Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mόλις 3,1 δισ. ευρώ για τον Tier 1 χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να συγκλίνουν με τη Βασιλεία ΙΙΙ

Mόλις 3,1 δισ. ευρώ για τον Tier 1 χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να συγκλίνουν με τη Βασιλεία ΙΙΙ
Κάλυψαν το κενό σε σχέση με τα νέα κεφαλαιακά πρότυπα οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Κάλυψαν το κενό σε σχέση με τα νέα κεφαλαιακά πρότυπα, που θα τεθούν πλήρως σε ισχύ το 2028, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού οι πανδημικοί περιορισμοί στις πληρωμές μερισμάτων πέτυχαν το πολυπόθητο: τη βελτίωση των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρά τις ταραχές στην οικονομία.
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, οι καταμετρημένες 99 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο θα πρέπει να αυξήσουν την ποιότητα του κεφαλαιακού δείκτη Tier 1 κατά μόλις 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να συμμορφωθούν με τα παγκόσμια τραπεζικά πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ έως την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής τους το 2028.
Αυτό το κεφαλαιακό κενό, με βάση τις θέσεις των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2020, είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2018, όταν 113 τράπεζες παρουσίαζαν έλλειμμα 24,8 δισ. ευρώ, και τον Δεκέμβριο του 2019, όταν 106 τράπεζες είχαν έλλειμμα 9,6 δισ. ευρώ.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_39a3f6d0-2106-11ec-a2f9-3ff940692af3-standard.png
Το κεφάλαιο παραμένει ζήτημα στην Ευρώπη, μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, με τις ελλείψεις να οδηγούν σε συγχωνεύσεις σε αγορές όπως η Ιταλία, ενώ οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα επιπλέον αποθέματα που θα τους ζητήσει να διατηρήσουν.
Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τους κανόνες στα τέλη Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) είχε εκτιμήσει ένα κεφαλαιακό κενό (Tier 1) της τάξης των 17,4 δισ. ευρώ σε 99 τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2020, με βάση την προσαρμοσμένη έκδοση της Βασιλείας ΙΙ της ΕΕ.
Τα κεφαλαιακά ελλείμματα θα συγκεντρωθούν σε μια μικρή ομάδα μεγάλων τραπεζών, των οποίων η αναλογία κεφαλαίου προς περιουσιακά στοιχεία θα επηρεαστεί από τις προσπάθειες της Επιτροπής της Βασιλείας να περιορίσει τη χρήση επιθετικών μοντέλων από τις τράπεζες που «κολακεύουν» τα θεμελιώδη τους.
Ορισμένες μικρότερες τράπεζες θα δουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις να μειώνονται ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης των μοντέλων.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη είχαν κατά μέσο όρο common equity tier μόλις κάτω από 17% στο τέλος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων επιτοκίων άνω του 20% στο Βέλγιο και την Ιρλανδία και περίπου 15 % στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης