Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού με το βλέμμα στην ακρίβεια

Προσχέδιο προϋπολογισμού με το βλέμμα στην ακρίβεια
Ψάχνουν ανάχωμα στην μεγάλη αύξηση τιμών και στο ράλι στην ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Με ανοικτό το σκέλος των μέτρων για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας» κατατίθεται σήμερα στη βουλή το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού στοχεύοντας σε ανάπτυξη 4,5% το 2022 από 6,1% το 2021.

Το οικονομικό επιτελείο έντονα προβληματισμένο από το ράλι των τιμών στα καύσιμα που θα είναι σήμερα βασικό θέμα στο Eurogoup, ψάχνει τώρα ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο και «ευελιξία» για να ενισχύει τα «πυροσβεστικά» μέτρα κατά των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα βάζοντας στο τραπέζι σενάρια για αύξηση της κρατικής επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια και αναπροσαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Ψάχνουν ανάχωμα

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το καυτό και μείζον θέμα σε αυτή τη συγκυρία είναι να στηθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ανάχωμα έτσι ώστε να μετριασθούν η και να εξουδετερωθούν οι απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να μην εξανεμισθούν τα οφέλη από τις μειώσεις φόρων και εισφορών.
Μάλιστα η σκέψη που κυριαρχεί πλέον είναι να μπουν σε δεύτερο πλάνο και μέχρι νεωτέρας τα σχέδια για τον εμπλουτισμό του πακέτου των ελαφρύνσεων και τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια να αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση παρεμβάσεων-ασπίδα στο ρεύμα των ανατιμήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας άνοιξε παράθυρο για την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων κατά της ακρίβειας σημειώνοντας ότι «λάβαμε, λαμβάνουμε και θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειαστεί για να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μία όπως φαίνεται μέχρι τώρα παροδική κρίση».
Ο υπουργός παρέπεμψε στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού για τυχόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα με την έκταση και το βάθος της κρίσης των τιμών λέγοντας ότι σαφή εικόνα θα υπάρξει σε ένα περίπου μήνα.

Πρόβλημα η ενέργεια

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών στην ενέργεια ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς καθώς καθιστά ανεπαρκή τα μέτρα για την στήριξη των εισοδημάτων με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ανάγκη δραστικότερων παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ακόμα και πάνω από τα 150 εκ. ευρώ από 100 εκ ευρώ με στόχο να δοθεί υψηλότερο ποσό σε περισσότερα νοικοκυριά.

Σήμερα οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 700.000 και τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (ετήσιο συνολικό εισόδημα) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στα 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και στα 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Τα όρια αυτά είναι πιθανόν να διευρυνθούν κυρίως για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η ενίσχυση της κρατικής επιδότησης στους οικιακούς καταναλωτές για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όπου οι ανατιμήσεις σπάνε καθημερινά τα κοντέρ με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι τα σημερινά δεδομένα οδηγούν σε τριπλασιασμό των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυρά μόλις αρχίσει η χειμερινή περίοδος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης