Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απότομο γύρισμα με αυξημένες πιέσεις στα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απότομο γύρισμα με αυξημένες πιέσεις στα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Άλλη μία συνεδρίαση όπου αποτυπώθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η αδυναμία του ΧΑ. Μάλιστα όταν γύρισε η αγορά τα ξένα ήταν σταθερά πάνω και εδώ επικράτησε έως και πανικός θα μπορούσαμε να πούμε. Φταίνε οι πρώτες ύλες, φταίνε οι τιμές των καυσίμων, φταίει η προκλητικότητα των Τούρκων, φταίνε οι αποτιμήσεις που ίσως δεν είναι τόσο χαμηλές, φταίει κάτι άλλο;

Μπορεί και όλα αυτά μαζί ή κάτι που αγνοούμε. Πάντως εδώ και μέρες φαινόταν πως κάτι απασχολεί τους επενδυτές και «έκαιγαν» τόσα θετικά νέα. Απότομο γύρισμα σήμερα και μάλιστα όταν γύρισε αρνητική η αγορά είδαμε και αύξηση του τζίρου. Και επειδή είναι ρηχή η αγορά είδαμε και ακρότητες.

Ο τζίρος μαζί με τα πακέτα που ήταν 25,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 95 εκατ. ευρώ. Ισχυρή πίεσε σε Viohalco, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και άλλες. Καλή εικόνα από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ Jumbo που έβαλαν πλάτη.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Είμαστε μία πολύ μικρή αγορά και κάποιες μετοχές για να πάνε υψηλότερα, πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι πλην της καλής κερδοφορίας. Με λίγα λόγια αν δε θέλει ο βασικός μέτοχος, αν δεν ασχολείται, αν δεν ψάχνεται, μην περιμένετε προκοπή. Βλέπετε κάποιες μετοχές με την υπόνοια νέου πάνε υψηλότερα. Μην νομίζετε ότι οι επενδυτές δηλαδή ψάχνουν αυτές και αγνοούν τις άλλες.

Εκεί τους κατευθύνουν. Μα είτε μέσω χρηματιστηριακών, είτε μέσω προβολής τους, είτε μέσω του «τινάγματος» της μετοχής, αρχίζουν κάποιοι και την κοιτάνε. Να βάλουμε μέσα και τους δημοσιογράφους, καθώς και εμείς πολλές φορές «διαφημίζουμε» μετοχές, γιατί γίνονται παρουσιάσεις, τηλεδιασκέψεις κτλ.

Αρκετές βγάζουν καλά αποτελέσματα. Κάποιες είναι φθηνές, τόσες έχουν προσδοκίες, άλλες είναι αδάνειστες. Δεν τρέχουν όμως όλες. Θα πούμε και κάτι ακόμα βέβαια. Πολλές από αυτές που τρέχουν έχουν σκοπό οι βασικοί μέτοχοι να δώσουν πακέτα μετοχών. Θεμιτό, δε λέμε, αλλά αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πως η αγορά, εύκολα κατευθύνεται, λόγω της απουσίας επενδυτών και τζίρου. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί συνολικά στο που βάζουμε τα λεφτά μας.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Τα όσα είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη προφανώς και άγχωσαν κάποιους. Η μετοχή υποχώρησε σημαντικά. Τώρα και η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται. Αναφερόμαστε στο μηνιαίο γράφημα και όσα είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό. Στα 14,51 ευρώ και στο -3,27% με όγκο 562 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Όγδοη πτωτική σήμερα και έκλεισε στα 9,02 ευρώ και στο -3,11% ενώ έγραψε χαμηλό στα 8,93 ευρώ. Ο όγκος προσέγγισε το 1 εκατ. τεμάχια. Περιμένουμε αποτελέσματα εξαμήνου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγε η Εθνική το πρωί κοντά στα 2,60 ευρώ και γύρισε γρήγορα. Στα 2,51 ευρώ και στο -1,95%. Απώλειες για Πειραιώς και Alpha Bank και μικρότερες για Eurobank.

CENERGY: Στο -5,72% και στα 2,5550 ευρώ. Αισιόδοξη εμφανίστηκε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο και πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για νέα έργα, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο. Ελπίζουμε το δεύτερο να είναι σημαντικά καλύτερο, γιατί το ταμπλό έδειξε πως το πρώτο δεν ικανοποίησε.

ANEK: Σημαντική άνοδο κατέγραψε η μετοχή και κυκλοφορούν φήμες που αναφέρουν ότι θα καταλήξει στην Attica Group. Το θέμα για τη στήλη είναι τι θα γίνει με τα δάνεια και αν ο αγοραστής θα τα πάρει όλα, ή θα υπάρξει κούρεμα.

ΚΕΚΡΟΨ: Ξεχώρισε από νωρίς αν και προς το τέλος έχασε μέρος των κερδών. Έκλεισε με άνοδο σχεδόν 8% και στα 2,2150 ευρώ.

ENTERSOFT: Έγραψε και νέο ιστορικό σήμερα σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο αν και επηρεάστηκε στο τέλος κλείνοντας με άνοδο 1,18%.

EPSILON NET: Και εδώ τα ίδια. Υψηλό στο +10,42% και στα 15,90 ευρώ και κλείσιμο στα 14,60 ευρώ που ήταν χαμηλό ημέρας και στο +1,39%.

ΕΛΤΟΝ: Για τέτοια αποτελέσματα θα περιμέναμε άνοδο με μικρότερο όγκο. Όμως έκανε 147 χιλ. και έκλεισε στα 1,90 ευρώ με άνοδο 4,11%.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Να ανακοινώνει τέτοια έργα και η μετοχή να πέφτει. Φυσικά και δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Τεράστιος ο όγκος και σήμερα. Νομίζουμε πως πρέπει να δούμε κάποια ανακοίνωση από τον πρώην insider και βασικό μέτοχο που αποχώρησε από την εταιρεία, λόγω των τελευταίων πωλήσεων. Να επικοινωνήσει δηλαδή τη μεταβολή του ποσοστού του. Εδώ η πτώση ξεκίνησε με την αγορά καλή και τελικά πήγε στα 0,4150 ευρώ και στο -3,50% με όγκο 505 χιλ. τεμάχια.

PERFORMANCE: Με αυτό το πάρτι που γίνεται γύρω της λογικά θα πρέπει να πάει 20 ευρώ και πάλι φθηνή θα είναι συγκριτικά.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Συνεχίζουν να βγαίνουν κομμάτια. Σήμερα έκανε 1.030 τα οποία δεν είναι λίγα για τη μετοχή. Μην ξεχνάμε ότι το free float είναι μικρό και η τιμή 280 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης