Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Σε έφηβους και νεαρούς 15-24 ετών τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως

ΠΟΥ: Σε έφηβους και νεαρούς 15-24 ετών τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι έχουν διαπιστωθεί εστίες COVID-19 σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Τα νέα δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την παγκόσμια επίπτωση της COVID-19 σε εφήβους, υποδεικνύουν ότι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 σε υψηλότερη αναλογία από τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, απαιτούνται έρευνες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών.
Επιπλέον, είναι επειγόντως αναγκαίες πιο λεπτομερείς επιδημιολογικές πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία παιδιών και έφηβων στις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2
Ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι έχουν διαπιστωθεί εστίες COVID-19 σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, ιδιαίτερα όταν δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το μέτρο της φυσικής απόστασης άλλα ούτε και μάσκες για τη μείωση του κινδύνου.
Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικά στοιχεία ότι τα παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματικά, από τους εφήβους και τους ενήλικες, με τα παιδιά και τους εφήβους όμως που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 να αποβάλλουν τον ιό στην αναπνευστική τους οδό και στα κόπρανα.

Η ηλικιακή διαστρωμάτωση των κρουσμάτων

Στην έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζεται πως υπάρχουν αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θάνατοι από COVID-19 μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων ενήλικων σε σύγκριση με τους ενήλικες, ενώ βάσει των ηλικιακών στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στον ΠΟΥ από 30 Δεκεμβρίου 2019 έως 6 Σεπτεμβρίου 20211, το ποσοστό των παγκόσμιων κρουσμάτων αυξήθηκε με την ηλικιακή κατηγορία.
Συγκεκριμένα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αντιπροσώπευαν το μικρότερο ποσοστό κρουσμάτων μεταξύ ατόμων έως 24 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι έφηβοι ηλικίας 15 έως 19 ετών και οι νεαροί ενήλικες 20 έως 24 ετών που έχουν ομαδοποιηθεί κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό των παγκόσμιων κρουσμάτων.
Οι θάνατοι για όλες τις ηλικιακές ομάδες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 0,5% των ποσοστό των παγκόσμιων θανάτων.
Διευκρινίζει πάντως πως η σχέση μεταξύ ηλικίας, ιικού φορτίου και μετάδοσης σε όλο το φάσμα των συμπτωμάτων του SARS-CoV-2 δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς επειδή τα άτομα με ή χωρίς ήπια συμπτώματα έχουν σπάνια δοκιμαστεί συστηματικά.
Έτσι, η σχετική μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές ηλικίες παραμένει αβέβαιη.

Τα συμπτώματα

Τα μικρότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθώς και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 10 έως 19 ετών, έχουν συνήθως λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα της λοίμωξης με SARS-CoV-2 από τους ενήλικες και είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αντιμετωπίσουν σοβαρό COVID-19.
Πιο ήπια συμπτώματα και ασυμπτωματική εμφάνιση συχνά σημαίνει λιγότερα συχνή αναζήτηση φροντίδας για αυτές τις ομάδες •
Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να ελέγχονται λιγότερο συχνά και τα πιθανά κρούσματα να μην αναφέρονται.
Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν παρατεταμένα κλινικά συμπτώματα γνωστά ως κατάσταση μετά τον COVID-19, ωστόσο, η συχνότητα και τα χαρακτηριστικά αυτών είναι ακόμα υπό έρευνα. Επιπλέον, το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που αναφέρεται ως παιδιατρικό σύνδρομο, συνδέεται με τον SARS-CoV-2 στην Ευρώπη, ενώ το φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σοβαρότητα της νόσου σε παιδιά και εφήβους που προκαλείται από τις ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με τις παραλλαγές ενδιαφέροντος , παραμένει υπό διερεύνηση.

Ο κίνδυνος μόλυνσης

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εξαρτάται από έναν συνδυασμό ευαισθησίας, τους βιολογικούς παράγοντες, βιολογικές ιδιότητες του ιού, περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τύπο έκθεσης όπως π.χ εργασία, ή σχολείο και την ένταση της έκθεσης σε επίπεδο κοινοτικής μετάδοσης και την τήρηση της δημόσιας υγείας και κοινωνικά μέτρα.
Πολλαπλές μελέτες έχουν διερευνήσει επίσης εάν τα παιδιά και οι έφηβοι μολύνονται με τον ίδιο ρυθμό με τους ενήλικες, αλλά τα αποτελέσματα είναι πιθανώς μικτά λόγω των μελετών που διεξάγονται σε διαφορετικά χρονικά σημεία της πανδημίας, ωστόσο τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να μολυνθούν και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Η κατανόηση των συμπτωμάτων, η μολυσματικότητα και τα πρότυπα μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε παιδιά και εφήβους είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, την προσαρμογή και την βελτίωση των μέτρων ελέγχου για την COVID-19 σε όλες τις ηλικίες, ειδικά επειδή ο εμβολιασμός δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμος ή εξουσιοδοτημένος για άτομα ηλικίας κάτω των 12 ετών τονίζει στην σημερινή ενημέρωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης