Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Μυτιληναίο, ΟΤΕ +4% αλλά αδύναμες τράπεζες, το ΧΑ +0,73% στις 866 μον. - Βασικό σενάριο οι 800 μον., δυσμενές οι 750 μον.

Με Μυτιληναίο, ΟΤΕ +4% αλλά αδύναμες τράπεζες, το ΧΑ +0,73% στις 866 μον. - Βασικό σενάριο οι 800 μον., δυσμενές οι 750 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, κοντά στα υψηλά της ημέρας, αλλά παρέμεινε γιά όγδοη συνεδρίαση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 866 μονάδες, κοντά στα υψηλά της ημέρας, χωρίς όμως δυναμική και τζίρο, με εξαίρεση τα κέρδη του Μυτιληναίου +4,35% αλλά και του δεικτοβαρή ΟΤΕ +4,11% ενώ αδύναμες παρέμειναν οι τράπεζες.
Σημειώνεται ότι ο Μυτιληναίος αντέδρασε ανοδικά μετά από 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -12,44% με τον όμιλο να βρίσκεται κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης προκειμένου να διπλασιάσει την παραγωγή του ανακυκλούμενου αλουμινίου από 60 χιλ. τόνους σε 120 χιλ. τόνους.

Αναλυτικά στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,35% και ακολούθησαν Εθνική -0,71%, Eurobank -0,64% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +0,50% στο υψηλό της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, συμπληρώνοντας οκτώ συνεδριάσεις κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων αλλά κράτησε ενδοσυνεδριακά την πρώτη στήριξη των 550 μονάδων, το σημείο από όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Εν τω μεταξύ, ανακάμπτουν σήμερα και οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στην Γερμανία +0,70% ....ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται και στα ομόλογα μετά τα υψηλά τριών μηνών που σημειώθηκαν χθες 28/9.
Η βασική εκτίμηση του bankingnews ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις εδώ και εβδομάδες δικαιώθηκε 100%.
Η βασική μας εκτίμηση ήταν όταν όλοι προέβλεπαν διάσπαση των 950 μονάδων ότι το χρηματιστήριο θα διορθώσει προς την ζώνη των 800 με 820 μονάδων.
Το βασικό σενάριο παραμένει ολοκλήρωση της διόρθωσης στις 800 με 820 μονάδες ενώ το δυσμενές σενάριο θέλει διόρθωση προς τις 750 μονάδες.
Και όλα αυτά όπως έχουμε αναλύσει, παρ΄ ότι η ανάκαμψη – λογιστικού τύπου – για το 2021 στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 7,2% με 7,4% και παρά την εξυγίανση των τραπεζών.
Το δυσμενές σενάριο τελεί υπό την αίρεση ότι εντός του Οκτωβρίου θα δούμε αξιόλογη διόρθωση στην Wall Street και στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Οι 750 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη δεν είναι υπερβολικός στόχος, προϋποθέτει διόρθωση μεγάλης κλίμακας στις διεθνείς αγορές εντός του Οκτωβρίου 2021.
Ο Νοέμβριος λογικά θα είναι καλύτερος μήνας χρηματιστηριακά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International όπου θα έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναβάθμισης της ΔΕΗ μαζί με τον Μυτιληναίο στον δείκτη standard που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εισόδου από το παρελθόν.

Η ΑΜΚ της ΔΕΗ προκαλεί την παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Με απώλειες -0,74% έκλεισε η ΔΕΗ διατηρώντας όμως τα 8 ευρώ με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ θα έπρεπε να προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, τελικά φτάσαμε στο σημείο η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς να παρεμβαίνουν ελέγχοντας εάν υφίστανται θέματα χειραγώγησης.
Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ εκδίδοντας 113 εκατ. μετοχές με τιμή 7,5 ευρώ.
Ωστόσο οι ανάδοχοι θέλουν να διαμορφώσουν την τιμή της ΔΕΗ στα 8,2 - 8,4 ευρώ καθιστώντας ιδιαίτερα ακριβή την έκδοση.
Η νέα πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ενώ η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου έχασε τις εντυπώσεις προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο και αποδεικνύοντας ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι το πως θα ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο ώστε να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες επενδυτές.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με Μυτιληναίο +4,35%, ΟΤΕ +4,41%, Τέρνα Ενεργειακή +2,67%...ενώ υποχώρησαν ΑΔΜΗΕ -1,03%, ΔΕΗ -0,74%, Motor Oil -0,74%....
Σήμερα 29/9 δημοσιεύουν αποτελέσματα  ο ΑΔΜΗΕ και η Lamda Development

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,26%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική  +1,06%, Eurobank +0,86%.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,65%.
Λίγο πριν τις 11:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα -2,5%, ΔΕΗ -1,92%....ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,60%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -1,35% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,81%.
Στο κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως Μυτιληναίο +4,74%, ΟΤΕ +4,11%....και  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 867,16 μονάδες και χαμηλό 854,86 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 542 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 362 χιλ. τεμάχια αξίας 868 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 180 χιλ. τεμάχια αξίας 632 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 885 και ακολουθούν οι 900, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι  800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 542 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520  και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 635 και οι 650 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποιητικές τάσεις  καταγράφονται σήμερα 29/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις .
Στα υψηλά τριών μηνών σκαρφάλωσαν χθες 28/9 οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού με τις αγορές να ανησυχούν για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Σημειώνεται, ότι μετά την πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το 2022 και ότι μπορεί να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο...ενώ αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρότερη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες λόγω των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης, οι κινήσεις των τελευταίων ωθούν σε άνοδο και τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης με αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,81% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 06 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Ο ρόλος Watsa (Fairfax) και οι επαφές με Μητσοτάκη

Ο βασικός μέτοχος της Eurobank το Fairfax από τον Καναδά όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει αλλάξει στρατηγική και δεν σχεδιάζει για το ορατό μέλλον να αποχωρήσει.
Μάλιστα με αφορμή ένα συνέδριο για τις ασφαλιστικές εταιρίες ο P. Watsa ο επικεφαλής του Fairfax θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Ο Watsa είναι σχετικά προβλέψιμος του τι θα πει με τον Μητσοτάκη, η καλύτερη κυβέρνηση της Ευρώπης, η πιο φιλική για τις αγορές και επενδύσεις.
Το Fairfax ποντάρει σε αποδόσεις 3 δισεκ. από τις συνολικές επενδύσεις του στην Ελλάδα, ελέγχει το 33% της Eurobank, έχει συμμετοχές στην Eurolife με στρατηγικό ποσοστό, στον Μυτιληναίο με ποσοστό μειοψηφίας και άλλα.
Το Fairfax διαχρονικά διατηρεί καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών που επενδύει και οι αβροφροσύνες και τα ωραία λόγια είναι στο παιχνίδι της οικονομικής… διπλωματίας.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το Fairfax δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Eurobank – το αρχικό σχέδιο ήταν πάνω από τα 1,05 ευρώ να πουλήσει το 13% - αλλά αυτός ο σχεδιασμός έχει αλλάξει.
Το Fairfax βλέπει την ανάκαμψη της Eurobank, της ελληνικής οικονομίας, βλέπει κέρδη 500-650 εκατ ετησίως μόνο στην Eurobank, οπότε από το 2023 θα λάβει και μερίσματα… οπότε έχει επανασχεδιάσει την στρατηγική του… και θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας.

Οι εξελίξεις στην Attica bank - Πώς θα καταστεί ξανά επενδύσιμη

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ.
Εμφανίστηκαν 4 ενδιαφερόμενοι που δεν κατέθεσαν προσφορές απλά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κοινώς απέτυχε η διαδικασία
Στις 28 Σεπτεμβρίου έληξε μια διαδικασία όπου οι επενδυτές έπρεπε να υποβάλλουν προσφορές δηλαδή κεφάλαια, τι ύψος της αύξησης θα καλύψουν, προσφορές δεν υπάρχουν και αναμένουμε από την διοίκηση της Attica bank να παρουσιάσει σήμερα τα αποτελέσματα της διαδικασίας.
Το επόμενο στάδιο είναι το εξής :
α)  Η Attica bank από τις 30 Σεπτεμβρίου θα τεθεί εκτός του συστήματος χρηματοδότησης της ΕΚΤ και θα επιστρέψει στον ELA στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της ΤτΕ.
β)  Θα μετατραπούν τα warrants σε μετοχές με βάση το reverse split και θα περιέλθουν δωρεάν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
γ ) Θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ όπου το ΤΧΣ θα εισφέρει τουλάχιστον το 68% που θα κατέχει στην Attica bank μέσω των warrants.
Η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα και αυτό το γνωρίζει η χρηματιστηριακή αγορά, η τραπεζική αγορά, οι εποπτικές αρχές, η κυβέρνηση.
Για να καταστεί μια χρεοκοπημένη τράπεζα, η Attica bank επενδύσιμη θα πρέπει να συμβούν 5 σημαντικά πράγματα.
1) Να αποσαφηνιστεί πόση είναι η πραγματική κεφαλαιακή τρύπα.
Η Attica bank έχει πραγματικά αρνητικά ίδια κεφάλαια και το ερώτημα είναι πόση είναι αυτή η μαύρη τρύπα;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα είναι 500 με 550 εκατ που σημαίνει ότι αφαιρώντας τα 186 εκατ κεφάλαια που υποστηρίζει ότι διαθέτει η Attica bank συνεπάγεται έλλειμμα κεφαλαιακό 300 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank και ουσιαστικά να καλύψει την τεράστια κεφαλαιακή ζημία.
2) Θα πρέπει όλες οι τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στον Ηρακλή, να αναγνωριστεί η ζημία και την ζημία αυτή να την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
3) Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αντικαταστήσει όλη την διοίκηση και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Αυτό το διοικητικό συμβούλιο απέτυχε, δεν μπορεί να αναλάβει την ριζική εξυγίανση της Attica bank, πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως και να έρθει νέα διοίκηση που θα αναλάβει να εκπονήσει ένα νέο business plan.
4) Θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έρθει σε συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές τύπου Bain Capital και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο.
5) Η Attica bank θα χρειαστεί συνδυαστικά σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου δύο φάσεων τουλάχιστον 500 εκατ κεφάλαια.
Για να καλύψει όλες τις ζημίες και να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Οτιδήποτε λιγότερο απλά θα συγκαλύπτει το πρόβλημα και θα ναρκοθετεί την προσπάθεια διάσωσης.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών είναι αδιανόητο να συμμετάσχουν όταν έχουν χάσει σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.
H Attica bank ήταν μια καταστροφική επένδυση για το Ταμείο των Μηχανικών, πραγματικό οικονομικό σκάνδαλο.
Προσοχή, όποιος επενδυτής εμφανιστεί χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις που θέτουμε θα πρόκειται για επενδυτή απάτη.
Η Attica bank δεν θέλει άλλα πειράματα, η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει, δεν χρειάζονται άλλα πειράματα σε ένα επιχειρηματικό πτώμα.
Το μεγάλο ρίσκο θα το πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μην μετατραπεί το ΤΧΣ σε επενδυτή έσχατης λύσης που απλά θα επωμιστεί την ζημία της Attica bank, το Ταμείο με κάποιο τρόπο πρέπει να διασφαλιστεί.

Η επικαιρότητα

Στο κόκκινο και ένα βήμα πριν το lockdown βρίσκονται Θεσσαλονίκη και Λάρισα, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας.
Οι αποφάσεις για το εάν οι δύο αυτές πόλεις θα περάσουν σε καθεστώς μίνι lockdown με τα περιοριστικά μέτρα να αφορούν την κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00 και την απαγόρευση μουσικής σε όλα τα καταστήματα αναμένονται σήμερα Τετάρτη 29/9 από τους ειδικούς, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμούς ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, αγωνία υπάρχει και για τα σχολεία, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερα από 10.000 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά από την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για αυτό καλούν τόσο τους άνω των 60 ετών να σπεύσουν να κάνουν την γ’ δόση του εμβολίου όσο και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα.
Πάντως, οι ειδικοί ήδη κάνουν λόγο για 5ο κύμα της επιδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, διατυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία τους και για το αναμενόμενο κύμα της εποχικής γρίπης.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν σήμερα 29/9 στις περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά το sell off στη Wall  Street .
Εν τω μεταξύ, ύστατες προσπάθειες να βρει κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της κάνει ο κινεζικός όμιλος Evergrande, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει μερίδιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στην Shengjing Bank σε μια κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπό χρεοκοπία όμιλος των ακινήτων, ο οποίος λυγίζει από το βάρος δανείων άνω των 300 δισ. δολαρίων, αγωνίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια καθώς αντιμετωπίζει την προθεσμία πληρωμής τόκων ομολόγων ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο όμιλος ακινήτων οφείλει επίσης πληρωμές σε τράπεζες και προμηθευτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,12%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,93%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο  -1,22% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε κέρδη +0,67%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν σήμερα 29/9 οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ισχυρές απώλειες στη Wall Street
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο φόρουμ της ΕΚΤ, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, αυξήθηκαν 1,4% τον Αύγουστο, με την ετήσια άνοδο να ξεπερνά το 16%.
Στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν στο 11,6%, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών και πλέον.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,3%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,90%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +0,67% ( 27,17 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Αδύναμες για μια ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3820 ευρώ, με πτώση -0,79% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -1,35% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58  δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκελισε στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +0,51% με όγκο 704 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8102 ευρώ, με πτώση -0,64% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Από 27/9 οι μετοχές της Attica Bank είναι εκτός διαπραγμάτευσης προκειμένου να γίνει η αύξηση ονομαστικής αξίας των μετοχών και το reverse split.
Ο αριθμός των μετοχών από 461,25 εκατ. θα γίνει 7,68 εκατ. με ονομαστική αξία και θα επανέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 30 Σεπτεμβρίου με τιμή 4,80 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,62 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος , ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν  ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,22 ευρώ, με άνοδο +0,39% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +4,11% και αποτίμηση 7,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με πτώση -0,74% και αποτίμηση 1,86 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3950 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 556 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -0,08% και  αποτίμηση 4,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,46 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +4,35% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,39 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση 787 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8120 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 680 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0271 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,82% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 29/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις .
Στα υψηλά τριών μηνών σκαρφάλωσαν χθες 28/9 οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού με τις αγορές να ανησυχούν για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Σημειώνεται, ότι μετά την πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια το 2022 και ότι μπορεί να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο...ενώ αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρότερη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες λόγω των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης, οι κινήσεις των τελευταίων ωθούν σε άνοδο και τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης με αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,81%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 29/9 στις αγορές ομολόγων μετά τις χθεσινές πωλήσεις .
Ειδικότερα, στα υψηλά τριών μηνών σκαρφάλωσαν χθες 28/9 οι αποδόσεις των ομολόγων, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού με τις αγορές να ανησυχούν για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  29 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,81%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/9/2021 στο -0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης