Πολιτική

Ακυρώνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης - Τι απαντάει ο Αρχιεπίσκοπος

Ακυρώνεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης - Τι απαντάει ο Αρχιεπίσκοπος
Δεν θα συναντηθούν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Δεν θα συναντηθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στην προγραμματισμένη ξενάγηση στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου. 
Yπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις κινήσεις του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη, δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ersin Tatar, μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου.

Τι έγραφε νωρίτερα το Bankingnews.gr

Τη δυσαρέσκειά της με τον πιο επίσημο τρόπο εξέφρασε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τη στάση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παραβρεθεί στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας.
«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της» ήταν η επίσημη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου στην σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η στάση του Αρχιεπισκόπου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να αναβληθεί το ραντεβού που θα είχαν Πρωθυπουργός-Αρχιεπίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή στο Μανχάταν (αυτό μάλλον θεωρείται απίθανο) αλλά και την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ξενάγηση στο Ground Zero και τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου.
Πλέον, «όλα είναι υπό διαμόρφωση» ήταν η φράση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μετά και την στάση του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ομογένεια δεν μπορούν να μη γίνουν και έτσι εξετάζεται ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.
Επίσης, σύμφωνα με άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο «ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί πριν την παρουσία του με τους Ερντογάν-Τατάρ-Τσαβούσογλου από κυβερνητικά και στελέχη του ΥΠ.ΕΞ να μην παραβρεθεί στον ουρανοξύστη που στεγάζει το «Σπίτι της Τουρκίας». Όπως φαίνεται, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έλαβε σοβαρά τις παραινέσεις των στελεχών αυτών.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μέσα από κύκλους του για την στάση του δεν έγιναν δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό άλλωστε, υπάρχει η αινιγματική στάση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προσωπική ατζέντα του Αρχιεπισκόπου είναι ασύμβατη με την επίσημη ελληνική διπλωματία και παρά την ερώτηση του BN στο σημερινό briefing των συντακτών, η κυβέρνηση δεν αποκλείει να μεταφέρει την δυσαρέσκειά της και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

«Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του '70.

Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των Κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους.

Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο.

Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης