Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως μειώνονται οι «Σίσυφοι» μέτοχοι σε ΔΕΗ – τράπεζες με την Goldman Sachs - Καταστρέφονται ξανά οι μικρομέτοχοι

Πως μειώνονται οι «Σίσυφοι» μέτοχοι σε ΔΕΗ – τράπεζες με την Goldman Sachs - Καταστρέφονται ξανά οι μικρομέτοχοι

Ποιά είναι η προστιθέμενη αξία της G.S να πουλά χαμηλά αξίες που θα πωλούσε μια καλή ελληνική χρηματιστηριακή; - Από το ταμειακό έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ σε αύξηση 750 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Tρίτωσε το κακό για τους Έλληνες επενδυτές της λιανικής, ύστερα από την απόφαση της ΔΕΗ, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – η οποία αγνοεί τον ελληνικό εταιρικό νόμο 2190 – εφαρμόζοντας μια δομή ανάλογη των αυξήσεων κεφαλαίων της Πειραιώς, Alpha bank.
Από το 2019 οι Έλληνες μικρομέτοχοι, ως άλλοι “Σίσυφοι”, κουβάλησαν τις…. μετοχές της ΔΕΗ από το 1,5 ευρώ στα 11 ευρώ, αλλά τώρα αν και νίκησαν τον “Άδη”, όπως στον μύθο, καλούνται να μαζέψουν πάλι τις... “πέτρες” τους.
Και μια ξένη επενδυτική εταιρεία (Goldman sachs) απέκτησε την αποκλειστικότητα στις προμήθειες από τις αυξήσεις παίζοντας τον ρόλο του “Θανάτου”, όπως μας αφηγείται ο μύθος.
Όπως θα δούμε, πρόκειται για μια διάλυση της λιανικής επενδυτικής, καθώς οι μικρότεροι μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αν και όπως είναι γνωστό, μόνο εκείνοι, στήριξαν την πορεία επαναφοράς της μετοχής της ΔΕΗ σε κερδοφορία, από το 1,5 ευρώ στα 11 ευρώ.
Το ίδιο έπραξαν άλλωστε και Έλληνες ομολογιούχοι αγοράζοντας τις τρείς εκδόσεις στα “πράσινα” ομόλογα της ΔΕΗ.
Με τις αυξήσεις, όμως, κεφαλαίου συνδυασμένης προσφοράς με τις οποίες ουσιαστικά οι Έλληνες επενδυτές κάνουν…. χώρο για να συμμετάσχουν οι ξένοι επενδυτές - σε φθηνότερες τιμές κατά τεκμήριο – και δίχως, κυρίως, να έχουν στηρίξει ούτε κατ’ ελάχιστο τις εταιρείες ως μέτοχοι. Στην περίπτωση της ΔΕΗ ο χώρος θα είναι ίσως... περισσότερος και με νέο μέτοχο.
Tα περί εξέτασης της επενδυτικής συμπεριφοράς των ξένων μετόχων κατά την επικείμενη κατανομή, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, κάνουν τα επιτελεία των ξένων αναδόχων απλώς να γελούν. Υπάρχει άλλωστε περίπτωση ο ανάδοχος να αρνηθεί να δώσει μετοχές σε ξένους επενδυτές επειδή δεν είχαν την κατάλληλη επενδυτική συμπεριφορά ;
Επιπρόσθετα, στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπως συνέβη και παλαιότερα σε μια τράπεζα, επειδή το “μυστικό” της αύξησης κεφαλαίου διέρρευσε,
ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της ΔΕΗ, αλλά και μετοχών του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου.

Έτσι, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της.
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό στο χρηματιστήριο ότι, η πρακτική στα Ελληνικά τραπεζικά Αμοιβαία είναι ότι ρευστοποιούν συνήθως τις μετοχές στις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της συνδεδεμένης μητρικής τράπεζας με το Αμοιβαίο Κεφάλαιο.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, του bankingnews υπάρχουν και θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι πρώτα απ όλα σέβονται τον εαυτό τους.
Δεν διέθεταν προνομιακή πληροφόρηση και ως εκ τούτου, δεν προχώρησαν σε κινήσεις front running.
Δικαίως, σήμερα οι ίδιοι θεσμικοί, προβληματίζονται για το πραγματικό κίνητρο της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ. Και όπως λένε, πιθανότατα να πρόκειται για “αμυντική” κίνηση της ΔΕΗ, εν όψει των επερχόμενων δύσκολων τριμήνων.
Αντίθετα, η διοίκηση ισχυρίζεται και μεταδίδει ότι, πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για τις εξαγορές στα Βαλκάνια, αν και έχουν προηγηθεί τρεις ομολογιακές εκδόσεις, αποπληρωμές τραπεζικών δανείων και μια πώληση περιουσιακού στοιχείου ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Μετά την διαρροή, όμως, της αύξησης, η διοίκηση του κ. Γ. Στάσση πιθανότατα να εξαναγκάστηκε, εκ των πραγμάτων, να ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίου πιθανώς νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί, καθώς σε διαφορετική η κατάρρευση της μετοχής θα ήταν μεγαλύτερη και ο στόχος της αύξησης κεφαλαίου σε συγκεκριμένη τιμή διάθεσης να μην ήταν εφικτός.

Η συρρίκνωση των μετόχων με αριθμούς σε Πειραιώς – Alpha bank – ΔΕΗ

Πως έχει διαλυθεί η λιανική των επενδυτών, αλλά και οι Έλληνες θεσμικοί που αγνοούν την εσωτερική πληροφόρηση ; Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Αποθετηρίου, τον Μάρτιο του 2021 ( διότι έκτοτε καταργήθηκαν ), προκύπτει ότι, η Τράπεζα Πειραιώς πρό της αύξησης κεφαλαίου διέθετε κατά μέσο όρο 29 χιλ. μετόχους και τώρα σύμφωνα με δικά της στοιχεία λγότερους από 25 χιλ. μετόχους Η Alpha bank επίσης διέθετε 115 χιλ. και σήμερα με δικά της στοιχεία μόλις 112 χιλ. μετόχους, εκ των οποίων οι 106,841 διαθέτουν από 1 έως 10 χιλ.μετοχές.
Το τελευταίο αριθμητικό στοιχείο είναι αποκαλυπτικό.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την εξυγίανση τους, οι μετοχές (και τα κέρδη) δεν θα ανήκουν στους Έλληνες επενδυτές που έκαναν … χώρο, αλλά στις ομάδες των 20-30 funds ανά τράπεζα.
Η χρονική στιγμή η οποία επιλέχθηκε η αύξηση από την ΔΕΗ, δηλαδή μετά την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, οι ζημιές που ακολούθησαν επί εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά και η δομή της αύξησης κεφαλαίου εξασφαλίζουν μαθηματικά ότι, ο μέσος όρος των μετοχών της ΔΕΗ θα μειωθεί κάτω από τις 21 χιλ. που διέθετε τον Μάρτιο του 2021.

Η παραίτηση δικαιωμάτων….. αποκαλείται πλέον κατάργηση – Δεν ισχύει ο εταιρικός νόμος 2190;

Η συνδυασμένη προσφορά μετοχών δεν αποτελεί όμως, χρηματιστηριακή καινοτομία. Τα δικαιώματα προτίμησης των παλαιών επενδυτών επι των μετοχών καταργήθηκαν, σύμφωνα με τη καινούργια ορολογία, ενω πρόκειται περί παραίτησης, επι δικαιωμάτων προτίμησης. Ουσιαστικά ,ανοίγει ένα βιβλίο επιταχυνόμενων προσφορών, στο οποίο, όμως, οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν τις προσφορές τους στο... χαμηλότερο σημείο αφού προηγουμένως έχουν προηγηθεί πολύμηνες βολιδοσκοπήσεις ξένων επενδυτών για το προτιμώμενο εύρος τιμών.
Και στις δυο προαναφερόμενες περίπτωσεις – αλλά και στην επικείμενη διαδικασία της ΔΕΗ- τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων εκχωρούνται μέσω εξουσιοδότησης προς τα διοικητικά συμβούλια, ώστε τα τελευταία να καθορίσουν τους όρους των εκδόσεων ( εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς κ.α).
Επιπρόσθετα, στις συνελεύσεις η πλειοψηφία εγκρίνει ένα “μηχανισμό”, κατά προτεραιότητα κατανομής για τους παλαιούς μετόχους που θα συμμετάσχουν στην συνδυασμένη προσφορά. Oι διοικήσεις των τραπεζών “προσφέρουν” δηλαδή στους μετόχους δικαιώματα τα οποία είχαν εκ του νόμου και ήταν υψηλότερα από πλευράς αξίας.
H Τράπεζα Πειραιώς μ αυτή την διαδικασία άντλησε 1,38 δις. ευρώ στο 1,15 ευρώ, η Alpha bank 800 εκατ. ευρώ στο 1 ευρώ και η ΔΕΗ πρόκειται να αντλήσει περί το 1 δισ. ευρώ σε μια τιμή 8,3-8,5 ευρώ. Εάν ο ελληνικός εταιρικός νόμος δεν είναι αρκετός για να ικανοποιεί τις σημερινές συνθήκες ταχύτητας γιατί δεν εφαρμόζεται μια τροποποίηση ; Ισχύει ή όχι ο ελληνικός εταιρικός νόμος ;

Γιατί απαιτείται το βιβλίο επιταχυνόμενων προσφορών της Goldman Sachs όταν τις προσφορές στα χαμηλά
επίπεδα τις συγκεντρώνει ακόμα και μια χρηματιστηριακή με ικανά βιβλία ξένων επενδυτών ;

Eίναι κατανοητό ότι, στο χαμηλό εύρος των προσφορών τους ξένους επενδυτές κάλλιστα θα μπορούσε να τους συναντήσει μια οποιαδήποτε μικρή ελληνική επενδυτική τράπεζα ή και χρηματιστηριακή. Με τις πολλαπλές αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις θα είχε βελτιώσει σημαντικά και τα μεγέθη της. Ακόμα, και οι ατζέντες ξένων επενδυτών που διαθέτουν Έλληνες τραπεζίτες θα αρκούσαν για να επιτύχουν τα εγχειρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου. Αντίθετα, οι προμήθειες κατευθύνονται συστηματικά και προνομιακά προς την Goldman Sachs, δίχως να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις ικανότητες του κ. Χ. Ηλιάδη, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των τραπεζιτών που έχουν φέρει τα περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα. Όμως, η προστιθέμενη αξία που φέρνει η Goldman Sachs στην Ελλάδα δεν φαίνεται μέχρι τώρα, και εκ του αποτελέσματος, από τις πενιχρές αποδόσεις των μετοχών.

Από το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ…. σε αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ.

Όταν ανέλαβε την ΔΕΗ η σημερινή διοίκηση της, ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Γ. Στάσσης ήταν αντιμέτωπος με ένα ταμειακό έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωνε τον Αύγουστο του 2019 το ταμειακό έλλειμμα αυξανόταν όσο περνούσε ο χρόνος.
Ύστερα από δυο χρόνια, μιας - κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένης πορείας στις χρηματοικονομικές αποφάσεις, η διοίκηση, αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορές στα Βαλκάνια.
Η απόφαση, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου τους περίπου 21.000 μετόχους που έχει η επιχείρηση και φυσικά εννούμε τους μικρούς μετόχους οι οποίοι πίστεψαν το γύρισμα της επιχείρησης και στήριξαν την διοίκηση της.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης