Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμετακίνητος ο Erdogan για τους S400: Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα προς τα πίσω - Η συνάντηση με Putin στη Ρωσία

Αμετακίνητος ο Erdogan για τους S400: Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα προς τα πίσω - Η συνάντηση με Putin στη Ρωσία
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αμετακίνητος ως προς την αγορά των S-400 εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παρά τις προειδοποιητικές βολές από τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω ούτε βήμα» δήλωσε ο Erdogan σε κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, πριν τη συνάντηση τους, διαμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην απόφαση για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα.
Παράλληλα, ο Erdogan ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογο του για την αποστολή βοήθειας στις φωτιές του καλοκαιριού. «Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας είναι σε καλό επίπεδο. «Πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα καλύτερες», ανέφερε.
Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη συνάντηση στο Σότσι αναμένει λεπτομέρειες σχετικά με την αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400. Ωστόσο, το Κρεμλίνο περιόρισε την ατζέντα, ανακοινώνοντας χθες (28/9/2021) ότι τα θέματα αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, την κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία. Παρόλα αυτά, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Erdogan έχει την πρόθεση να ανοίξει τη συζήτηση.
Αναφερόμενος στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Άκκουγιου στο Μέρσιν η κατασκευή του οποίου συνεχίζεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, ο Erdogan σημείωσε -κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Putin- ότι το επόμενος έτος θα μπορέσουν να εγκαινιάσουν τον πρώτο αντιδραστήρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα βήματα που κάνουν μαζί η Τουρκία και η Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία.
«Υπάρχει μεγάλο όφελος να συνεχίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ενισχύοντας τις μέρα με τη μέρα. Τα βήματα που κάνουμε μαζί σε σχέση με τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Και η ειρήνη εκεί πέρα εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Putin δήλωσε: «Οι συναντήσεις μας με τον Erdogan δεν εξελίσσονται πάντα ομαλά. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμοί μπορούν και βρίσκουν συναίνεση. Οι τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία είναι 1,5 δισ. δολάρια, οι ρωσικές επενδύσεις στην Τουρκία έφτασαν τα 6,5 δισ. δολάρια. Όλα τα μεγάλα έργα συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί».
«Η συνεργασία μας στο Καραμπάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός όσο και για την επίτευξη μιας πιο ισχυρής και μόνιμης ειρήνης μελλοντικά», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Η συνεργασία μας με την Τουρκία συνεχίζεται με επιτυχή τρόπο στον διεθνή χώρο. Εννοώ τη στάση μας όσον αφορά τη Συρία όσο και τη Λιβύη», πρόσθεσε.

«Σημαντικές συνομιλίες»

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Putin έκανε λόγο για «σημαντικές συνομιλίες».
Μάλιστα, στο πλαίσιο των δηλώσεών τους, ο Putin μάλιστα συνέστησε στον Erdogan, την επόμενη φορά που θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, να είναι με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Η συνάντηση των δύο προέδρων διήρκησε δύο ώρες και 45 λεπτά.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία με νέες κυρώσεις με αφορμή τους S-400.
«Ήμασταν ξεκάθαροι όταν συντάξαμε τον νόμο CAATSA: Θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε οντότητα που προβαίνει σε σημαντικές συναλλαγές με τον ρωσικό στρατό. Οποιεσδήποτε νέες αγορές από την Τουρκία θα επιφέρουν νέες κυρώσεις», αναφέρεται σε ανάρτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Twitter, με αφορμή τις τότε δηλώσεις του Erdogan για τα σχέδια αγοράς νέων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία.

 

«Η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην αγορά αμυντικών συστημάτων της επιλογής της» δήλωσε πριν λίγα 24ωρα, ο Erdogan μιλώντας στο αμερικανικό CBS.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι μετά τη μη παράδοση των πυραύλων Patriot και τη μη παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία στράφηκε αλλού και «κανείς δεν θα είναι σε θέση να εμπλακεί στους όρους και το είδος του αμυντικού συστήματος που θα αποκτήσουμε, από ποια χώρα θα είναι και σε τι επίπεδο θα είναι η προμήθεια μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης