Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπακώστας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) για έρευνες σε ιστοσελίδες και social: Mπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα

Παπακώστας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) για έρευνες σε ιστοσελίδες και social: Mπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα
Υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες που εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις
Σχετικά Άρθρα

Στις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό ατόμων που υποκινούν τους πολίτες να μην συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αναφέρθηκε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας.
Ήδη, εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Β. Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που «προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος», δόθηκε το Σάββατο 25/9 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, μετά την αποκάλυψη ότι αντεμβολιαστές προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες με οικονομικό αντάλλαγμα για δήθεν παροχή πλήρους ασυλίας έναντι του μη εμβολιασμού τους και της μη τήρησης των μέτρων.
Ο κ. Παπακώστας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Οι έρευνες

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Παπακώστας.
Όπως είπε, υπάρχουν αρκετές ελληνικές που ερευνώνται, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν προσωπικά προφίλ και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».
Σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.
Όπως εξήγησε, «αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες που εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις οποίες προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας.
Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Θεοδωρικάκος: Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη

«Δεν θα επιστρέψουμε σε ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση, τον παραλογισμό ή κάθε είδους ιδιοτέλεια να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη».
Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι έδωσε «εντολή στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συγκεντρώσει από το διαδίκτυο και τα social media όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δράσεις παρακίνησης των πολιτών, εναντία στη δημοσία υγεία, τη δημοσία ασφάλεια και το κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία. Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη».
Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλοί πολίτες που συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης