδύνου φυσικών κορωνοϊών με πιο μολυσματικές, αλλά λιγότερο θανατηφόρες εκδόσεις. Η «ομάδα νυχτερίδων» των ερευνητών του περιελάμβανε τον Δρ Shi Zhengli από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, καθώς και Αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Εθνικό Κέντρο Υγείας της Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.
Ο Darpa αρνήθηκε τη σύμβαση με την αιτιολογία ότι το προτεινόμενο έργο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες, ενώ προειδοποίησε ότι ο Daszak δεν είχε λάβει πλήρως υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η ενίσχυση του ιού μέσω έρευνας για την αύξηση της λειτουργίας του, ή με την απελευθέρωση ενός εμβολίου στην ατμόσφαιρα.
Τα έγγραφα επιχορήγησης δείχνουν ότι η ομάδα είχε επίσης κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού και είπε ότι «θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική προσέγγιση… έτσι ώστε να υπάρχει δημόσια διαβούλευση του τι και γιατί γίνεται κάτι, ιδίως λόγω της πρακτικής της νυχτερίδας.

Στο όνομα του κέρδους

Ο Angus Dalgleish, Καθηγητής Ογκολογίας στο St Georges του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος πάσχιζε να δημοσιευτεί η εργασία, δείχνοντας ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV) προσδοκούσε το «κέρδος» για χρόνια πριν από την πανδημία, είπε ότι η έρευνα μπορεί να έχει προχωρήσει ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση.
"Αυτό είναι σαφώς ένα κέρδος λειτουργίας, η μηχανική της περιοχής διάσπασης και η δημιουργία των νέων ιών για την ενίσχυση της μολυσματικότητας των ανθρώπινων κυττάρων σε περισσότερες από μία κυτταρικές σειρές", είπε.
Όπως σημειώνει η Telegraph ο Daszak είναι ο ίδιος άντρας πίσω από μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πέρυσι, η οποία απέκλεισε την υπόθεση διαρροής εργαστηρίου και διέσπασε προσωρινά τη συζήτηση για την προέλευση Covid19.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης