Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Οι ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου ξεμένουν από ρευστό, ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας - Επιδείνωση αστάθειας στις αγορές

Yellen: Οι ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου ξεμένουν από ρευστό, ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας - Επιδείνωση αστάθειας στις αγορές
Ορατό πλέον το ενδεχόμενο να ξεμείνουν από ρευστά διαθέσιμα οι ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο να ξεμείνουν από ρευστά διαθέσιμα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς, όπως δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας η υπουργός Οικονομικών της χώρας Janet Yellen, τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία δεν επαρκούν πέραν της 18ης Οκτωβρίου.
Μάλιστα, αυτή η δήλωση είναι βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αρνούνται πεισματικά να άρουν τα όρια του χρέους δίνοντας περίοδο χάριτος στο αμερικανικό δημόσιο, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, γενικότερα, στην οικονομική δραστηριότητα.
«Το υπουργείο Οικονομικών έχει πολύ περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα και είναι αβέβαιο αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις του έθνους μετά από αυτήν την ημερομηνία (18 Οκτωβρίου)» ανέφερε η Janet Yellen, προσθέτοντας:
«Γνωρίζουμε από τα προηγούμενα αδιέξοδα ορίου χρέους ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα χρόνια.
Η μη έγκαιρη δράση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών». 
Η Yellen επανέλαβε ξανά και ξανά τις προειδοποιήσεις της κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας, λέγοντας ότι μια αθέτηση «θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ότι οι τόκοι για τα στεγαστικά, τα αυτοκίνητα και τις πιστωτικές κάρτες των Αμερικανών θα αυξηθούν ραγδαία, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού του Δημοσίου». 
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Ειδικότερα, ο John Williams, πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας αθέτησης δημόσιου χρέους.
Ο Williams προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επενδυτές να γίνουν «εξαιρετικά νευρικοί», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακραίο είδος αντίδρασης στις αγορές».
Ο κυβερνήτης της Federal Reserve, Lael Brainard, παρότρυνε επίσης τους νομοθέτες να δράσουν, λέγοντας: «Το Κογκρέσο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Το έχει ξανακάνει. Πρέπει να ενισχυθεί. έχει ευθύνες. Ο αμερικανικός λαός είχε αρκετά δράμα τα τελευταία δύο χρόνια».
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είχε προβεί σε μια δήλωση σοκ, προειδοποιώντας, με επιστολή της το Κογκρέσο, πως τα κρατικά ταμεία κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ρευστότητα…

Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα τράπεζες και funds

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι «έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε για το δυνητικά καταστροφικό γεγονός» μιας αμερικανικής χρεοκοπίας και αθέτησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στα συμβόλαια πελατών και στους δείκτες κεφαλαίου.
«Πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσεις ανάλογη κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά».
Αλλά και η Morgan Stanley σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης