Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα – Τι είπε στον Guterres (ΟΗΕ)

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα – Τι είπε στον Guterres (ΟΗΕ)
Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση, παρουσία μελών της Ομογένειας στις ΗΠΑ, την οποία διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Νέας Υόρκης το «The Hellenic Initiative».
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που καταρτίστηκε, όπως είπε «από Έλληνες για Έλληνες», εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία από την ΕΕ, και «λαμβάνουμε ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε».
«Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης.
Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις.
Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως «δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα».
«Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές, που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία.

Πιο υψηλή από το 5,9% η ανάπτυξη το 2021

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9%.
Αναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ισχυροποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά.
Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου.
Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το "brand" Ελλάδα.
Είμαστε ισχυρότεροι και ως προς κάτι πολύ σημαντικό και αυτό είναι η «ήπια ισχύς» της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με Guterres

Νωρίτερα της εκδήλωσης με την ομογένεια ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την στροφή προς μία πράσινη οικονομία, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας ενώ παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των ΗΕ και της UNCLOS.

Κυπριακό

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Τόνισε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Λιβύη και Μεταναστευτικό

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης