Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομάδα μεταβλητότητας – Στήριξη από ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Viohalco

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εβδομάδα μεταβλητότητας – Στήριξη από ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Viohalco
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μεγάλη η μεταβλητότητα σήμερα. Άνοιξαν με μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές και μας παρέσυραν. Πήγαμε προς τον κινητό των 200 ημερών, αλλά δεν τον ακουμπήσαμε. Αντιδράσαμε στη συνέχεια, καθώς βοήθησαν και τα ξένα. Τελικά κλείσαμε με άνοδο 0,66% και στις 871,06 μονάδες με χαμηλό τζίρο 52,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Συνεχίζει να κλείνει τα σορτ του στη ΔΕΗ γνωστό fund, που λογικά θα έχει ζαλιστεί με τη χασούρα και σήμερα η μετοχή έβαλε μεγάλη πλάτη και έκλεισε και στα 8,50 ευρώ με άνοδο 3,66%. Δυνατή κίνηση και από τη Viohalco. Επιτέλους είδαμε και αντίδραση από την ΕΧΑΕ. Καλός ο Μυτιληναίος και έχει και αυτός αυξημένη μεταβλητότητα τελευταία.

Συνολικά είδαμε αύξηση μεταβλητότητας την εβδομάδα που έληξε, με το τελικό πρόσημο να είναι αρνητικό κατά 0,23% από Παρασκευή σε Παρασκευή. Οι τράπεζες έχασαν 0,79%, ενώ ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,06%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αν και πήγε να βγάλει αντίδραση η Εθνική, βγήκαν χαρτιά και τελικά έκλεισε με απώλειες κοντά στο 1%. Κάτω και η Πειραιώς με απώλειες 1,22%, ενώ ανοδικά κατά 1,10% έκλεισε η Alpha Bank, που φαίνεται ότι βγαίνουν στηρίξεις ώστε να μη χαθεί και το 10% ανόδου από την τιμή της αύξησης. Με άνοδο αλλά λίγο μικρότερη και η Eurobank.

ΟΤΕ: Δεν είδαμε ανοδική κίνηση λόγω του έκτακτου μερίσματος. Ίσως να είναι και προεξοφλημένο, αφού είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Είδαμε καλές κινήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω αποτελεσμάτων. Βέβαια δεν πιστεύουμε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Πιστεύουμε πως οι επενδυτές θα στραφούν ξανά σε φήμες, πληροφορίες, ΘΑ κτλ. Η στήλη θα παραμείνει προσηλωμένη στα μεγέθη εξαμήνου και βάσει αυτών θα δούμε και τις επιλογές του 2022, αφού δε νομίζουμε πως θα έχουμε πολλά εννεάμηνα.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας αποτυπώθηκε στο ταμπλό. Τα EBITDA στα 19,08 εκατ. ευρώ από 8,55 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 7,8 εκατ. ευρώ από ζημία 295 χιλ. ευρώ. Στα 91,1 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια, στα 98,8 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός. Στα 1,7850 ευρώ και στο +7,53% με όγκο 36 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 154,8 εκατ. ευρώ. Αν το δεύτερο εξάμηνο είναι καλό τότε θα έχει ελκυστικό p/e.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δε φτάνει που φάνηκε η υπεραξία από τη συμμετοχή στα πλοία και δεν έχει βάλει το μεγαλύτερο που έχει, δε φτάνει το ταμείο που έδειξε πως έχει, κάποιοι κοίταξαν τη ζημιά στην τελική γραμμή και πανικοβλήθηκαν. Από άλλες ζημιές δεν έχουν πάθει κάτι… Τι να πούμε! Κοντά στο -10% αν και μαθαίνουμε πως οι πωλήσεις δεν έχουν να κάνουν και τόσο με θεμελιώδη, αλλά με «σπάσιμο» λόμπι. Καμιά φορά σπάνε άλλα χαρτιά και αναγκάζεσαι να πουλήσεις ό,τι βρεις για να στηρίξεις. Και να στήριζαν και καμιά εταιρειάρα να λέγαμε μπράβο, αλλά… Στο -5,84% και στα 1,74 ευρώ με όγκο 108 χιλ. τεμάχια.

MEDICON: Τα καθαρά κέρδη των 1,49 εκατ. ευρώ δίνουν μονοψήφιο p/e από το εννεάμηνο παρά την άνοδο της μετοχής στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Από τον Ιανουάριο του 2020 είχε να δει τα νούμερα αυτά. Στα 2,85 ευρώ και στο +6,34% και με όγκο 30 χιλ. τεμάχια, ενώ πριν λίγες συνεδριάσεις ούτε που άνοιγε.

LAVIPHARM: Πολύ καλά τα αποτελέσματα και με βάση την αποτίμηση και τι παρατηρούμε σε άλλες μετοχές της επιτήρησης θα μπορούσε άνετα να δει υψηλότερα επίπεδα. Αρνητικά τα ίδια κεφάλαια κατά 9,7 εκατ. ευρώ και στα 35,7 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός. Θεωρούμε πως θα μπορούσε να γίνει μία αύξηση κεφαλαίου για να επιταχυνθεί η έξοδος από την επιτήρηση, σε συνδυασμό με μία επαναδιαπραγμάτευση δανείων. Αν δεν ήταν η καθαρή θέση αρνητική θα λέγαμε πως δεν έχει ανάγκη αφού τα EBITDA είναι δυνατά.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Με καθαρό δανεισμό μόλις 1,66 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 726 χιλ. ευρώ. Στα 14,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος από 10,3 εκατ. ευρώ. Στα 2 ευρώ με αποτίμηση 12,6 εκατ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Σε υψηλά 12 ετών και βάλε η μετοχή, λόγω της πορείας των αποτελεσμάτων και της εξόδου από την επιτήρηση μετά από πολλά χρόνια.
ΣΙΔΜΑ.jpg
SPACE HELLAS: Δεν μπορούμε να πούμε πως μας ικανοποίησαν τα νούμερα που είδαμε. Αν μάλιστα αναλογιστούμε και όσα ακούγαμε στην αγορά, μάλλον θα πρέπει να απογοητεύτηκαν όσοι πίστευαν ότι θα είναι εξαιρετικά τα νούμερα.

Η Byte με τζίρο 18,9 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 1,16 εκατ. ευρώ και είναι και με αρνητικό καθαρό δανεισμό. Η Space με τζίρο 36,2 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 1,06 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός της είναι στα 43,2 εκατ. ευρώ. Η Byte τώρα έχει αποτίμηση 43 εκατ. ευρώ και η Space 62,6 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των δύο μετοχών από την αρχή του έτους είναι περίπου ανάλογη. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η Byte είναι πιο ελκυστική μεταξύ των δύο.

INTRACOM: Αντίδραση σήμερα και με μεγάλο όγκο πάλι, ενώ έβγαλε καλή αντίδραση και η Intrakat.

PERFORMANCE: Διόρθωσε και σήμερα μόλις βελτιώθηκε το κλίμα, κινήθηκε και πάλι ανοδικά και προς τα 15 ευρώ.

ΒΙΟΤΕΡ: Πτώση με όγκο. Τώρα θα μας πείτε με τέτοια αποτελέσματα τι περιμένατε; Η στήλη θεωρεί πως η άνοδος το προηγούμενο διάστημα δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη. Εκτός και αν καταφέρει να μείνει χωρίς δάνεια, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εξυγίανσης. Αλλά και τα δάνεια να μηδενίσουν, κάπως θα πρέπει να βρει λεφτά για να πάρει έργα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης