Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tράπεζα Πειραιώς: Eγκρίνονται επτά στα δέκα στεγαστικά δάνεια

Tράπεζα Πειραιώς: Eγκρίνονται επτά στα δέκα στεγαστικά δάνεια
Αλλάζει η αγορά της στεγαστικής πίστης...

Αλλάζει η αγορά της στεγαστικής πίστης καθώς επτά στα δέκα στεγαστικά δάνεια εγκρίνονται, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς.
Mε την ίδια αναλογία, μια νέα γενιά πελατών ( ηλικίας 25 -44 ετών ) επιλέγει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο λαμβάνοντας ως χρηματοδότηση, το 65% της αξίας του ακινήτου με μια διάρκεια 15 έτη.
Μάλιστα, για το 2021, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένας στους δυο πελάτες της Τράπεζας, έλαβαν στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο που διαμορφώνεται κάτω απο 2,2%, καθώς όπως θα δούμε, η Τράπεζα προσφέρει προσωποποιημένη τιμολόγηση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο.
Στελέχη της στεγαστικής πίστης της Τράπεζας παρουσίασαν χθες τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων οριοθετώντας την έναρξη ενός νέου κύκλου αφενός στην οικονομία και αφετέρου στην αγορά ακινήτων. Ύστερα απο δεκαετία απραξίας, υπάρχει συγκριμένη ζήτηση για δάνεια και η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάθε κίνητρο να προχωρήσει σε λελογισμένο δανεισμό, όταν από τις τοποθετήσεις της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι αποδόσεις είναι αρνητικές, όπως ανέφερε ο ανώτερος γενικός διευθυντής και επικεφαλής λιανικής στεγαστικής πίστης κ. Βασ. Κουτεντάκης.
Χαρακτηριστικό, των περιθωρίων ανάπτυξης είναι, ότι οι ιδιωτικές άδειες οικοδομής το 2020 ανήλθαν μόλις σε 6500 χιλιάδες, όταν το peak της αγοράς σημειώθηκε το 2005 με 50 χιλιάδες.

Σε σημείο καμπής οικονομία και ακίνητα – 8,2% growth το 2021 και σταθερά 3,5% στην μετά πανδημία εποχή

Συγκεκριμένα, σε αναλυτική παρουσίαση της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας κ. Ηλίας Λεκκός προχώρησε σε μια πρόβλεψη για μια ανάπτυξη τουλάχιστον 8,2% το 2021 – με την επισήμανση ότι, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ένας μέσος όρος growth 3,5% αφού δεν υπάρχει ο περιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, ενω η οικονομία θα ενισχυθεί με τα σημαντικά κεφάλαια από τo Tαμείο Ανάκαμψης ( Recovery and Resilience Facility ) Η ειδοποιός διαφορά, επίσης, με βάση την ανάλυση είναι ότι, η ελληνική οικονομία θα είναι η μοναδική οικονομία – μεταξύ της Ευρωπαϊκής με την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής στην εποχή μετά την πανδημία.

Εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών

Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς περί το 30% στην στεγαστική πίστη θεωρεί ότι, με προϋπόθεση τον έλεγχο της πανδημίας και την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων θα επέλθει η επανεκκίνηση της αγοράς.
Οι εκταμιεύσεις δανείων δεν φθάνουν βεβαίως την κορυφή του 2007, αλλά για το σύνολο της αγοράς το 2020 ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ. Το 2021 η Τράπεζα Πειραιώς, όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 260 -270 εκατ. ευρώ.
Όπως πρόσθεσε, η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να δανείσει κι αυτό πραγματοποιείται καθώς επτά στα δέκα δάνεια εγκρίνονται, με τις απορρίψεις να αφορούν όχι “κόκκινους” δανειολήπτες, αλλά πελάτες των οποίων τα εισοδήματα μετά τον δανεισμό - διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, όπως εξήγησε η κα Ε. Μητροπούλου, στέλεχος της στεγαστικής πίστης.
Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 4,6% (προσωρινά στοιχεία ΤτΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο – επένδυση ή όχι

Ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% σε μ.ο. χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, “η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης.
Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται.”
Επίσης,υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης καθώς παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι ότι η Τράπεζα προσφέρει προσωποποιημένη τιμολόγηση.
Ο μέσος όρος του ύψους του στεγαστικού δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς κινείται στις 100 χιλ. ευρώ, όπως ανέφερε ο διευθυντής στεγαστικών προϊόντων κ. Γ. Γραμματικός δίνοντας κι ένα παράδειγμα δανείου. Ειδικότερα, με την υπόθεση ότι μια οικία εμπορικής αξίας 100.000€, ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5,400€ ετησίως.
Στην περίπτωση της αγοράς του για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 100.000 η αξία
  • 6,000 τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)
  • Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ.
  • Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης ανέρχεται σε 400 ευρώ.
  • Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου:
  • ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών
  • η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080 € ετησίως
  • Το ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77€ μηνιαίως ή περίπου 1000 € ετησίως (924€).


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης