Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Cenergy

Μια ματιά στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Cenergy
Συνολικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια
Σχετικά Άρθρα

Βελτίωση πωλήσεων και κερδών καταγράφεται στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Cenergy, ενώ θετική είναι η διοίκηση για τις προοπτικές της χρήσης, ειδικά για τον κλάδο των καλωδίων.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 486 εκατ. ευρώ από 417,3 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 16,5%, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 47,6 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,3%.
Ωστόσο, τα δημοσιευμένα EBITDA υποχώρησαν στα 38,8 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ μία μείωση περίπου 10%.
Λόγω των μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων και της χαμηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 43%.
Αύξηση κατέγραψε ο δανεισμός λόγω των αρνητικών λειτουργικών και επενδυτικών ταμειακών ροών με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να ανέλθει στα 366,5 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 266,3 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 515 εκατ. ευρώ ο δείκτης p/bv είναι στις 1,93 φορές, ενώ η εκτίμηση για το p/e της χρήσης φαίνεται πως δε θα είναι χαμηλό.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης 

Συνολικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια.
Μετά τις δυναμικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και με βάση το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες (π.χ. ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου και έργο Vesterhav στη Δανία).
Η καλή δυναμική της αγοράς που υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και η αποδεδειγμένη ικανότητα των εταιρειών του κλάδου να επεκτείνονται σε νέες αγορές, προοιωνίζεταιτην εύρωστη ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.
Ο τομέας υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του δυνατότητας του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.
Στην μονάδα των καλωδιακών προϊόντων, η ενίσχυση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα ισχυροποιείται.
Οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση συνεχίζονται προκειμένου να κατανεμηθούν ευρύτερα και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ροές εσόδων.
Ο κλάδος καλωδίων παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και στην ανάθεση νέων.
Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάζεται περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και στηρίζεται στην ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας και στο σενάριο της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης.
Το οικονομικό περιβάλλον δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης παρότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη ή/και προσδοκία για την επάνοδο στα επίπεδα προ Covid το 2022.
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα απ’ όσο η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, αναμένεται να υπάρξει υψηλότερη ζήτηση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Επομένως, και η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα αναμένεται να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.λπ.
Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα βελτιώσουν τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αγορά και θα οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων, που είχαν προσωρινά ανασταλεί λόγω πανδημίας και αναμένεται η οριστικοποίησή τους, σημειώνει η εταιρεία

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης