Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον Covid - Πορείες και στην Αυστραλία

Ρουμανία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον Covid - Πορείες και στην Αυστραλία
Διαδηλωτές, οι οποίοι κυρίως δεν φορούσαν μάσκες, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες Πανεπιστημίου και Νίκης έξω από κυβερνητικά γραφεία, κρατώντας σημαίες της Ρουμανίας
Σχετικά Άρθρα
Xιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις κεντρικές πλατείες τoυ Βουκουρεστίου το Σάββατο (2/10/2021) ενάντια στους νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα για την καταπολέμηση της απότομης αύξησης των λοιμώξεων.
Διαδηλωτές, οι οποίοι κυρίως δεν φορούσαν μάσκες, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες Πανεπιστημίου και Νίκης έξω από κυβερνητικά γραφεία, κρατώντας σημαίες της Ρουμανίας, φωνάζοντας:
«Ελευθερία, ελευθερία χωρίς πιστοποιητικά» και «Κάτω η κυβέρνηση».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 15.000.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα νέα μέτρα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή (3/10) περιλαμβάνουν τον περιορισμό της εισόδου σε δημόσιους χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια και γυμναστήρια σε άτομα που δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν ψηφιακό πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα ή είχαν νοσήσει.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε το ρεκόρ των 12.590 το Σάββατο και οι αρχές δήλωσαν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξαντλούνται.
Η Ρουμανία έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο μπροστά από τη Βουλγαρία.
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο έχουν εισαχθεί για μη εμβολιασμένους και η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η ρουμανική κυβέρνηση έχει επίσης καταστήσει υποχρεωτικές τις μάσκες σε όλους τους δημόσιους χώρους σε χώρους όπου η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων υπερβαίνει τα 6,0 ανά χίλια άτομα.
Το Βουκουρέστι έφτασε το ρεκόρ των 8,28 ανά χίλιες νέες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταξύ των πιο απότομων ποσοστών της χώρας.
Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας ήταν μια υπερεθνικιστική κοινοβουλευτική ομάδα που ελπίζει, μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ανατρέψουν την κεντρώα κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου, όταν έχει προγραμματιστεί συζήτηση επί πρότασης δυσπιστίας. 


Κινητοποιήσεις και στην Αυστραλία

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού πραγματοποίησαν δεκάδες Αυστραλοί το Σάββατο (2/10/2021) στους κεντρικούς δρόμους της Μελβούρνης.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν ένα τεράστιο πανό με τη λέξη «Ελευθερία» και εξέφρασαν τη διαφωνία τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα lockdowns.
Η συγκέντρωση και η πορεία είχαν παλμό, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Daniel Andrews ανακοίνωσε ότι κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στην πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους.
Η απόφαση αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων που καλύπτουν 1 εκατομμύριο έως 1,25 εκατομμύρια άτομα στη Βικτόρια.
Η προθεσμία εμβολιασμού είναι ξεχωριστή από μια άλλη προθεσμία που επιβάλλεται σε όσους εργάζονται στη φροντίδα ηλικιωμένων, την υγειονομική περίθαλψη, τις οικοδομές, την εκπαίδευση και τις μεταφορές.
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται σε όλη τη μητροπολιτική Μελβούρνη και τμήματα της περιφέρειας της Βικτόριας.
Η πολιτεία συνεχίζει να παροτρύνει τους ανθρώπους να υποβληθούν στο εμβόλιο έναντι του Covid, με την υπόσχεση να χαλαρώσει το lockdown μόλις εμβολιαστεί πλήρως το 80% των κατοίκων.
OCTOBER 2, 2021, Melbourne, Australia. (Photo by Darrian Traynor)
OCTOBER 2, 2021, Melbourne, Australia. (Photo by Darrian Traynor)
OCTOBER 2, 2021, Melbourne, Australia. (Photo by Darrian Traynor)



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης